Stop jij volgend jaar met roken of ga je investeren om rijker te worden?
Stop jij volgend jaar met roken of ga je investeren om rijker te worden?

Heb jij al goede voornemens bedacht?

Samenleving

FRIESLAND - Uit onderzoek van PanelWizard voor ING bleek dat in 2018 tachtig procent van de Nederlanders goede voornemens had voor 2019. De meerderheid van de mensen heeft dus goede voornemens. Toch is er ook steeds meer kritiek op goede voornemens, want hoe goed zijn ze nu eigenlijk voor je gezondheid?

Merk jij het ook al? Op televisie, in de krant en online wordt je platgegooid met reclames van sportscholen, afvalprogramma’s en gezonde maaltijdboxen. Bedrijven spelen slim in op jouw goede voornemens. Vooral goede voornemens die met gezondheid te maken hebben zijn populair. Steevast zijn er duizenden mensen die zich voornemen om af te vallen, meer te bewegen, meer te ontspannen, of te stoppen met alcohol of roken. Anderen willen duurzamer leven, minder chaotisch leven, beter met geld omgaan en ga zo maar door. Ondanks al die goede voornemens lukt het maar weinig mensen om hun zaken op orde te krijgen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat slecht 8% van de mensen met goede voornemens hun doelen behalen. De meeste voornemens sneuvelen al na twee weken. Maar waarom?

Wat motiveert jou?

Veel goede voornemens slagen niet, omdat je niet de juiste motivatie hebt. Je hebt namelijk verschillende soorten motivatie. Interne motivatie komt vanuit jezelf. Je hebt een bepaald doel voor ogen omdat je huidige situatie effect heeft op jouw welbevinden en de situatie die je voor ogen hebt vooral voor jezelf positieve effecten oplevert. Een voorbeeld; door je gewicht heb je last van een hoge bloeddruk, met alle risico’s van dien. Door af te vallen en meer te sporten ontwikkel je weer een gezonde bloeddruk. De motivatie komt vanuit jezelf, omdat sporten en afvallen een direct effect heeft op jouw eigen gezondheid.

Externe motivatie komt van buiten. Je hebt een bepaald doel omdat je omgeving dit van je vraagt. Dit hoeft niet persé slecht te zijn en ook externe motivatie kan voldoende motivatie geven om je doelen te behalen. Denk bijvoorbeeld aan ouders die stoppen met roken als er een kindje op komst is. Toch blijkt dat externe motivatie in veel gevallen minder goed werkt. Afvallen omdat je partner je te dik vindt of omdat je denkt dat je dan knapper gevonden wordt, werkt gewoon minder motiverend op langere duur.

Voornemens volhouden

Er is bijna niets lastiger dan het volhouden van goede voornemens. Wees dus ook niet te streng voor jezelf. Faal je één keer, dan betekent dat niet dat je het nooit meer mag proberen. Iedereen maakt fouten. Goede voornemens kun je het beste goed voorbereiden. Bedenk voor de jaarwisseling alvast wat jou motiveert en vraag je af of je dit echt voor jezelf doet of toch voor iemand anders. Zorg dat je realistische doelen stelt en bedenk welke stappen je moet nemen om je doel te bereiken. Maak die stappen vooral niet te groot. Door kleine stapjes te bedenken is de kans dat je een keer faalt minder (en onthoud; je mag altijd opnieuw beginnen). 

Vier je overwinningen

Naast interne of externe motivatie kun je ook gemotiveerd worden door beloning. Als je alleen blij bent als je je grote doel hebt bereikt, dan duurt het heel lang voor je een beloning krijgt. Zorg daarom dat je alle kleine overwinningen viert. Elke kleine stap die je neemt verdient het om gevierd te worden.

Afbeelding
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel gisteren
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00