Afbeelding

Geld beschikbaar voor jeugdactiviteiten tijdens lockdown

Zorg & Welzijn

Het kabinet heeft zestig miljoen euro beschikbaar gesteld voor gemeenten waarmee tijdens de huidige lockdown activiteiten voor jongeren kunnen worden georganiseerd. De lockdown levert nieuwe uitdagingen om voor en met jongeren veilige activiteiten te organiseren. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) roept gemeenten op om goed te kijken naar elkaars creatieve ideeën en in gesprek te blijven met jongeren over waar ze zelf behoefte aan hebben.

Voor jeugd tot 18 jaar zijn sportactiviteiten in de buitenlucht onder begeleiding nog steeds mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn de Wingergames, voetbaltoernooien en het openstellen van sportverenigingen voor leden en niet-leden. De organisatoren van de Wintergames hebben besloten hun sportactiviteiten te verdelen over de hele winterperiode tot 1 maart.

Gamewedstrijden en andere digitale ontmoetingsplekken

Ook kunnen jongerenwerkers voor kwetsbare jongeren uit achterstandswijken (of risicogroepjongeren) indoor activiteiten organiseren in de gebruikelijke jongerenwerklocaties zoals buurthuizen en wijkcentra. Daarnaast kunnen ook online-activiteiten en evenementen doorgang vinden. Voorbeelden hiervan zijn gamewedstrijden, nieuwjaarsquiz Join Us en digitale ontmoetingsplekken.

Dertig projecten inmiddels verzameld

Op de website van de Vereniging Nederlandse Vereniging zijn inmiddels zo’n dertig ideeën en projecten verzameld waar vanuit gemeenten aan wordt gewerkt in het kader van het Jeugdpakket. Een praktisch stappenplan over hoe gemeenten dit kunnen aanpakken vind je op deze internetpagina https://www.nji.nl/nl/coronavirus/Gemeenten/Oud-en-nieuw-2020-activiteiten-voor-jongeren

De gemeenten die aan dit Jeugdpakket meedoen krijgen het budget in januari uitgekeerd. Het is de bedoeling dat het geld wordt ingezet voor activiteiten vanaf de Kerstperiode tot aan april volgend jaar.

Ook voor mentale gezondheidsondersteuning jeugd en jongeren

Het Jeugdpakket wordt ook gebruikt om in te zetten op ondersteuning van de mentale gezondheid van jeugd en jongeren, onder andere door te zorgen voor beschikbaarheid van laagdrempelige (digitale) hulp. In deze coronatijd ervaren jongeren meer mentale gezondheidsproblemen dan andere leeftijdsgroepen.

Als jongeren last hebben van somberheid of angstgevoelens dan kunnen ze laagdrempelige hulp vinden via de website Jongeren Hulp Online | Vind direct anoniem hulp, waar zes organisaties snel, anoniem en gratis hulp bieden.

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 12 uur geleden
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen 15 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 18 uur geleden
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 20 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00