Afbeelding
Foto: Stegenga Uitvaartzorg

Uitvaartzorg is meer dan alleen het afscheid regelen

Zakelijk

FRIESLAND - De dagen van verdriet en rouw vlak na een overlijden hebben veel invloed op de nabestaanden. Er moeten keuzes gemaakt worden om de uitvaart te kunnen regelen. Dat ik kan helpen in deze periode en daarbij dicht bij de familie sta is een voorrecht, het maakt dit werk zo speciaal. Aan het woord is Tabitha Stegenga, van “Stegenga uitvaartzorg”.

Het begint met een telefoontje, mijn moeder, vader, vrouw, man, …. is overleden. Gecondoleerd met dit verlies zeg ik en noteer enkele gegevens. We maken een afspraak om elkaar zo snel mogelijk te spreken.

Luisteren naar de verhalen

Wanneer ik voor het eerst bij iemand thuiskom is het soms nog even aftasten, maar dat verandert snel. De openheid van mensen raakt me iedere keer weer. In de periode die volgt, wordt de band met de familie vertrouwelijker. Het zijn dagen waarin verhalen worden verteld en ik langzamerhand een beeld krijg van het leven dat de overledene heeft geleefd.

Door aandacht te besteden aan alle details van de uitvaart, kan het een prachtige en liefdevolle gelegenheid worden om afscheid te nemen van een geliefde.

Het afscheid op een unieke manier organiseren

Al die zaken die geregeld moeten worden voor de crematie of begrafenis zijn natuurlijk heel belangrijk, maar alles wat ik daarnaast kan doen voegt zoveel toe. Dat zijn de momenten die bepalend kunnen zijn voor de herinnering aan een intense tijd. Rust brengen in een tijd waarin ongeloof en verdriet elkaar afwisselen is een belangrijk onderdeel van mijn werk.

Het verlies van een dierbare brengt voor velen een verandering in het leven teweeg, een leven waar degene die je hebt moeten laten gaan alleen nog deel van uitmaakt in je herinnering. Als uitvaartverzorger loop ik een tijdje mee met de nabestaanden. Om vervolgens afscheid te nemen in het besef dat iedereen weer verder moet.

www.stegengauitvaartzorg.nl

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 12 uur geleden
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen 15 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 18 uur geleden
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 20 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00