Afbeelding

Zo reken je op juridische hulp bij conflicten die door of tijdens je werk ontstaan

Zakelijk

Een conflict op de werkvloer is altijd vervelend. Hoe los je het zo goed mogelijk op? En wat kun je in zo’n geval beste doen als je zzp’er of freelancer bent? We helpen je op weg met tips voor slim omgaan met een arbeidsconflict. Ook lees je wat een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers voor je kan betekenen.

Arbeidsconflict voorkomen

Er bestaan verschillende soorten arbeidsconflicten. Zo kan er een conflict ontstaan over (onterecht) ontslag, overwerk of grensoverschrijdend gedrag. Maar er kan ook een misverstand ontstaan nadat je een ongeluk heb gehad tijdens werktijd. Of als je door ziekte tijdelijk of langdurig niet kan werken. Een arbeidsconflict is vervelend en valt helaas niet altijd te voorkomen. Maar wat je wél kunt doen is regelen dat je in zo’n situatie over goede juridische bijstand beschikt. Door een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers of particulieren af te sluiten, bijvoorbeeld.

Langdurig ziek, wat nu?

Als je arbeidsongeschikt raakt en in loondienst werkt, dan krijg je de eerste 104 weken (2 jaar) minstens 70 procent van je salaris via je werkgever. Ben je eigen baas? Dan moet je als ondernemer zelf een vangnet regelen bij arbeidsongeschiktheid. Sluit daarom op tijd een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers af. Via deze verzekering ontvang je dan tot wel 90 procent van je gebruikelijke inkomen.

Praat met de tegenpartij

Het algemene advies bij een werk gerelateerd conflict luidt: kom zo snel mogelijk in actie. Hoe meer slapeloze nachten je erover hebt, hoe hoger de gemoederen oplopen. Probeer eerst in gesprek te gaan met de tegenpartij. Blijf zo respectvol en vriendelijk mogelijk, dan heb je de grootste kans dat jullie samen tot een oplossing kunnen komen die voor beide partijen werkt. Staat je leidinggevende, opdrachtgever of klant ervoor open om nieuwe afspraken te maken? Schrijf deze afspraken dan duidelijk op.

Probeer mediation

Soms lukt het gewoon niet om het conflict samen op te lossen. Of zijn er te veel emoties in het spel. In zo’n geval kan het helpen om een bemiddelaar, ofwel een mediator, in te schakelen. Dit is een speciaal opgeleide tussenpersoon die jou en de tegenpartij helpt om een oplossingen te vinden die voor jullie beiden werkt.

Schakel een jurist in

Zet mediation geen zoden aan de dijk? Schakel dan rechtshulp in. Er bestaan verschillende vormen van juridische bijstand. Zo kun je hulp krijgen via je rechtsbijstandsverzekeraar, het Juridisch Loket of een rechtswinkel bij je in de buurt. Uiteraard kun je ook een advocaat inhuren, of prepaid rechtshulp inkopen via een verzekeraar. Een jurist kan je professioneel adviseren en je, als het nodig is, helpen bij het voeren van een rechtszaak.

Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 14 uur geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Evenement 15 apr, 12:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Filmwerf sluit seizoen af met 'Oppenheimer' Cultuur 14 apr, 12:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Afbeelding
Fries Verzetsmuseum voegt Wieke Bosch en Esmée van Eeghen toe aan verzetsmonument Cultuur 13 apr, 12:00
Beeld ter illustratie
Ongezond hard geluid rondom vliegbasis Leeuwarden door F-35 neemt toe Algemeen 13 apr, 09:00