Afbeelding

Zo reken je op juridische hulp bij conflicten die door of tijdens je werk ontstaan

Zakelijk

Een conflict op de werkvloer is altijd vervelend. Hoe los je het zo goed mogelijk op? En wat kun je in zo’n geval beste doen als je zzp’er of freelancer bent? We helpen je op weg met tips voor slim omgaan met een arbeidsconflict. Ook lees je wat een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers voor je kan betekenen.

Arbeidsconflict voorkomen

Er bestaan verschillende soorten arbeidsconflicten. Zo kan er een conflict ontstaan over (onterecht) ontslag, overwerk of grensoverschrijdend gedrag. Maar er kan ook een misverstand ontstaan nadat je een ongeluk heb gehad tijdens werktijd. Of als je door ziekte tijdelijk of langdurig niet kan werken. Een arbeidsconflict is vervelend en valt helaas niet altijd te voorkomen. Maar wat je wél kunt doen is regelen dat je in zo’n situatie over goede juridische bijstand beschikt. Door een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers of particulieren af te sluiten, bijvoorbeeld.

Langdurig ziek, wat nu?

Als je arbeidsongeschikt raakt en in loondienst werkt, dan krijg je de eerste 104 weken (2 jaar) minstens 70 procent van je salaris via je werkgever. Ben je eigen baas? Dan moet je als ondernemer zelf een vangnet regelen bij arbeidsongeschiktheid. Sluit daarom op tijd een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers af. Via deze verzekering ontvang je dan tot wel 90 procent van je gebruikelijke inkomen.

Praat met de tegenpartij

Het algemene advies bij een werk gerelateerd conflict luidt: kom zo snel mogelijk in actie. Hoe meer slapeloze nachten je erover hebt, hoe hoger de gemoederen oplopen. Probeer eerst in gesprek te gaan met de tegenpartij. Blijf zo respectvol en vriendelijk mogelijk, dan heb je de grootste kans dat jullie samen tot een oplossing kunnen komen die voor beide partijen werkt. Staat je leidinggevende, opdrachtgever of klant ervoor open om nieuwe afspraken te maken? Schrijf deze afspraken dan duidelijk op.

Probeer mediation

Soms lukt het gewoon niet om het conflict samen op te lossen. Of zijn er te veel emoties in het spel. In zo’n geval kan het helpen om een bemiddelaar, ofwel een mediator, in te schakelen. Dit is een speciaal opgeleide tussenpersoon die jou en de tegenpartij helpt om een oplossingen te vinden die voor jullie beiden werkt.

Schakel een jurist in

Zet mediation geen zoden aan de dijk? Schakel dan rechtshulp in. Er bestaan verschillende vormen van juridische bijstand. Zo kun je hulp krijgen via je rechtsbijstandsverzekeraar, het Juridisch Loket of een rechtswinkel bij je in de buurt. Uiteraard kun je ook een advocaat inhuren, of prepaid rechtshulp inkopen via een verzekeraar. Een jurist kan je professioneel adviseren en je, als het nodig is, helpen bij het voeren van een rechtszaak.

Afbeelding
Boeren houden koeien binnen: protest tegen stikstofbeleid Samenleving 27 minuten geleden
Afbeelding
Visser Plant Boomkwekerij/Plantencentrum Wonen 1 uur geleden
Afbeelding
Into The Grave mag na twee jaar weer los! Evenement 5 uur geleden
Afbeelding
Cybercriminaliteit in Friesland neemt af met 22,8% Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Dit is wat ik vind van ‘cancel culture’ Column 19 uur geleden
Afbeelding
FVC’er Olivier Veldhuizen naar Cambuur Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Brand in opslagloods snel geblust in Leeuwarden Algemeen gisteren
Afbeelding
24 mei verschijnt bij uitgeverij Noordboek Klooster Claercamppad: Wandel- en Fietsroutes door de Friese Waddendelta Algemeen gisteren