Omar Smids achter de bar van Dance Centre Omar Smids.
Omar Smids achter de bar van Dance Centre Omar Smids. Foto: RondOm Vandaag

Dance Centre Omar Smids viert veertigjarig jubileum

Sport

LEEUWARDEN - Dance Centre Omar Smids is één van de bekendste dansscholen die Friesland rijk is. Sinds 1983 leren Omar Smids en zijn collega’s aan vele Leeuwarders de dans; van de tango en de foxtrot tot aerobics en hiphop. Steeds weer gaat de dansschool met de tijd mee, maar ze zijn ook zeker niet hun roots vergeten. Nog steeds is Dance Centre een belangrijke ontmoetingsplek voor mensen die van dans houden. Samen met Omar Smids kijken we terug op de afgelopen veertig jaar en we stellen hem de vraag: Waarom is zijn dansschool nog steeds zo populair?

De historie van Dance Centre Omar Smids is niet zomaar in een paar korte zinnen samen te vatten. Als tiener moest Omar verplicht door zijn ouders om te beginnen met dansen bij Hub Adema. Hij bleek talentvol en al snel kreeg de jonge Omar plezier in het dansen. Na zijn militaire dienst pakte hij het dansen weer op bij George en Alyson Lloyd, die hem vroegen om een cursus af te maken. Dat beviel zo goed dat Omar Smids in 1983 zijn eigen dansschool oprichtte. Veel hoogtepunten volgden, Omar noemt er een paar: “Dancing with horses was toch wel één van de mooiste shows die we hebben gemaakt. Ik maakte de choreografie en samen met onze dansers en met Friese paarden hebben we hele mooie shows gemaakt. Dat was heel bijzonder. Ook aan de shows in een vol Ahoy heb ik warme herinneringen.” 

Toch zijn de hoogtepunten die Omar noemt niet allemaal grootse prestaties van Omar zelf. Nee, eigenlijk is de danser het meest trots op zijn inzet voor minderheidsgroepen: “Het speldje dat ik ooit van gemeente Leeuwarden en Tumba heb gekregen vind ik nog altijd bijzonder.” Hij ontving deze Mensenrechten insigne omdat hij liet zien dat iedereen welkom is in zijn dansschool. Hij leerde onder andere dansen aan blinde, slechtziende, dove of slechthorende mensen, organiseerde samen met stichting Spelend Sporten de Nationale Dansdag voor mensen met een verstandelijke beperking, zorgt ervoor dat ook mensen met een minder dikke portemonnee bij zijn dansschool kunnen dansen, onderwees een jureerde bij rolstoeldansen en verwelkomde homoparen in zijn dansschool in een tijd waarin dat nog lang niet altijd mocht. Je zou hem een moedige pionier kunnen noemen omdat hij zijn deuren voor iedereen open zet, maar zelf is Omar bescheiden: “Dat past gewoon bij mij,” reageert hij luchtig. “Als ik iets voor iemand kan betekenen, wil ik altijd onderzoeken hoe ik diegene kan helpen.”
Omar heeft bewezen altijd zijn tijd ver vooruit te zijn en heeft een scherp oog voor de markt: “Ik heb echt alles wel gedaan. Ik kan me de tijd nog herinneren dat Aerobics enorm populair werd. Wij waren één van de eersten die dat aanboden in Noord Nederland en het was ongekend populair. Maar ook Dirty Dancing, hiphop en breakdance kon bij ons.” Altijd bleef ook die vaste constante; stijldansen. “Vroeger was dat natuurlijk populairder, dansles hoorde erbij. Nu is het iets minder populair, maar het blijft aantrekkelijk. Mensen die van stijldansen houden ontmoeten elkaar om onze dansvloer. Nog steeds wordt er elke zaterdagavond bij ons gedanst en gekletst. Die ouderwetse gezelligheid, die vind je nog steeds bij ons.”

Meer informatie 

Lijkt het u ook leuk om dansen te leren bij deze positieve dansschool? Meld je dan aan voor de voorjaarscursus, die start in de week van 15 januari. Bij Dance Centre Omar Smids is de eerste proefles altijd gratis. Zo kunt u de sfeer proeven en kijken of dans wat voor u is. Wilt u stijldansen weer oppakken? Ook gevorderden zijn natuurlijk hartstikke welkom! Ga naar www.omarsmids.nl voor meer informatie. Bij Dance Centre Omar Simds kunt u ook terecht voor danslessen voor speciale gelegenheden, zoals een bruiloft.

Afbeelding
Allereerste Kids-Estafette toont verbondenheid Slachtedorpen Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Leeuwarden presenteert positief rekeningresultaat 2023 Politiek 12 uur geleden
Afbeelding
Gemiddeld minste misdrijven per inwoner in Friesland 112-Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Kamernet: weer hogere huurprijzen, Leeuwarden blijft budgetvriendelijk Financieel 17 uur geleden
Afbeelding
Het geheim van Hyaluronzuur Algemeen 22 mei, 13:06
Afbeelding
Scoutinggroep Burmania viert jubileumweekend vanwege 95-jarig bestaan Algemeen 22 mei, 12:00
Afbeelding
Slechts klein deel Friezen gaat op babymoon Persoonlijke verhalen 22 mei, 10:00
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet 112-Nieuws 21 mei, 17:00