Afbeelding
Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur blameert zich tegen FC Dordrecht

Sport

LEEUWARDEN - SC Cambuur verloor afgelopen vrijdag kansloos van FC Dordrecht. Aan de Krommedijk werd het maar liefst 5-2 voor de thuisploeg. Al na een half uur keek de ploeg van Sjors Ultee tegen een 3-0 achterstand aan. De Leeuwarders probeerden het daarna nog wel, maar konden geen vuist maken tegen de groen-witte formatie uit Dordrecht. Lees hieronder nog eens het wedstrijdverslag. 

Na twee opeenvolgende, weliswaar spectaculaire maar sportief teleurstellende beurten tegen de beloften van FC Utrecht en PSV, was een goed resultaat voor SC Cambuur deze avond uiterst welkom. Oftewel, revancheren en niet verder afglijden op de ranglijst. Dat moest dan gebeuren in het Matchoholic Stadion van FC Dordrecht. Aan De Krommedijk, zoals het stadion van de Dordtenaren in de volksmond bekend staat, waait dit seizoen een geheel andere wind dan het afgelopen seizoen. Toen eindigde de ploeg van trainer Michele Santoni op een troosteloze achttiende plek. Maar tot vanavond bivakkeerde FC Dordrecht keurig in de brede middenmoot van de Keuken Kampioen Divisie. In aanloop naar het duel vanavond stipte Ultee dit ook aan in zijn wekelijkse perspraatje. “FC Dordrecht doet het zeer behoorlijk en heeft van alle teams in de Keuken Kampioen Divisie nagenoeg het meeste balbezit en is dus zeer geduldig aan de bal. Daar zullen we ons tegen moeten wapen.” De Drechtstedelingen verloren dit seizoen slechts één wedstrijd. Dit kan niet los worden gezien van de hernieuwde samenwerking met Feyenoord. De Rotterdamse landskampioen leent dit seizoen een aantal spelers met groeipotentie uit en detacheert voorts Pascal Bosschaart als assistent-trainer bij FC Dordrecht. Naast Bosschaart die de afgelopen seizoenen van grote waarde was aan het Cambuurplein, zit ook met keeperstrainer Rody Hoegee iemand met een verleden in Leeuwarden op de bank van de thuisploeg.

Naarstig op zoek naar een driepunter

Na twee verliesbeurten op rij was Cambuur aan de Krommedijk naarstig op zoek naar weer eens een driepunter. Deze kwam er vanavond helaas niet, want de equipe van Ultee ging met 5-2 hard ten onder en leed zo de derde nederlaag op rij.

Wijzigingen in de opstelling

Al dan niet gedwongen stuurde hoofdtrainer Sjors Ultee maar liefst een handvol nieuwe spelers de Dordtse wei in. Zo kon hij geen beroep doen op Sekou Sylla die in het thuisduel tegen Jong PSV met een rode kaart vroegtijdig van het veld af moest. Thomas Poll was zijn logische vervanger. Ook Jeremy van Mullem ontbrak op het wedstrijdformulier. Hij liep vorige week tegen een hersenschudding op. Het centrale verdedigingsduo achterin bestond daarom uit Léon Bergsma en Marco Tol. Yanick van Osch verdedigde na twee wedstrijden afwezigheid het doel van onze geel-blauwen. Tot slot kreeg Milan Smit weer de voorkeur boven Roberts Uldrikis en mocht ook Silvester van der Water vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Dieperink in de basisploeg starten. Bij de gastheren ontbrak ondermeer Ruben Kluivert die dit seizoen is overgekomen van FC Utrecht.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Binnen een half uur 3-0

Gesteund door tweehonderd meegereisde supporters moest Cambuur al vroeg in de wedstrijd een domper slikken. Want in de zesde minuut wist de Oostenrijkse spits René Kriwak uit een hoekschop de bal al tegen de touwen te werken. Even later kwamen de Leeuwarders goed weg toen een geplaatst schot van Jari Schuurman op de lat belandde. Halverwege de eerste helft kwamen de gastheren toch op een verdiende 2-0 voorsprong. De van Feyenoord gehuurde Ilias Sebaoui snelde Gabi Caschili voorbij en schoof de bal beheerst in de verre hoek. Na 25 minuten viel de eerste kans voor de equipe van Ultee te noteren en dat was meteen ook een enorme. Daniel van Kaam gaf een voorzet op Silvester van der Water, maar vanuit een kansrijke positie ging zijn kopbal over. 


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Ook daarna kregen Van der Water en Remco Balk uitgelezen mogelijkheden op de aansluitingstreffer, maar op het half uur kopte opnieuw René Kriwak de 3-0 binnen. Opnieuw uit een corner was tegen de inzet van de boomlange spits geen kruid gewassen. Hiermee leek het duel al vroegtijdig beslist. Vlak voor rust kwam de spanning weer enigszins terug in de wedstrijd. De doelman van FC Dordrecht kon een inzet van Thomas Poll niet klemvast te pakken, waarna Silvester van der Water de bal alsnog over de doellijn werkte. Diezelfde Van der Water had vlak voor rust de 3-2 moeten binnenkoppen, maar de bal raakte slechts de buitenkant van de paal. Daardoor gingen beide ploegen met een 3-1 ruststand aan de thee.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Pijnlijke nederlaag

Met Floris Smand als vervanger voor Marco Tol begonnen beide elftallen aan de tweede helft. En net als in de eerste helft leken de Dordtenaren al vroeg te scoren. René Kriwak zette zijn ploeggenoot Adrian Segecic vrij voor Van Osch, maar hij schoot gelukkig naast. De Leeuwarders zetten daarna vol de jacht in op de 3-2 en leken deze ook te maken. Remco Balk had namelijk in de 54e minuut de bal voor het intikken, maar op onverklaarbare wijze kreeg hij de bal niet over de lijn. Met Roberts Uldrikis, Wiebe Kooistra en Youns El Hilali als verse krachten ging Cambuur verwoed op jacht naar de aansluitingstreffer. Met een schot van Fedde de Jong op de paal waren de Leeuwarders nog het dichtstbij. Het slotakkoord was echter weer voor FC Dordrecht. Ilias Sebaoui, de Marokkaanse jeugdinternational, schoot de bal vlak voor tijd knap in de verre hoek en maakte daarmee aan alle onzekerheid een einde. Doelpunten van Fedde de Jong en Mathis Suray zorgden uiteindelijk voor een 5-2 eindstand.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

NAC Breda op zondag

Volgende week zondag (aanvang 16.45 uur) staat er in het eigen Cambuur Stadion een prachtig affiche op het programma. Onze geel-blauwen nemen het dan op tegen NAC Breda. Bij de Parel van het Zuiden is het traditiegetrouw altijd onrustig en dat was begin dit seizoen niet anders. Want al na een paar wedstrijden werd de kleurrijke hoofdtrainer Peter Hyballa de wacht aan gezet. Jean-Paul van Gastel werd aangesteld als zijn vervanger en kende afgelopen maandag zijn vuurdoop tegen Jong FC Utrecht. Het is aan SC Cambuur zaak om met steun van de trouwe achterban net als in het thuisduel tegen Willem II, de aartsvijand van de Bredanaars, ook NAC Breda met lege handen naar Brabant terug te laten keren. En een einde te maken aan deze pijnlijke reeks van nederlagen.

POLL

Krijgt Sjors Ultee het nog op de rit? 

Ja

Nee

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 2 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00