SC Cambuur kon geen vuist maken tegen Ajax.
SC Cambuur kon geen vuist maken tegen Ajax. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur kan geen vuist maken tegen Ajax

Sport

LEEUWARDEN - SC Cambuur speelde zondagmiddag een kansloze wedstrijd tegen de regerend landskampioen Ajax. In het eigen Cambuur Stadion verloren de Leeuwarders maar liefst met 0-5. Met name de manier waarop is iets waar hoofdtrainer Sjors Ultee, maar ook de spelers niet tevreden over zijn. De Leeuwarders kwamen maar bar weinig in duel en lieten bovendien de Ajacieden naar hartenlust combineren. Lees hieronder nog eens het wedstrijdverslag na. 

Waar voor SC Cambuur geldt dat het in een moeilijke fase zit valt hetzelfde te zeggen voor de club die vanmiddag te gast was aan het Cambuurplein: AFC Ajax. De landskampioen ontsloeg onlangs hoofdtrainer Alfred Schreuder en vindt zichzelf momenteel terug op een ietwat teleurstellende vierde stek, met een marge van vijf op koploper Feyenoord. Kansloos was SC Cambuur dan op voorhand op papier dan ook zeker niet, helaas was dat op het veld wel het geval. Door twee doelpunten voor rust en drie na de thee werd het uiteindelijk 0-5 voor de Amsterdammers.


Een oude bekende terug in Leeuwarden. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

John Heitinga en Dwight Lodeweges

Met John Heitinga als hoofdtrainer op de bank en oude bekende Dwight Lodeweges als assistent naast hem bij Ajax waren de verhoudingen al snel duidelijk: de bezoekers waren telkens net iets beter, sterker en sneller. Dat is ook bepaald niet gek als je de begrotingen naast elkaar zet (een kleine 10 miljoen tegenover 160 miljoen euro). Toch zal Ultee graag iets meer gewonnen duels en wellicht overtredingen hebben gezien om het randje maar op te zoeken tegen een ploeg met een surplus aan kwaliteit.


Navarone Foor stond voor het eerst in de basis bij SC Cambuur. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Navarone Foor aan de aftrap

Bij SC Cambuur zagen we overigens voor het eerst aanwinst Navarone Foor aan de aftrap verschijnen. De afgelopen week aangetrokken middenvelder annex buitenspeler mocht het proberen vanaf de linkerkant en alhoewel het tegenover deze weerstand niet meeviel, liet hij bij vlagen iets van zijn klasse zien in de passing vooruit.

Dat was echter niet genoeg om Ajax echt pijn te doen en met een balbezit percentage van boven de tachtig was het duidelijk wie vandaag de overhand zou hebben. Das was ook deels het strijdplan van SC Cambuur, dat het met vijf verdedigers klein wilde maken en dan in de omschakeling Ajax pijn probeerde te doen. Dan moet je echter wel de duels winnen en dat lukte niet of nauwelijks. Ajax kon combineren door de as en dan kunnen kansen (en doelpunten) haast niet uitblijven.


De Ajacieden konden naar hartenlust combineren. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Ajax mag te gemakkelijk voetballen

Zo geschiedde helaas ook en het was Tadic die na iets meer dan een kwartier voor de openingstreffer tekende. Ajax mocht iets te gemakkelijk voetballen rond de zestien en daarna was het 1-op-1 met Ruiter een koud kunstje voor de aanvoerder van de bezoekers.


Dusan Tadic tekent na een simpele 1-2 combinatie voor de 0-1. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

De openingstreffer leverde geen ander spelbeeld op en de druk op de Leeuwarder defensie bleef onverminderd hoog. Toch lukte SC Cambuur een tijd om geen noemenswaardige kansen tegen de krijgen en even kwam er iets van geloof in het Cambuur Stadion. Dat werd echter in de 36e minuut de kop ingedrukt toen Kudus met een weergaloze actie op de zijlijn passeerde en de bal op het hoofd van Berghuis afleverde. Die kon dit cadeau alleen maar uitpakken en daarmee voor de 0-2 tekenen.


Silvester van der Water schiet vanuit kansrijke positie hoog over. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Eén ultieme kans 

Nog steeds geen man overboord, want de trouwe supporter weet dat dit vorig seizoen ook het geval was en toen wist SC Cambuur zich terug te knokken in de wedstrijd tot 2-2. Dat leek vlak voor rust ook mogelijk toen Silvester van der Water de uitgelezen mogelijkheid kreeg om de aansluitingstreffer te maken. Na gerommel in de Ajax-defensie en goed doorgaan van diezelfde Van der Water mocht hij alleen op Rulli af en die wist hij weliswaar te passeren, maar zijn schot ging ook over het doel. Geen 1-2 dus en de bezoekers uit Amsterdam op rozen.


Alex Bangura doet wat hij kan om Mohammed Kudus van de bal te zetten. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Tekenend voor de wedstrijd

Zonder gele kaarten, misschien wel tekenend voor SC Cambuur in de eerste helft, begon SC Cambuur met Paulissen voor Smand en dus een iets ander systeem. Dat resulteerde in een goede fase van de Leeuwarders, waarbij er vooral iets meer druk stond op de achterhoede van Ajax. Dat duurde tot de 64e minuut toen alle hoop definitief de grond in werd geslagen. Na een splijtende combinatie met Tadic kon Berghuis aanleggen op de rand van de zestien en die liet Robbin Ruiter kansloos met een lage schuiver in de hoek.


Sjors Ultee moet de nodige reparatiewerkzaamheden verrichten. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Schade beperken

Wedstrijd gespeeld en de schade beperken was het devies voor de geel-blauwen. Dat lukte maar tot op zekere hoogte want invaller Brian Brobbey liet nog twee keer toe van zich horen. Eerst schoot hij de bal uit een afgeslagen corner hoog tegen de touwen en in extremis stuurde Berghuis hem de diepte in, waarna de spits de bal langs de keeper wist te rommelen. Het zat er vanmiddag simpelweg niet in voor SC Cambuur, de bezoekers waren een paar maatjes te groot.

Volgende week zaterdag mag SC Cambuur op zoek naar eerherstel in De Goffert. Dan is vanaf 18.45 uur N.E.C. de tegenstander.

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Keuzestress Column 9 uur geleden
Afbeelding
Ook in de winter kun je bij IJssalon Margje24 genieten van heerlijke lekkernijen Zakelijk 15 uur geleden
Afbeelding
Je kan nu bekijken hoeveel toeslag je in 2024 kunt krijgen Financieel 17 uur geleden
Afbeelding
Kom 2 december naar 'Het Grote ReSeth Sinterklaasfeest'! Samenleving 19 uur geleden
Afbeelding
Subsidieregeling wolfwerende maatregelen uitgebreid Natuur 29 nov., 18:00
Afbeelding
Ondernemende studenten pitchen hun bedrijfsidee in de finale van het HAF Educatie 29 nov., 15:00
Afbeelding
Friese Holland's Got Talent-sensatie Amilia showteam komt naar het Posthuis Theater in Heerenveen Cultuur 29 nov., 11:55
Afbeelding
Uber breidt uit naar Leeuwarden Zakelijk 29 nov., 10:13