De spelers van SC Cambuur bleven gedesillusioneerd achter na de nederlaag tegen FC Emmen.
De spelers van SC Cambuur bleven gedesillusioneerd achter na de nederlaag tegen FC Emmen. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur nog dieper in de zorgen na verlies tegen concurrent FC Emmen

Sport

LEEUWARDEN - Degradatie komt steeds dichterbij voor SC Cambuur. De Leeuwarders verloren zaterdagavond in het eigen Cambuur Stadion van directe concurrent FC Emmen met 1-2. De formatie van Sjors Ultee kwam nog wel op voorsprong via een doelpunt van Mitchel Paulissen (1-0), maar kon deze voorsprong wederom niet over de streep trekken. Met nog zeven wedstrijden voor de boeg, bedraagt de achterstand op rechtstreekse handhaving acht punten. Lees hier nog eens het wedstrijdverslag terug. 

Voor de allereerste keer als affiche in de Eredivisie was het vanavond SC Cambuur tegen FC Emmen. Een wedstrijd die natuurlijk op een niveau lager niveau vaak genoeg is gespeeld, maar beide clubs ontliepen elkaar vreemd genoeg elke keer net als ze in de Eredivisie uitkwamen. Dat Eredivisieschap stond vanavond in indirecte zin op het spel, want beide ploegen verkeren met de achttiende en zestiende plaats op de ranglijst in wat je noemt de gevarenzone. Dat er spanning op het duel stond was ook zeker af te lezen aan het spel en daar ging FC Emmen uiteindelijk net iets beter mee om. SC Cambuur verloor in de absolute slotfase met 1-2 en die pijnlijke nederlaag brengt handhaving nog verder uit zicht.


SC Cambuur en FC Emmen zaten vooraf in hetzelfde schuitje. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Slechtst presterende ploeg in uitwedstrijden

Met slechts vier punten in uitwedstrijden dit seizoen is FC Emmen de slechts presterende ploeg van de Eredivisie in uitwedstrijden. SC Cambuur kan daar overigens weinig goede statistieken tegenover zetten, want het won zoals bekend slechts twee thuiswedstrijden dit seizoen en daar zou het ook bij blijven. Al had er op basis van de kansen zeker meer ingezeten, maar dan moeten die wel worden afgedrukt. Een conclusie die niet voor het eerst dit seizoen valt te trekken.


SC Cambuur kiest voor energie en strijd. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Meer energie en fitheid

Met Schmidt, Tol, Hoedemakers en Breij weer terug in de basis had de nederlaag op Woudestein wel degelijk gevolgen en koos Ultee voor “meer energie en fitheid”, zoals de oefenmeester al aankondigde bij de beschouwingen vooraf. Daar lag het vanavond ook zeker niet aan, maar wel was duidelijk dat er twee ploegen op het veld stonden die niet overlopen van vertrouwen.


Miguel Araujo voorkomt met een schitterende sliding de 1-0 voor SC Cambuur. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Megakans

Waar de openingsfase nog voor FC Emmen was, dat iets makkelijker voetbalde en met een kopbal naast de goal van Zivkovic gevaarlijk werd, kreeg SC Cambuur in de persoon van Bjorn Johnsen de grootste kans. De boomlange spits werd de diepte ingestuurd door Paulissen en nadat hij keeper Van der Hart knap omspeelde leek niets meer in de weg te staan van de openingstreffer. Dat was echter buiten Araujo gerekend, want met een knappe tackle wist hij die te verijdelen.

Andersom kwam de thuisploeg ook heel goed weg toen Veendorp kon uithalen van twintig meter en zijn inzet via de binnenkant van de paal terug het veld in zag stuiteren. Werd SC Cambuur nog vaker gevaarlijk? Wel degelijk. Zeker Johnsen met een schuiver vanaf de rand van de zestien en een kopkans van dichtbij had zichzelf op het scorebord kunnen zetten, maar het was dus telkens net niet.

Beide ploegen kunnen scoren

Na de theepauze bleef het spelbeeld onveranderd, waarbij FC Emmen iets makkelijker leek te voetballen, het leeuwendeel van het balbezit had en na iets meer dan een uur ook leek te scoren. Een knappe actie van Antonisse die besloot het maar eens te proberen met zijn rechter spatte andermaal uitéén op de deklat.


Mitchel Paulissen brengt het Cambuur Stadion in extase (1-0). - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Mitchel Paulissen opent de score (1-0)

SC Cambuur kwam goed weg en besloot dat cadeautje maar eens uit te pakken. Nadat eerst Johnsen een grote kopkans niet wist te verzilveren deed Mitchel Paulissen dat in de 68e minuut wel. De voorzet van Van Kaam was op maat en met een knappe tegendraadse kopbal liet hij Van der Hart kansloos.


Remco Balk kan zijn ogen niet geloven: SC Cambuur geeft het weer weg. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Exemplarische eindfase

’t Woanskip klonk en SC Cambuur zat op rozen. Zo leek het althans, maar de praktijk was helaas weerbarstiger. Eerst was het Smand die slecht uitverdedigde en de bal daarmee schonk aan El Messaoudi. Die kon op zijn beurt haast niet missen en deed dat ook niet 1-1 in de 78e minuut en de wedstrijd leek op een gelijkspel af te stevenen.

Misschien wel exemplarisch voor dit seizoen slaagde ook dit niet en deed een ingekopte vrije trap in de extra tijd SC Cambuur de das om. Emmen-aanvoerder Jeroen Veldmate kon frank en vrij binnenkoppen en daarmee voltrok het doemscenario zich en krijgen de geel-blauwen andermaal een rechtse direct te verwerken. Of is het gezien de stand op de ranglijst een keiharde knock-out?

Hoe het ook zij: SC Cambuur komt volgende week opnieuw in actie en wel op zondagmiddag om 12.15 uur. In De Grolsch Veste is dan FC Twente de tegenstander.

Afbeelding
Tips voor het kiezen en optuigen van je kerstboom Wonen 2 uur geleden
Afbeelding
Vernieuwd Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert 12 miljoen in Friese Mienskip Samenleving 16 uur geleden
Afbeelding
Veel minder Friezen verhogen eigen risico voor zorg Zorg & Welzijn 18 uur geleden
Afbeelding
De gezelligste kerstmarkten in Friesland Evenement 22 uur geleden
Afbeelding
Amaryllis presenteert nieuwe editie van vrijwilligersmagazine. Samenleving 8 dec., 08:00
Afbeelding
Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier Natuur 7 dec., 18:00
Afbeelding
Kleine groep Friese jongeren rookt dagelijks Zorg & Welzijn 7 dec., 15:00
Afbeelding
Jongeren bundelen krachten voor betaalbaar wonen en duurzame gemeenschappen Wonen 7 dec., 12:00