Afbeelding
Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Degradatie een feit voor SC Cambuur na verlies tegen FC Utrecht

Sport

LEEUWARDEN - SC Cambuur degradeerde zaterdagavond officieel naar de Keuken Kampioen Divisie. De Leeuwarders verloren in het eigen Cambuur Stadion met 0-3 van FC Utrecht. Het spelbeeld was typerend voor de rest van het seizoen; bij vlagen prima combinaties, zonder echt gevaarlijk te worden, plus een tegenstander die vanuit het niets de doelpunten maakt. Daarmee valt voor de equipe van Sjors Ultee definitief het doek. Lees hieronder nog eens het wedstrijdverslag na. 

Het is klaar. Over en sluiten. Einde oefening. SC Cambuur is officieel gedegradeerd en komt in het seizoen 2023/2024 weer uit in de competitie waar het op plek twee staat van de eeuwige ranglijst qua behaalde punten: de Keuken Kampioen Divisie. De allerlaatste strohalm vanavond bood geen soelaas en op eigen veld was FC Utrecht met 0-3 te sterk. Dat zat hem niet eens zozeer in het veldspel, maar vooral in de effectiviteit. Utrecht was dodelijk in het afmaken van de kansen en oude bekende Van de Streek en Eredivisie-topschutter Douvikas maakten daarmee het verschil.

Afscheid Sonny Stevens

Op een donkere avond voor geel-blauw viel er voorafgaand aan de wedstrijd toch nog wat te genieten toen Sonny Stevens het veld betrad om afscheid te nemen van het trouwe Leeuwarder publiek. De doelman was een belangrijke schakel in de succesformaties van 2019/2020, 2020/2021 en 2021/2022. Hij kreeg een klaterend applaus van de aanwezige supporters en dat komt hem zeker toe.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

De Twaalfde Man had er zin in

De Twaalfde Man had ook wel zin in een lekker voetbalavondje aan het Cambuurplein gezien het opnieuw uitverkochte huis en de vocale steun. Zonder dat de amusementswaarde nou heel hoog lag ging de wedstrijd redelijk gelijk op en was de eerste echte grote kans van de wedstrijd voor SC Cambuur. Uit een vloeiende aanval vanuit balbezit van de keeper speelde het onder de druk uit, wisselde het van kant en biedende Van Wermeskerken Uldrikis op maat. De Letse spits, die weer eens zijn opwachting mocht maken in de basis, raakte de bal echter niet goed en zijn inzet van dichtbij ging naast het doel van Barkas.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Sander van de Streek gevaarlijk

Niet veel later was Sander van de Streek nog iets dichterbij toen hij door Kaliber de diepte in werd gestuurd en met een bekeken boogballetje weliswaar Ruiter wist te passeren, maar niet had gerekend op de toegesnelde Van Wermeskerken die nog miraculeus redding wist te brengen.

Een kwartier later was het wel raak voor de bezoekers en misschien wel typerend voor dit seizoen had de tegenstander genoeg aan een halve kans om het net wel te laten bollen. Uit een piekfijne voorzet van Boussaid was het diezelfde Van de Streek die knap raak kopte. De middenvelder scoorde voor het laatst in maart 2015 in het Cambuur Stadion en toen was dat nog in geel en blauw. Wie destijds de tegenstander was? Inderdaad: ook FC Utrecht. Hij vierde het ingetogen uit respect voor zijn oude club en dat was even fraaie als gemeende geste. Dat die liefde wederzijds is werd bewezen toen hij een staande ovatie kreeg van de supporters bij zijn wissel.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Opnieuw een kopgoal

De weinige hoop die er na de achterstand nog was werd ook voor rust nog de kop ingedrukt toen FC Utrecht opnieuw wist te scoren en dat opnieuw deed met een kopbal. Ditmaal was het spits Douvikas die weliswaar dankzij een klein duwtje kon inkoppen.

Tempo te laag

Zonder wissels was het beeld in de tweede helft niet veel anders dan voor rust en was het tempo net iets te traag om de neutrale toeschouwer echt te vermaken. SC Cambuur probeerde het echt wel, zocht naar openingen in de Utrechtse muur, was simpelweg niet bij machte om het de subtopper uit Utrecht moeilijk te maken.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Penalty FC Utrecht 

De schade zou nog iets groter worden na ruim een uur spelen toen Robbin Ruiter ongelukkig in de fout ging toen hij een terugspeelbal van Van Wermeskerken niet goed verwekte en bij het corrigeren daarvan een overtreding moest maken. Dat cadeautje was aan Douvikas wel besteed en die schoot vanaf elf meter onberispelijk raak.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Het doek valt definitief 

Het duel was gespeeld en het doek gevallen voor SC Cambuur. Een compliment mag nog worden gemaakt naar de supporters die ondanks alles, ondanks de definitieve degradatie wel achter de ploeg bleven staan en laat dat de opmaat zijn naar volgend seizoen. Aanvoerder Alex Bangura omschreef het treffend na afloop voor de camera van ESPN: “we waren dit seizoen gewoon niet goed genoeg, dat is de harde realiteit.” En zo is het, helaas.

Volgende week zondag (aftrap 14.30 uur) komt SC Cambuur wel gewoon weer in actie en is in het GelreDome Vitesse de tegenstander.

Afbeelding
Kom van slepende klachten af Zorg & Welzijn 4 uur geleden
Afbeelding
Column G2 Makelaars: Niets te klagen Column 21 uur geleden
Afbeelding
Vernieuwde website voor de Oldehove Algemeen gisteren
Afbeelding
Leeuwarden wint titel 'Bodemdierenstad van het Jaar' Algemeen 4 dec., 12:00
Afbeelding
SC Cambuur vergeet zichzelf te belonen tegen FC Eindhoven Sport 4 dec., 09:30
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 3 dec., 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 3 dec., 12:00
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00