Afbeelding
Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur blameert zich tegen Excelsior

Sport

LEEUWARDEN - SC Cambuur wist zondagmiddag in een uiterst belangrijk duel niet te winnen van directe concurrent Excelsior. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 4-1 stand, maar de Rotterdammers stonden na iets meer dan een half uur al met 4-0 voor. De Leeuwarders grossierden daarbij in individuele fouten en dus was de teleurstelling bij spelers en supporters groot. SC Cambuur ziet het gat met Excelsior daardoor groeien naar 7 punten. Lees hieronder nog eens het volledige wedstrijdverslag. 

Terwijl vanmiddag om klokslag half drie Ajax en Feyenoord in de Johan Cruijff ArenA aftrapten voor wat een cruciaal duel in de titelstrijd kon worden, daar werd tachtig kilometer verderop in Rotterdam ook een wedstrijd van de waarheid gespeeld. Inzet van het treffen tussen Excelsior en Cambuur was op het voormalige Stadion Woudestein niet het kampioenschap, maar behoud van de Eredivisiestatus. Beide clubs verkeren in hoge nood, waarbij de Kralingers tot vandaag vier punten meer hadden verzameld dan onze geel-blauwen.  Cambuur wist dus wat het te doen stond: winnen. In het wekelijkse perspraatje was hoofdtrainer Ultee daar ook volstrekt duidelijk over: “In eerste instantie is het gewoon een wedstrijd om drie punten, al weten we natuurlijk dat de belangen ontzettend groot zijn, ook met het treffen tegen FC Emmen in eigen huis op komst. Wat dat betreft telt er maar één ding dit weekend en dat is winnen.” In het duel waarin de belangen voor beide teams enorm waren, liep Cambuur in de strijd om lijfsbehoud tegen een ongekend harde zeperd aan. De Leeuwarders zakten in de eerste helft volledig door de ondergrens en keken bij rust al tegen een schier uitzichtloze 4-0 achterstand aan. Na rust resulteerde een vroege treffer van Alex Bangura voor de spreekwoordelijke eretreffer, maar verder kwam de ploeg van Ultee niet. Met deze 4-1 nederlaag bewijzen onze geel-blauwen zichzelf een barslechte dienst in de strijd om lijfsbehoud op het hoogste niveau.

Opstellingen

Bij de gastheren stond Sven Nieuwpoort in het basiselftal. De verdediger stond twee seizoenen in Leeuwarden onder contract, waarin hij in 14 wedstrijden in actie kwam. Ook kon Dijkhuizen weer een beroep doen op Marouan Azarkan. De huurling van Feyenoord was in het thuisduel een ware plaag voor onze geel-blauwen en scoorde in Leeuwarden zijn eerste Eredivisiedoelpunt. Bij Cambuur ontbrak de geschorste Doke Schmidt. Sai van Wermeskerken was in het Van Donge & De Roo Stadion zijn logische vervanger. Het was begrijpelijk dat onze hoofdtrainer verder geen wijzigingen in de startende elf had doorgevoerd. De namen van Michael Breij, Marco Tol en Ben Rienstra stonden vanmiddag gelukkig ook weer op het wedstrijdformulier.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Pijnlijke 4-0 ruststand

Gesteund door een vol uitvak SCC’ers leek Cambuur al vroeg in de wedstrijd op voorsprong te komen. Want uit een voorzet van Mimoun Mahi dacht Bjørn Johnsen de openingstreffer binnen te koppen. Maar Excelsior doelman Stijn van Gassel stond op de juiste plek en kon de bal eenvoudig tegen houden. Waar Cambuur dus de score had moeten openen, daar keken de Leeuwarders een half uur later tegen maar liefst een 4-0 achterstand aan. Het eerste doelpunt vloeide voort uit een foutieve inspeelpass van Robbin Ruiter, waarna Kenzo Goudmijn de bal eenvoudig in de linkerhoek binnen schoot. Exemplarisch voor deze dramatische eerste helft was de elfde minuut toen Léon Bergsma de bal knullig achter zijn eigen doelman werkte. Doelpunten van Siebe Horemans en Nikolas Agrafiotis zorgden ervoor dat de Leeuwarders met een uitermate pijnlijke 4-0 ruststand de kleedkamer opzochten.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Driedubbele wissel

Met een driedubbele wissel gingen de manschappen van Ultee met het nodige opportunisme op zoek naar eerherstel. Dat leidde al vlot tot een doelpunt van Alex Bangura. Onze aanvoerder liet op aangeven van de ingevallen Robin Maulun de 4-1 aantekenen. Cambuur putte enige hoop uit deze treffer, probeerde met hoge ballen op het duo Uldrikis/Johnsen nog dichterbij te komen, maar slaagde daar uiteindelijk niet in. Cambuur kwam zelfs nog goed weg toen Nikolas Agrafiotis namens Excelsior een kwartier voor tijd een strafschop hoog over schoot.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Revanche

Na de interlandbreak is het over twee weken tijd voor revanche in een o zo belangrijke wedstrijd voor Ultee en zijn manschappen. Op zaterdagavond 1 april komt namelijk naaste concurrent FC Emmen naar Leeuwarden toe. In een inmiddels al volledig uitverkocht stadion geldt helemaal na vanmiddag dat winst in deze tweestrijd het enige is wat dan telt.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

POLL

Zie jij SC Cambuur nog handhaven in de Eredivisie? 

Ja

Nee

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 2 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 8 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00