Hoofdtrainer René Dijkstra.
Hoofdtrainer René Dijkstra. Foto: Erikjan Koopmans.

Hoofdtrainer René Dijkstra van S.C. Stiens: “Ik kijk waar de kracht van de ploeg ligt”

Sport Voetbalspecial 2023

STIENS - René Dijkstra gaat zijn vijfde seizoen in als hoofdtrainer bij zaterdag-Tweedeklasser S.C. Stiens. Vorig seizoen liep zijn ploeg nipt promotie mis. “We hebben veel ingezet op teamontwikkeling.”

Na een seizoen de JO-19 van Stiens te hebben getraind, wordt Dijkstra hoofdtrainer van de club. “De ontwikkeling die de JO-19 van S.C. Stiens heeft doorgemaakt, de ambitie die René zelf uitspreekt, gepaard met zijn visie op het spel, heeft de TC van Stiens enthousiast gemaakt”, laat de club weten bij zijn aanstelling. Het enthousiasme is nog niet verdwenen. Zijn contract is inmiddels al drie keer verlengd en ook volgend seizoen staat Dijkstra bij S.C. Stiens aan het roer. Waar hij tijdens het coachen van de JO-19 soms puberaal gedrag meemaakte, ziet hij bij het eerste elftal dat de spelers intrinsiek gemotiveerd zijn en veel dingen voor het voetbal laten. 

Dijkstra is een trainer die tussen de spelers probeert te staan. “Ik houd van een geintje en geef ruimte voor eigen initiatieven.” De hoofdtrainer heeft geen specifieke formatie waar hij een voorkeur aan geeft. “Ik kijk wat de kracht van de groep is. Tuurlijk wil iedereen aanvallen en doelpunten maken, maar het moet wel bij de ploeg passen. Daarin ben je afhankelijk van het materiaal. Wij variëren in formaties en kijken daarbij ook wat er nodig is tegen een bepaalde tegenstander.”

Teamproces

Vorig seizoen besluit hij de nadruk te leggen op het teamproces. Hoe ga je met elkaar om en vooral: hoe zorg je ervoor dat je een goed team bent? Hij stuurt de groep wel aan, maar vindt dat het vooral vanuit de groep zelf moet komen. “Als je voorafgaand aan het seizoen vraagt wat ze willen, dan willen ze een hecht team worden.”

“Veel spelers wonen in Stiens, zijn bevriend met elkaar en gaan buiten het voetbal veel met elkaar om. In een vriendengroep heb je een andere hiërarchie dan op het veld. Ze vonden het bijvoorbeeld lastig om elkaar te coachen en naar elkaar te luisteren. Daar ben je het hele seizoen met elkaar over in gesprek”, legt de oefenmeester uit. 

Team smeden

Er zijn veel stappen gezet op het gebied van een team smeden. Ook op het veld werpt dat zijn vruchten af: S.C. Stiens eindigt vorig seizoen op een voortreffelijke tweede plaats. “We wonnen heel vaak wedstrijden waar het beide kanten op kon gaan. Dat is onder andere gekomen doordat we een stap hebben gezet in de teamontwikkeling. We wisten wat we van elkaar nodig hadden op momenten dat het niet gaat zoals het hoort te gaan.” In de nacompetitie voor promotie naar de eerste klasse blijkt VEV’67 te sterk voor de formatie van Dijkstra.

Veel spelers zijn bevriend met elkaar. In een vriendengroep heb je een andere hiërarchie dan op het veld. Ze vonden het bijvoorbeeld lastig om elkaar te coachen

Passie en beleving

“Afgelopen seizoen zijn we stabiel geweest”, zegt Dijkstra. “We hebben niet lager gestaan dan de tweede plaats. We wilden voor elkaar werken, ook als het niet liep. We hebben een bepaalde ondergrens met elkaar bereikt.” 

Wat ook helpt, is dat de spelers die net buiten de basis vallen, heel gemotiveerd zijn. “Wanneer zij in het veld kwamen, toonden ze passie en beleving. Daardoor werden we nooit minder als we gingen wisselen. Dat heeft ons geholpen gedurende het seizoen. Dat zijn jonge jongens die langzaamaan aan de deur kloppen. Wij zijn daar constant mee in gesprek om te kijken hoe zij het ervaren. Ze moeten wel een doel hebben om ergens naartoe te kunnen werken, bijvoorbeeld uitzicht naar meer speelminuten.

Speelminuten krijgen de talentvolle spelers bij S.C. Stiens. Wanneer ze een wedstrijd wissel staan, moeten ze de volgende wedstrijd spelen. “Je zit op voetbal om te spelen. Als dat niet bij ons kan, dan is dat bij het tweede.” Dijkstra beschikt over een zeer gedreven ploeg. “Het is een vriendenploeg en erg leuk om mee te werken. Je moet ze eerder afremmen dan enthousiasmeren.”

Niet in paniek

Wat Dijkstra graag terug wil zien, ziet hij in fases wel voorbijkomen. “Maar heel vaak ook niet”, zegt hij. “Dan is het zaak om de wedstrijd in ieder geval niet te verliezen. Dat was vorig seizoen goed zichtbaar; we raakten niet in paniek bij een tegendoelpunt of een mindere fase.” 

Al met al kan S.C. Stiens terugkijken op een geslaagd seizoen. “We wilden bij de top-8 eindigen. Dat was nodig om niet te degraderen. We hadden niet verwacht dat we tweede zouden worden. Dat was een positieve verrassing.”

Toch wil de hoofdtrainer niet te hard van stapel lopen met het oog op komend seizoen. “Ik wil geen doelstelling formuleren aan de hand van de ranglijst. Stel, wij spreken af om komend seizoen weer voor de tweede positie te gaan, maar we eindigen –ondanks dat we er alles uitgehaald hebben- toch lager. Dan heb je eigenlijk een goed seizoen gedraaid, maar de doelstelling niet gehaald. Zo wil ik hem niet wegzetten. Als de mogelijkheid zich voordoet, gaan we er natuurlijk voor. Maar we moeten ook realistisch zijn. Er zijn acht nieuwe ploegen in de competitie. Na vijf competitiewedstrijden heb je doorgaans een goed beeld van de andere ploegen.” 

Komend seizoen

Dijkstra kan rekenen op een redelijk intact gebleven selectie, bestaande uit zo’n 20 spelers. De verdeling binnen de groep is goed. De oudste spelers zijn rond de 30 jaar, enkele spelers zijn midden 20 en er is ook een grote groep die net uit het jeugdvoetbal komt. Het verbreden van de selectie is een aantal seizoen geleden ingezet. “Toen ik net begon, was de selectie redelijk op leeftijd. Dat is opgevangen met eigen jeugd.” 

Een prognose voor komend seizoen maken, vindt René Dijkstra lastig. Er zitten acht nieuwe ploegen in de competitie en bovendien is er wederom sprake van een versterkte degradatie, waarbij je bij de eerste acht moet eindigen om niet te degraderen. “Daar willen we uiteraard weer uitblijven.”

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 11 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00