Mees Hoedemakers baalt na de tegentreffer van FC Groningen.
Mees Hoedemakers baalt na de tegentreffer van FC Groningen. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur verliest van FC Groningen na totale off-day: “Ik herkende mijn ploeg niet”

Sport

LEEUWARDEN - SC Cambuur beleefde zondagmiddag een vreselijke voetbalmiddag tegen FC Groningen. De Leeuwarders verloren met 0-1, maar wisten ook niet de juiste spirit op de mat te brengen. Hoofdtrainer Henk de Jong herkende de kwaliteiten van zijn ploeg niet terug en voelde het spel van zijn team niet aankomen gedurende een goede trainingsweek. Tijd dus om de scherven te rapen, te analyseren en vooral vast te houden aan de eerdere goede wedstrijden. Lees hieronder het wedstrijdverslag nog eens na. 

Ontmoetingen tussen SC Cambuur en FC Groningen zijn zelden saai en vaak doelpuntrijk en al helemaal aan het Cambuurplein. Wie kan zich de legendarische 3-0 en 4-1 overwinningen in respectievelijk 2013 en 2014 niet herinneren? Ook vorig jaar was het puntje-van-de-stoel werk, al ging het in extremis nog wel mis voor geel-blauw. De onlangs voor een recordbedrag van 11 miljoen (!) vertrokken Jørgen Strand Larsen besliste het duel toen met een magistrale omhaal. Vanmiddag was van dat spektakel geen sprake en was het opnieuw FC Groningen dat het meest fortuinlijk was. Door een treffer van Suslov werd het 0-1, waar een gelijkspel wellicht meer op zijn plaats was geweest.

Basisplaats voor Silvester van der Water 

FC Groningen, met oude bekenden Dennis van der Ree en Alfons Arts als assistenten van Wormuth op de bank, begon met de eerste basisplaats voor Luciano Valente met een enigszins verrassende opstelling en bij de thuisploeg gold datzelfde voor Silvester van der Water, al was dat vooraf al aangekondigd door hoofdtrainer Henk de Jong.


Silvester van der Water startte voor het eerst in de basis. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Een uitverkocht Cambuurstadion 

Met opnieuw een stijf uitverkocht Cambuur Stadion en een aangenaam nazomerse temperatuur leken alle ingrediënten aanwezig voor een heerlijke voetbalmiddag, maar het was vanaf het begin eigenlijk al moeizaam voor beide teams. Het meeste balbezit was wel voor SC Cambuur, maar het had grote moeite om door de Groningse muur heen te breken.


Het Cambuurstadion was volledig uitverkocht. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

FC Groningen speelt op de reactie 

Dat lukte de bezoekers ook maar mondjesmaat, maar aangezien zij op de reactie speelden, kregen ze daarbij meer ruimte dan de geel-blauwen en dat leverde een aantal keer gevaar op. Abraham was daarbij het dichtst bij een treffer, maar zijn inzet vanaf de linkerkant ging via de paal uit het goal van de prima keepende Virginia.

En SC Cambuur dan? Dat speelde niet per se slecht, maar het ontbrak aan grote kansen creëren. Bangura werd nog wel gevaarlijk uit een overlap (schot over het doell) en Uldrikis leek Balk op maat te bedienen, maar doelman Verrips was bij de les. Diezelfde Remco Balk werd overigens na 28 minuten al gewisseld door de technische staf, nadat hij al vroeg geel kreeg en de Groningers er alles aan deden om hem te provoceren.


De Groningers lieten de Leeuwarders weinig ruimte. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Na rust beter 

Na de thee, met Mac-Intosch voor Smand binnen de lijnen, deed SC Cambuur het een stuk beter en zeker in het eerste kwartier na rust was de thuisploeg de baas op het veld en werd het ook met de minuut gevaarlijker.

De grootste kans van de wedstrijd zou al na vijf minuten voetbal in de tweede helft volgen en het was Calvin Mac-Intosch die toch eigenlijk had moeten scoren. Een corner van Mitchel Paulissen kwam op het hoofd van de volledig vrij staande centrale verdediger terecht, maar de inzet van Mac-Intosch ging helaas over het Groningse doel.

Tien minuten later leek het dan wel echt raak te zijn toen Mambimi werd weggestoken door Paulissen, zijn voorzet werd gekraakt, maar wel precies goed viel voor Silvester van de Water die op zijn beurt prima binnen knikte. Het Cambuur Stadion ontplofte en er leek niets aan de hand, ware het niet dat Mambimi buitenspel stond toen de pass werd gegeven en dus werd de treffer geannuleerd.


Calvin Mac-Intosch krijgt een enorme kans op de 1-0. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

FC Groningen verandert naar 5-3-2 

Het was wel de bevestiging dat SC Cambuur beter was in het tweede bedrijf en daarop anticipeerde Wormuth meteen door er een verdediger bij te brengen en over te stappen op 5-3-2. Deze verdedigende wissel werd nog beloond ook toen zo’n twintig minuten voor tijd Marco Tol de fout in ging, invaller Pepi zijn kompaan Suslov inspeelde en die verschalkte Virignia in de korte hoek.

Aanvallend wisselen was het devies en natuurlijk deed De Jong dat ook. Boere kwam voor Tol en het was alles of niks in de slotfase. Dan moet de bal een keer goed vallen, maar het leek haast wel of het niet mocht vandaag voor SC Cambuur. Het bleef dan ook bij 0-1 en dat is een bittere pil voor alles en iedereen van geel-blauw.


Tomas Suslov passeert doelman Joao Virginia. Was het een houdbare bal? - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Analyseren en door 

Volgende week zaterdag is er gelukkig opnieuw een wedstrijd en treft SC Cambuur opnieuw een directe concurrent. De mannen van Henk de Jong gaan dan op bezoek bij RKC Waalwijk.

Incident?

Ja

Nee

Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 1 uur geleden
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 15 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 21 uur geleden
Afbeelding
Sfeeractie bij laatste training voor halve finale knvb beker in Leeuwarden Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Milde winter leidt tot milde energierekening Duurzaamheid 23 feb, 11:12
Arie Molendijk
Taxatiemiddag in het Post Plaza Hotel in Leeuwarden. Historie 23 feb, 10:00
Afbeelding
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Samenleving 22 feb, 18:00
Afbeelding
Milieu Centraal gaat vrouwen uit Friesland helpen om bewust minder kleding te kopen Duurzaamheid 22 feb, 12:00