Luca van Straaten aan de bal namens Limburg LIONS.
Luca van Straaten aan de bal namens Limburg LIONS. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

‘Ik heb hier ontzettend hard voor gewerkt’

Sport

LEEUWARDEN - Luca van Straaten werd dit seizoen in zijn eerste jaar als bassispeler kampioen van de BENE-League met zijn ploeg Limburg LIONS. De 23-jarige handballer heeft een enorme mentaliteit en is tot op het bot gemotiveerd om zich verder te ontwikkelen. “Het liefst sta ik twintig keer per week op het trainingsveld.” 

Op 15-jarige leeftijd kiest Van Straaten ervoor om het roer om te gooien. Hij besluit om zijn leven, nog meer dan eerst, in het teken van handbal te zetten. “Ik ben opgegroeid bij de handbalvereniging Cometas in Leeuwarden. Van jongs af aan speelde ik daar”, vertelt de Leeuwarder. 

In zijn vijftiende levensjaar verandert dat niet, wel maakt hij een gewaagde stap om naar de jeugdacademie van Limburg te gaan. “Van maandag tot donderdag trainde ik daar tweemaal per week. Op vrijdag reisde ik terug naar Leeuwarden om daar te trainen en op zaterdag een wedstrijd voor Cometas te spelen”, geeft de talentvolle handballer een indicatie van zijn overvolle programma.  

Volgende stap in carrière 

“Ik wil er alles uithalen en ik denk dat het op dat moment de beste keuze was. In het begin vond ik het zwaar en druk. Wel haalde ik er plezier uit en wist ik dat het nodig was om een volgende stap in mijn carrière te zetten. Maar ik miste thuis en m’n familie.” 

Hij sleept zich erdoorheen en krijgt een contract bij het tweede van Limburg LIONS, die in de nationale Eredivisie uitkomen. Het loopt allemaal volgens plan. “Ik probeerde me daar op te werken en dat is aardig gelukt.” Na twee seizoenen wordt hij aanvoerder en komt hij bovendien bij het eerste binnen. 

In het eerste jaar dat Van Straaten bij de eerste selectie zit, speelt hij ook nog wedstrijden voor het tweede. Zo komt hij toch aan de nodige speelminuten. “In het tweede seizoen zat ik wel volledig bij het eerste team. Ik was geen vaste basiskracht, mijn concurrent speelde al twaalf jaar bij de club en bereikte een hoog niveau.”  

Kampioen in de BENE-League

Tot dit seizoen. Luca van Straaten is een vaste basisklant en wordt daarin kampioen van Nederland en België. “We hebben vorig jaar een aantal belangrijke spelers verloren en werden daarom aan het begin van het seizoen al afgeschreven. Men vroeg zich af of wij nog tot de top behoorden. Maar we hebben dubbel en dwars laten zien dat we het kunnen.”  

Ook op individueel vlak is het een bijzonder seizoen voor Van Straaten. “Ik werk hier heel het jaar zo ontzettend hard voor. Als dit dan de kroon op je werk is... Daar doe je het voor.” Hij speelt een stabiel seizoen met veel speelminuten. “Ik heb laten zien dat ik een betrouwbare kracht ben. Er zit natuurlijk altijd verbetering in, maar ik ben zeer tevreden over hoe het is gegaan.” 

Duitse competitie

Volgend seizoen wil hij zich nog laten zien bij de Limburg LIONS. Daarna loopt zijn contract af en hoopt hij zijn carrière te vervolgen in Duitsland. “Ik zou graag na volgend seizoen een ploeg vinden op het tweede niveau van Duitsland”, spreekt Van Straaten zijn ambitie uit.

In die competitie is het niveau net iets hoger dan in de BENE-League. De hoogste divisie in Duitsland geldt als de beste competitie van de wereld. “Ik ben nu druk bezig met spelersmakelaars om dat te bewerkstelligen. Verder hoop ik dat ik een kans krijg bij de Nederlandse selectie, dat helpt ook om internationaal gezien te worden. Daar ben ik wel dichtbij.”  

Afbeelding
Check dit voor je met de auto op vakantie gaat! Algemeen 13 aug, 08:00
Afbeelding
Het wordt warm! Dit kan je doen om toch koel te blijven Wonen 12 aug, 14:00
Afbeelding
Friezin Laura Vlasblom doet mee aan Expeditie Robinson Samenleving 12 aug, 10:23
Afbeelding
3 renovatie ideeën om je slaapkamer op te frissen Wonen 12 aug, 09:06
Afbeelding
Zo houd je je huisdier koel tijdens de hitte Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
Dodo Festival in Bakkeveen is terug en veelzijdiger dan ooit! Evenement 11 aug, 10:00
Afbeelding
Bijeenkomst voor mensen met longkanker en hun familie in Medisch Centrum Leeuwarden Gezondheid 10 aug, 18:00
Afbeelding
Tips voor jouw huisdier in de zomer Algemeen 10 aug, 15:00