Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Jordy den Hoedt: “Blauw Wit biedt de perfecte combinatie tussen plezier en prestatie”

Sport Voetbalspecial 2023

LEEUWARDEN - Blauw Wit ‘34 stond afgelopen seizoen op de rand van promotie naar de Vierde Divisie. Op de slotdag van de Eerste klasse F, misschien wel de meest spectaculaire competitie van het amateurvoetbal, verloor de ploeg van Martijn Barto echter met 3-1 bij ONS Sneek. Een zure en ietwat vertekende vijfde plek was daarmee het gevolg voor de Leeuwarders, die toch terug kunnen kijken op een heel behoorlijk seizoen. Nu is het zaak om weer vooruit te kijken. Dat doen we met Jordy den Hoedt, de oud-profvoetballer van onder meer Feyenoord en SC Cambuur, die inmiddels begint aan zijn derde seizoen bij Blauw Wit. Hij ziet het seizoen met veel vertrouwen tegemoet en kan niet wachten op de start.

De 26-jarige Jordy den Hoedt heeft al heel wat meegemaakt als voetballer. De geboren en getogen Ridderkerker doorloopt de jeugd van Feyenoord en daar blijven zijn kwaliteiten niet onopgemerkt. Hij schopt het tot aan de A1 van de Rotterdammers, waarna hij wordt opgepikt door de beloften van Cambuur. Niemand minder dan Arne Slot en Dennis van der Ree zien veel potentie in de vleugelaanvaller. Vleugelaanvaller zal je denken? Hij speelde bij SC Cambuur toch in de verdediging en bij Blauw Wit zelfs op het middenveld? Toch is het waar. Jordy legt uit: “Ik speelde jarenlang als een vleugelaanvaller die de achterlijn haalde en dan een voorzet gaf. Arne en Dennis spelen echter liever met een vleugelaanvaller a la Arjen Robben; een speler die naar binnen komt, om ruimte te maken voor de back. Daarin zagen ze een hele mooie rol voor mij weggelegd. Vanaf de rechtsback kon ik alsnog de achterlijn halen en een 2 tegen 1 creëren samen met de buitenspeler. Dat beviel me heel goed en het paste heel goed bij me.” 


Blessure gooit roet in het eten

In zijn nieuwe rol weet Jordy indruk te maken, zoveel indruk, dat hij zich in oefenwedstrijden mag laten zien bij het Eerste elftal. Niets lijkt een profcarrière Jordy nog in de weg te staan, tot het moment dat hij twee zware knieblessures oploopt. “Dat waren twee hele heftige blessures. Mijn ene knieschijf bleek uit twee delen te bestaan, waardoor ik spuiten moest hebben. Toen ik eindelijk weer fit was, viel er tijdens een wedstrijd iemand op mijn andere knie. Daardoor scheurde ik mijn binnenband af en moest ik met een brace lopen. Dat was mentaal echt heel zwaar en dat zorgt er ook voor dat je minder plezier hebt in het voetbal. Na drie jaar bij de beloftes van Cambuur te hebben gespeeld, hebben we in goed overleg besloten dat het beter was dat onze wegen zouden scheiden.”

Plezier terugvinden

Na een moeilijke periode, besluit Jordy toch om te blijven voetballen. Eerst bij ONS Sneek, waar hij mede vanwege corona het plezier in voetbal nog niet volledig terugvindt. Dan komt Blauw Wit ‘34 op zijn pad. Hij kent Bert Hollander nog via zijn schoonouders en Martijn Barto vanuit SC Cambuur. “Ik dacht: of ik probeer nog één keer het plezier in het spelletje terug te krijgen, of ik stop. Achteraf ben ik heel blij dat ik gekozen heb voor Blauw Wit, want ik begin inmiddels alweer aan mijn derde seizoen hier.”

Vroeger stond je er nooit echt bij stil, maar het leven is natuurlijk veel meer dan alleen voetbal.

Een hecht team

Blauw Wit ‘34 biedt Jordy de perfecte combinatie tussen plezier en prestatie. “Het is een heel hecht team die buiten het voetbal ook veel met elkaar omgaat. Dat had ik nog nooit zo meegemaakt, want in het profvoetbal heb je toch meer haantjes”, lacht hij enthousiast. “Vroeger stond je er nooit echt bij stil, maar het leven is natuurlijk veel meer dan alleen voetbal. Ik geniet nu ook veel meer van andere dingen”, vertelt Jordy, die inmiddels werkzaam is bij Bourguignon Bikes & Scooters als verkoper. “Ik heb een lieve vriendin en ontwikkel me op werkgebied. Voetbal is nu mijn uitlaatklep en ik kan zeggen dat ik het plezier volledig heb teruggevonden. We hebben veel lol, maar willen daarnaast ook gewoon goed presteren.”


We hebben veel lol, maar willen daarnaast ook goed presteren.

Meedoen om de prijzen

Ook komend seizoen wil Blauw Wit ‘34 graag meedoen om de prijzen. Jordy verwacht dat het kan, al is de competitie wel zwaarder. “Je hebt met de versterkte promotie en degradatieregeling te maken gehad en natuurlijk de introductie van het weekendvoetbal. Daardoor speel je tegen ploegen als Flevo Boys en Jubbega. Ik verwacht dat het een sterkere competitie is dan het afgelopen seizoen, maar dat is een hele mooie uitdaging. Wij zijn daarentegen ook sterker geworden. Er is goede jeugd doorgekomen en er zijn een aantal goede jongens van buiten bijgekomen. Het is nog even wennen in de voorbereiding, maar ik denk dat alles snel op zijn plek zal vallen.”

Vertrouwen op principes

Het vertrouwen van Jordy, die tegenwoordig als verdedigende middenvelder speelt, is gebaseerd op de vaste patronen die trainer Martijn Barto in het spel brengt. “We weten heel goed van elkaar wat we doen, dat maakt het heel leuk. Soms doen we dat tot aan het overdrevene aan toe. Ons positiespel is heel verzorgd, waardoor we tegenstanders echt de wil op kunnen leggen. We hebben nog niet een doelstelling uitgesproken, maar aangezien we er vorig jaar zo dichtbij waren, willen we zeker meedoen. We hebben er heel veel zin in en gaan ervoor met zijn allen!”

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 12 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00