VLNR Klaas Siderius (directeur Elfstedenhal), Burgemeester Sybrand Buma van de gemeente Leeuwarden en Norberth Korsmit (organisator Triple Double)
VLNR Klaas Siderius (directeur Elfstedenhal), Burgemeester Sybrand Buma van de gemeente Leeuwarden en Norberth Korsmit (organisator Triple Double) Foto: JACOB VAN ESSEN / Hoge Noorden

Primeur: OKT Curling 2021 naar Leeuwarden

Sport

LEEUWARDEN - Het Olympisch Kwalificatie Toernooi Curling 2021 presented by Asito (OKT) wordt in december 2021 in Leeuwarden gehouden. Een primeur voor Nederland. Nooit eerder fungeerde Nederland als gastland bij een internationaal curlingtoernooi van deze omvang. Het kwalificatietoernooi vindt plaats van zaterdag 4 december tot en met zondag 19 december in de Elfstedenhal. Voor het Nederlands heren curlingteam is het een unieke mogelijkheid zich op eigen bodem te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen van Beijing in 2022.

Tijdens het toernooi zijn nog drie tickets voor directe plaatsing te verdienen. Het Nederlands herenteam is erop gebrand zich voor het eerst in de historie te plaatsen voor het Olympische toernooi: “We gaan er alles aan doen om ons te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen in Beijing. Dat is al vele jaren ons hoofddoel en met de hulp van onze sponsors en ondersteunend netwerk hebben we extreem hard gewerkt om het niveau te bereiken dat nodig is om kwalificatie te behalen. We zijn verheugd om voor het eerst een evenement op dit niveau in Nederland te spelen en kijken uit naar een geweldig toernooi!”, aldus skip Jaap van Dorp. Behalve voor het heren OKT is Leeuwarden ook het toneel voor het OKT dames en gemengde dubbelteams.


BKT Tires & OK Tire World Men’s Curling Championship 2021 - Session 11 - Jeffrey Au

Groeiende sport

In Nederland maakt de curlingsport een ambitieus groeiproces door. Met steun van sponsor Asito is nu het OKT Curling 2021 naar Leeuwarden gehaald. “Geweldig dat dit belangrijke internationale toernooi gehouden wordt in een land waar deze sport een opmars maakt in populariteit. Voor Nederland is het een springplank naar een nieuwe nationale wintersport. Wij zijn graag onderdeel van dit proces en zijn trots dat wij na vijf jaar hoofdsponsorschap van het Nederlands team nu ook dit prachtige toernooi mede mogelijk kunnen maken.”, reageert algemeen directeur Asito Bob Mols.

Ook burgemeester Sybrand Buma is verheugd met de toekenning van het OKT aan Leeuwarden: “Wij zijn enorm blij dat dit mondiale kwalificatietoernooi in Leeuwarden wordt gehouden. Wereldwijd zal er veel aandacht voor zijn, zeker in landen als Canada en de Verenigde Staten waar curling een grote sport is. Een primeur voor Nederland en een mooie aanvulling op de al rijke Friese historie op het ijs.”

World Curling Federation President Kate Caithness kijkt uit naar het toernooi in de voormalig culturele hoofdstad van Europa: “We zijn verheugd om dit belangrijke Olympische kwalificatie-evenement 2021 naar Nederland te brengen, waar elk concurrerend team hoge ambities heeft om de laatste plaatsen voor de Olympische Winterspelen van Beijing in 2022 veilig te stellen. Het is onze hoop dat dit ook een katalysator zal zijn voor de curlingsport en het aantal deelnemers bij zowel de vrouwen als het gemengd dubbel in dit deel van de wereld stijgt. Zo kunnen zij zich bij het Nederlandse herenteam voegen dat al regelmatig op het internationale podium strijdt.”

Triple Double sportmarketing, sinds 2015 eigenaar van de commerciële rechten van de Nederlandse Curling Bond, neemt de organisatie van het evenement voor haar rekening. Norberth Korsmit: “De komst van het OKT naar Nederland is voor ons de bekroning van een jarenlang traject waarin we curling als kleinste sport van Nederland cool hebben gemaakt. Iedereen vindt het leuk om te doen. En hoe gaaf zou het zijn als er in 2022 in Beijing voor het eerst in de geschiedenis een Nederlands curling team op de Olympische Spelen staat? We hopen dat het Nederlandse mannenteam op veel support kan rekenen in het realiseren van hun grote droom. En natuurlijk bedanken we de World Curling Federation en trouwe partner Asito voor het vertrouwen.”

Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Flinke uitslaande brand in Cammingaburen
Flinke rookontwikkeling bij uitslaande woningbrand in Leeuwarden 112-Nieuws 1 mrt, 10:32
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit twee woningen in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 1 mrt, 10:22
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Asielzoekers die twintig dagen in het WTC verblijven krijgen een bed en opvang aangeboden.
Tijdelijke heropening WTC-complex als overlooplocatie aanmeldcentrum Ter Apel Samenleving 29 feb, 15:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 12:00
Afbeelding
Meer comfort voor fietsers in de Maria Louisastraat Samenleving 29 feb, 10:00
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00