Afbeelding
Foto:

100% Wol; Van schaap tot trui in één dag

Cultuur

LEEUWARDEN – Op vrijdag 27 mei a.s. opent het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden de expositie over een bijzondere grondstof: ‘100% Wol’. Vanaf 9.00 uur worden een wit en een zwart schaap geschoren en hun wol wordt op dezelfde dag gesponnen en verwerkt tot een trui. Deze dag is gratis toegankelijk. De tentoonstelling is in samenwerking met de wolwerkers van Pleed tot stand gekomen en ingericht.

Op dijken en in weilanden zien we ze lopen: de schapen. Maar hun wol wordt niet meer gebruikt en dat terwijl wol vroeger zo gewoon was. Het heeft unieke eigenschappen en er kunnen prachtige dingen van gemaakt worden. Deze tentoonstelling laat zien hoe mooi wol is en - bovenal - hoe het weer gewoon kan worden.

Van schaap tot trui in één dag 

Tijdens de opening van de expositie op 27 mei worden bij het Fries Landbouwmuseum witte en zwarte schapen geschoren. De schaapscheerder begint om 9:00 uur en van de wol wordt direct garen gesponnen en een zwart-witte trui gebreid. Deze trui wordt tijdens de officiële opening aangeboden aan kunstenaar en ontwerper Christien Meindertsma en komt in de expositie te hangen.

De herder vertelt met 360 gradenvideo

Ook de Leeuwarder schaapsherder is deze dag aanwezig. Duik letterlijk in de wereld van de schaapherder met een 360 gradenvideo. De 360 gradenvideo bekijk je met een virtual reality bril (VR-bril). Ontdek hierna de vele fascinerende facetten van dit eeuwenoude beroep. Leer alles over schapen, wolven, honden en natuurbeheer maar ook, om maar wat te noemen, wat de Schaapherder en Sinterklaas met elkaar gemeen hebben. Deze

Bijzonder en toch gewoon

Nooit eerder waren ze samen te zien: het Friese melkschaap, prachtige antieke wollen stoffen, spintolsteentjes uit de Friese terpen, het blauw van Eise Eisinga, de gestopte sokken van een Elfstedenwinnaar, werk van moderne ontwerpers als Christien Meindertsma en natuurlijk de wolredders-community van Pleed zelf.

Pleed

Community-initiatief Pleed onderzoekt hoe wol opnieuw van waarde gemaakt kan worden. Wolwerkers van de Pleed mienskip verwerkten wol van de Leeuwarder kudde tot dekens en vloerkleden. Met de expositie 100% WOL wordt de geschiedenis én de toekomst van wol getoond als waardevol materiaal voor industrie, in de bouw, voor nieuwe ontwerpers en iedereen die bij wil dragen aan een duurzame wereld. De wolwerkers van Pleed maakten daarom in samenwerking met het Fries Landbouwmuseum deze tentoonstelling over deze prachtige grondstof: 100% wol.

Workshops

Tijdens de expositie die van 27 mei-1 november duurt, kunnen mensen ook zelf aan de slag met wol, er worden diverse workshops gegeven zoals spinnen en vilten.

Open dag 27 mei van 9:00 - 15:00 uur met een back-to-back challenge: Van schaap tot trui in één dag. Gratis entree.
Vrijdag 27 en zondag 29 mei:
De herder vertelt met 360 gradenvideo (VR reality)
Expositie: 27 mei - 1 november

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 22 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00