Afbeelding
Foto: Fitaal

Wereld Fysiotherapie Dag: Jenneke Kalkdijk-Dijkstra is bekkenfysiotherapeut

Persoonlijke verhalen

LEEUWARDEN - Vandaag is het Wereld Fysiotherapie Dag. Een dag waarop we stilstaan bij het belang van fysiotherapeuten en de zorg die zij aanbieden. Daarom zoekt RondOm Vandaag contact met fysiotherapeuten in de regio. Jenneke Kalkdijk-Dijkstra is fysiotherapeut bij het Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum in Leeuwarden (onderdeel van Fitaal) en zit al bijna 40 jaar in het vak. Zij vertelt over de charme van (bekken)fysiotherapie.

Al sinds 1984 is Jenneke actief als fysiotherapeut en vanaf het jaar 2000 heeft ze zich gespecialiseerd in bekkenfysiotherapie. De bekkenbodem bestaat uit spieren en bindweefsel en bevindt zich aan de onderkant van je buikholte, rondom de vagina, anus en plasbuis. De spieren vangen als het ware de druk op die in de buik ontstaat. “We zijn dus gespecialiseerd in plassen, poepen en seksuele problematiek. Heel veel mensen denken direct aan zwangere vrouwen bij bekkenbodem problematiek, maar het is dus veel breder.”

Hands-on van betekenis zijn

Jenneke ziet als bekkenfysiotherapeut veel mensen met chronische pijn in buik en bekkengebied. Ook ziet ze veel mensen met darmproblematiek. Binnen deze groep komt ze veel psychosociale problematiek tegen. “Ik zocht meer diepgang en ben een opleiding bekkenfysiotherapie gaan volgen, waardoor ik nu helemaal gespecialiseerd ben op dit gebied. Het mooie aan dit vakgebied, is dat je hands-on nog een hele hoop kunt betekenen. Dat wil zeggen dat je klachten direct kunt verlichten met oefentherapie, dryneedling en elektrostimulatie. We behandelen ook wel veel inwendig. We kunnen mensen via biofeedback inzicht geven over hoe de bekkenbodem functioneert. Het voelt heel fijn om mensen van zowel pijn, als bijvoorbeeld een overactieve blaas af te helpen, met behulp van stroomvormen of pijndemping. Daarnaast kun je als fysiotherapeut veel tijd besteden aan een patiënt, veel langer dan bijvoorbeeld artsen kunnen. Je hebt de gelegenheid om er niet alleen fysiek toe te doen, maar ook op het gebied van gedragsverandering.” 

Wat voor klachten?

Maar hoe weet je nu wanneer je terecht kunt bij een bekkenfysiotherapeut? “Zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden kunnen bij ons terecht. Kun je bijvoorbeeld je urine niet houden of niet ledigen, heb je verzakkingsklachten, pijn bij het vrijen, last van obstipatie (verstopping), prostaatproblemen of erectieproblemen? Het zijn allemaal problemen waarvoor je bij ons terecht kunt, want het kan te maken hebben met je bekkenbodem. 

Een passie

Jenneke geniet nog iedere dag van het werk. De veelzijdigheid en samenwerkingen vindt ze erg leuk. “We werken veel multidisciplinair. Je hebt bijvoorbeeld contact met urologen, gynaecologen en MDL-artsen, maar ook psychologen en psychiaters. Het is prachtig om samen iets voor mensen te kunnen betekenen. Ik doe het dan nog steeds met heel veel passie. Het is best een zwaar vak, maar dat je mensen weer kunt helpen om weer op de rails te komen, ze blij zijn met hun lijf en met hun functioneren, daar doe je het voor.”

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00