Sofie en Nala genieten samen optimaal van de bakfiets.
Sofie en Nala genieten samen optimaal van de bakfiets.

Sofie Helleman over haar bijzondere band met Nala: “Ik heb mijn vrijheid teruggekregen”

Persoonlijke verhalen

LEEUWARDEN - Honden worden vaak gezien als de beste vrienden van mensen. Ben je even verdrietig, of heb je weinig energie? Dan zijn honden er altijd om je te troosten. Dat geldt ook voor de 30-jarige Sofie Helleman uit Leeuwarden. Sofie is vanaf haar geboorte doof en heeft veel steun aan haar signaalhond, genaamd Nala. Sofie vertelt over de bijzondere band tussen de twee. 

Waar Sofie ook gaat, hondje Nala is altijd dichtbij. Nala is een Japanse spits met een prachtige witte vacht en is opgeleid tot signaalhond. Een signaalhond herkent geluiden en geeft vervolgens een signaal af aan het baasje. Dat maakt dat Sofie een stuk zekerder over straat durft. “Ze gaat schuin voor me lopen of blokkeert me, wanneer er bijvoorbeeld een fietser op zijn fietsbel ringelt. Of wanneer bijvoorbeeld de deurbel afgaat, dan springt ze tegen me op”, legt ze uit. 

Nala geeft rust

Bovendien geeft Nala een stuk rust aan Sofie. Ze lijdt ze aan het zogeheten Noonan Syndroom with Multiple Lentigenes, waardoor haar energieniveau niet erg hoog is. Nala herkent niet alleen fysieke signalen zoals geluiden, maar dus ook wanneer het stressniveau van Sofie niet helemaal op peil is. “Ze komt dan bij me om te knuffelen en geeft me als het ware meer energie om door te gaan. Ze voelt dat aan. Ik hoef maar naar haar te kijken en ik weet wat ze bedoelt. Ze is er gewoon altijd voor me.”


Sofie en Nala hebben een bijzondere band. 

Ik hoef maar naar haar te kijken en ik weet wat ze bedoelt.

Laag energieniveau

Sofie ondervindt in het dagelijks leven veel hinder van haar energieniveau. Ze is daarom gedwongen om keuzes te maken. “Even de stad in voor wat boodschappen? Dan heb ik daarna vaak al geen energie meer voor het huishouden bijvoorbeeld. Dat zijn wel lastige dingen. Nala neemt veel prikkels weg, maar als ik de auto niet tot mijn beschikking heb, dan ben je al gauw aangewezen op de benenwagen”, vertelt ze. 

Bakfiets biedt uitkomst

Eind maart start Sofie daarom een inzamelingsactie via GoFundMe. Het doel van de actie is om een nieuwe elektrische bakfiets aan te schaffen, zodat zij en Nala zorgeloos op pad kunnen en ze meer onder de mensen kan zijn. “En via een lening vanuit de familie is dat inmiddels gelukt! We hebben een prachtige bakfiets aangeschaft van 2800 euro. Het contact met Nala, terwijl ik op de fiets zit, geeft me enorm veel rust. Ik heb als het ware een stuk vrijheid teruggekregen en kan nu makkelijker erop uit.”
De lening komt als een geschenk uit de hemel. “Het kan soms wel tot een jaar duren voordat er een bakfiets beschikbaar is”, vertelt Sofie. Donaties zijn dan ook nog altijd meer dan welkom, want op deze manier kan ze haar familie snel terugbetalen. “Ik ben ontzettend dankbaar voor de mensen die een donatie hebben gedaan. Op dit moment staat de teller op 800 euro, want ik ben zelf ook bezig om dingen te verkopen, zodat het geld niet alleen maar vanuit giften komt en ik zelf ook doe wat ik kan doen.”

Wil jij Sofie helpen? Doneren kan via: bit.ly/SofieBakfietsRV

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 7 minuten geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 2 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 6 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid gisteren