De familie Bottema thuis in Leeuwarden.
De familie Bottema thuis in Leeuwarden. Foto: eigen foto

Remya Bottema: “Bakken heeft me geholpen mijn geluk terug te vinden”

Culinair

LEEUWARDEN - Soms is het maken van een een cake of cupcake net kunst; dat bewijst Remya Bottema van Remya’s Cake Studio in Leeuwarden. Met haar prachtige creaties tovert ze een lach op het gezicht van haar klanten. RondOm Vandaag neemt een kijkje in de keuken bij Remya’s Cake Studio. 

Sierlijke cakes en taarten prijken op de Instagrampagina van Cupcake Buddy, de voormalige naam van Remya’s Cake Studio (@RemyasCakeStudio). Jarenlang maakt Remya met veel passie onder deze naam cakes en cupcakes. Zo bakt ze voor verjaardagen en speciale evenementen. Ook maakt ze themataarten. Op dit moment werkt Remya samen met man Benny aan nieuwe branding omdat ze een nieuwe weg willen inslaan. Zo is de naam Cupcake Buddy veranderd in Remya’s Cake Studio en bouwen ze een nieuw huis in Leeuwarden. In het nieuwe huis komt een heuse Cake Studio voor Remya om te bakken zodat Remya’s Cake Studio verder kan groeien.

Een nieuw begin

Remya komt tien jaar geleden naar Leeuwarden voor haar werk. Ze woont op dat moment in India en reist voor diverse projecten naar het buitenland. Eén van deze projecten is het werk als testanalist bij Aegon in Leeuwarden. Hier ontmoet ze haar huidige man Benny. Ze besluit zichzelf in het diepe te gooien en definitief te verhuizen naar Nederland. “Een grote stap”, weet ze nog goed. “Je laat alles achter: je familie, vrienden en een goede baan. Dat was heel spannend, maar het is het helemaal waard geweest”, vertelt Remya trots. 

Rots in de branding

Remya noemt haar man Benny en de passie voor het bakken als belangrijke factoren om zich in Friesland thuis te voelen. “Benny staat altijd voor me klaar. Het bedrijf is weliswaar van mij, maar eigenlijk helpt hij me bij alles. In het bakken heb ik uiteindelijk mijn geluk (terug)gevonden. Ik vond het altijd al erg leuk om te koken en te experimenteren en daarom begon ik een paar jaar geleden met het bakken van kleine cakes en cupcakes. Toen ontdekte ik dat ik bakken en vooral het ontwerpen daarvan hartstikke leuk vind.”

Bakken brengt geluk

Bevlogen gaat ze aan de slag. Ze heeft talent en maakt de ene na de andere prachtige creatie. Wanneer Remya zwanger is, breekt er echter een zware tijd aan. “De zwangerschap was zwaar en ik merkte dat ik helemaal niet meer bakte. Ik ging echt door een dal en zat zelfs tegen een burn-out aan. De focus lag op een gegeven moment alleen maar op het zijn van een goede moeder en het (goed doen van) mijn werk. Ik had geen aandacht voor wat ik daadwerkelijk leuk vind en wat me energie geeft. Toen besloot ik om het bakken weer op te pakken. Het leven lacht me inmiddels weer toe, maar het bakken heeft daar echt aan bijgedragen.”


Een prachtige taart gemaakt door Remya’s Cake Studio.  - Remya’s Cake Studio

Geen ‘doorsnee’ Nederlandse taart

Als we vragen wat voor soort taarten Remya bakt, begint ze te lachen. “Het zijn geen taarten zoals je die vaak in Nederland ziet, zoals de vlaai en slagroomtaart waarop getrakteerd wordt. Ik maak moderne cakes, waarbij het draait om een combinatie van een goede smaak en een mooie opmaak. Vandaar dat je al die mooie roze en blauwe kleuren ziet op mijn Instagram. We gaan het echter over een andere boeg gooien en zitten in een heuse rebranding, want we willen graag een nieuwe kant op met het bakken”, legt Remya uit. 

Remya’s Cake Studio goes exclusive

Remya’s Cake Studio wil zich in de toekomst namelijk met name richten op trouwerijen en speciale evenementen. “Echte designercakes met een rustieke, boho stijl. Cakes voor het hogere segment. Mensen schrikken nu soms van de prijs, terwijl ze niet altijd beseffen hoeveel werk er in het maken van een cake zit. Zo ben ik met een simpele cake al meer dan 3,5 uur bezig en werk ik hoofdzakelijk met hoogwaardige bio materialen. We hopen binnen een aantal maanden de nieuwe site draaiende te hebben”, besluit Remya trots.


Recept Meringues:

Ingredienten:

- 90g eiwit (van ongeveer drie eieren)
- 180g witte basterdsuiker
- 1/4 theelepel wijnsteenbakpoeder

Stappen:

- Verwarm een oven voor op 100 graden celsius.Doe het eiwit en de wijnsteenbakpoeder in een kom en klop deze op met een (staaf)mixer op medium speed, totdat er zich zachte puntjes vormen.
- Klop nu op high speed en voeg gestaag de suiker toe, totdat het mengsel glimt en de puntjes harder worden. Doorgaan totdat het mengsel fluweel aanvoelt tussen je vingers en de suiker helemaal opelost is.
- Vul nu je spuitzak. Houdt deze rechtop dichtbij het bakpapier en spuit de vormpjes die je wilt.
- Bak de meringues ongeveer 1 uur of totdat ze stevig genoeg zijn dat ze makkelijk loslaten van het bakpapier.
- Doe de oven uit, laat deze een kier staan en laat de meringues volledig afkoelen en drogen. Het liefst de hele nacht, maar een paar uur is ook goed.

Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur gisteren
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 18 apr, 08:00
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00