Afbeelding
Foto: michaklootwijk

Wat doet de Politiek eraan om het festival Welcome to the Village voor Leeuwarden te behouden?

Verkiezingen

LEEUWARDEN - Welcome to the Village is sinds jaar en dag een van de grootste jaarlijks terugkerende evenementen van Leeuwarden. Een prachtig driedaags festivaldorp, met meer dan 70 acts van over de hele wereld. Hierin komen gevestigde namen aan bod, maar ook aanstormend talent en alles daartussenin. Bij Welcome to the Village wordt muziek gedraaid en theater gemaakt, maar ook dans, innovatie, kunst, design en voedsel staan op het programma. Jarenlang werd het festival bij de Groene Ster georganiseerd en dit jaar voor het eerst in de binnenstad van Leeuwarden. Het afgelopen jaar stemde een groot deel van de gemeenteraad voor het behoud van het festival, op twee partijen na. Hieronder lees je waarom. 

De afgelopen twee edities van Welcome to the Village konden helaas niet doorgaan. Dat was in 2020 en 2021. In 2020 was corona de boosdoener en in 2021 kon het festival de vergunning niet rond krijgen. Dat had te maken met een bezwaar van stichting Groene Ster Duurzaam. Het festival zou zorgen voor (teveel) schade aan het milieu. Toen de zaak voor de rechter verscheen, besloot de organisatie te kiezen voor een andere locatie in de binnenstad. Toen ging het festival vanwege corona alsnog niet door. 

Nu zal het festival dit jaar alsnog in de binnenstad plaatsvinden, namelijk op 15, 16 en 17 juli. Voor 2023 wordt er in overeenstemming met de gemeente opnieuw gekeken naar een geschikte locatie. 

Komt er een (blijvende) oplossing voor Welcome to the Village? En wat doen de gemeentelijke partijen om het festival te kunnen behouden? 

CDA: Welcome to the Village is een lokaal, duurzaam, innovatief maar bovenal gezellig festival. Wij hadden graag gezien dat ze in de Groene Ster konden blijven. Het CDA wil een nieuw bestemmingsplan die ruimte biedt voor festivals in dit prachtige gebied. Het is een recreatiegebied en naar een festival gaan is voor velen een vorm van recreatie. Uiteraard houden we rekening met omwonenden en belasting van de natuur. Voor nu hopen we op een fantastische editie dit jaar binnen de stadsgrenzen. Als je aantrekkelijk wilt blijven voor jongeren en jongvolwassenen is het nodig om festivals de ruimte te geven, we zijn tenslotte de hoofdstad van de mooiste provincie. Waar is dat feestje? Hier is dat feestje.”

VVD: “Festivals zijn een verrijking voor Leeuwarden. Dat geldt ook voor Welcome to the Village. Een rijk aanbod van cultuur en culturele voorzieningen in de stad en onze dorpen dragen bij aan de leefbaarheid, maar zorgen ook voor een economische impuls. We behouden Welcome to the Village graag voor Leeuwarden. Hiervoor is een structurele oplossing nodig: een aanpassing van het bestemmingsplan, zodat festivals in de Groene Ster doorgang kunnen vinden. Voor alle festivals geldt dat de directe omgeving (buurt, wijk of dorp) van een festival op tijd geïnformeerd wordt en actief bij de voorbereiding wordt betrokken. De verantwoordelijkheid ligt hiervoor bij de organisator en de gemeente als vergunningverlener.”

Gemeentebelangen Leeuwarden: “Alle festivals zijn zeer welkom zo lang men zich net als ieder ander aan de regels houdt van veiligheid, geluid en milieu.”

PvdA: “We vinden festivals cruciaal voor het zijn van een aantrekkelijke stad. Zowel cultureel als op het gebied van (maatschappelijke) innovatie is WTTV heel waardevol. We proberen in de Groene Ster festivals duurzaam te faciliteren door het maken van een nieuw bestemmingsplan. Daarnaast ondersteunen we WTTV financieel.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 8 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 11 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 14 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 16 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 18 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00