Op elf bruggen in negen Friese dorpen en steden wordt zaterdag 26 juni actie gevoerd voor een hoger minimum loon.
Op elf bruggen in negen Friese dorpen en steden wordt zaterdag 26 juni actie gevoerd voor een hoger minimum loon. Foto: Pixabay

Acties in Friesland voor hoger minimumloon

Financieel

FRIESLAND - In negen Friese dorpen en steden wordt zaterdag actie gevoerd om de regering duidelijk te maken dat het minimumloon voor iedereen omhoog moet. Het moet naar 14 euro per uur toe, vinden de actievoerders.

In Leeuwarden wordt op drie locaties actie gevoerd (Lange Pijp, Noorderbrug en Vrouwenbrug van 13.00 tot 15.00 uur) en tussen 10.00 en 18.00 uur in de steden en dorpen Dokkum (Vlasstraat), Drachten (Fietsbrug de Slinger), Franeker (Stationsbrug), Harlingen (locatie nog onbekend), Heerenveen (Trambrug /K.R.Poststraat), Hindeloopen (Zeesluis), Lemmer (locatie nog onbekend), Sneek (Harinxmabrug).

Op elf bruggen in Friesland spandoeken

De acties zijn onderdeel van de FNV-campagne Voor14. De nationale vakbond meldt dat aanstaande zaterdag 26 juni Friezen die zijn aangesloten bij de Voor14 in actie komen. Met acties op bruggen in het hele land eist Voor14 dat de regering “over de brug komt” en een minimumloon van 14 euro per uur in het regeerakkoord opneemt. 

Op drie bruggen in Leeuwarden delen Voor Veertieners tussen 13:00 en 15:00 flyers uit en roepen het publiek op politici te laten weten dat naar deze eis geluisterd moet worden. Daarnaast wordt op acht andere bruggen in Friesland een spandoek bevestigd met de leus “Kom over de brug: minimaal 14 euro voor iedereen”.

Cijfers over armoede in Friesland

Ook in Friesland zijn er steeds meer mensen die, ondanks een baan, in armoede leven. Veel gemeenten hanteren als norm voor bijzondere bijstand 110% van het bestaansminimum. In Friesland gaat dit om 47.000 mensen, waarvan 9.300 kinderen. Mensen met een minimumloon halen deze norm veelal niet en zijn dus aangewezen op steun van de gemeente als ze voor onvoorziene of grote noodzakelijke uitgaven komen te staan.

Voor 14 – op 11 bruggen in Friesland

Op één juli stijgt het minimumloon van 10,24 naar 10,34 euro bruto per uur*. Deze halfjaarlijkse stijging, afgelopen januari van 10,21 naar 10,24 euro per uur, vergroot de ongelijkheid in Nederland. Postbezorger en Voor Veertiener Rebecca: “Ik en honderdduizenden anderen met mij zijn elke dag bezig met overleven. Denk je dat een verhoging van 10 cent daar iets in verandert? Zo’n verhoging voelt voor mij alsof we worden uitgelachen.”

Wat betreft de actievoerders is het onacceptabel dat werkgevers grote winsten maken terwijl hun werknemers in armoede leven.  Tijdens de verkiezingen beloofden bijna alle Tweede Kamerleden een flink hoger minimumloon. Volgens Voor14 is het tijd dat die belofte ingelost wordt in het komende regeerakkoord.

Vakbond FNV bundelt wetenschappelijk onderzoek                                          

Met de analyse ‘Naar wie luistert de politiek?’ bundelt de FNV wetenschappelijk onderzoek naar de manier waarop besluiten tot stand komen. De analyse toont aan dat de roep van de onderbetaalde onmisbare werkers meer dan terecht is. Zijn worden nauwelijks gehoord.

Voor steeds meer schoonmakers, postbodes, thuishulpen en al die anderen die het land draaiende houden, is het duidelijk; zij zullen zelf moeten opstaan zodat politici naar hen gaan luisteren. Want hoe kan er nog geen minimumloon van 14 euro per uur zijn terwijl zo’n groot deel van de kiezers dit wel wenst (bijna 70%, I&O).

Steun van verschillende gemeentebesturen

De FNV-campagne Voor14 spreekt dan ook een brede groep mensen aan. In verschillende gemeenten zijn moties aangenomen die pleiten voor een verhoging van het minimumloon. Deze lokale inzet is begrijpelijk: de hoogte van het minimumloon is bij wet geregeld, maar de negatieve gevolgen, de armoede bij duizenden gezinnen, moeten de gemeenten opvangen. In Leeuwarden is een motie die pleit voor een hoger minimumloon al aangenomen en in Lemmer werken een aantal partijen samen aan een vergelijkbare motie.

Leden van Friesland BIJ1 werken in Voor14 zij aan zij met Communistische Jongeren, leden van de Partij voor de Dieren, de SP en GroenLinks. Wouter, actief bij Friesland BIJ1: “een minimumloon van 14 euro steunen we allemaal. Zelfs de EU is dit met ons eens.”

De EU-norm stelt dat het minimumloon 60% van het gemiddelde inkomen zou moeten zijn. In Nederland is dit momenteel nog maar 43%, terwijl Frankrijk en Portugal wel op die 60% zitten en dit in Engeland zelfs 66% is.

* Dit zijn de uurtarieven bij een 38-urige werkweek

Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 20 uur geleden
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen 23 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 28 apr, 10:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00