Afbeelding

De leukste uitjes voor een vakantie in Friesland

Algemeen

FRIESLAND – Het is weer vakantie! Ben je op zoek naar de leukste uitjes die je in de provincie kan doen? Dan ben je hier op de goede plek! 

Vaartocht over de Friese meren

Friesland is de perfecte plek om een leuke vaartocht te maken, dus als je écht een leuk uitje wilt organiseren op vakantie in Friesland, dan is varen zeker iets wat je moet doen. Bijna de helft van Friesland bestaat uit water, dus je kan met gemak dagenlang genieten van de Friese meren. Je kan zelf een boot huren op verschillende plekken in Friesland. Een sloepje mag je vaak zelf wel varen als je dat durft, maar er worden ook boten verhuurd inclusief ervaren schipper. Stel zelf een route samen en vaar erop uit om de leuke plekken in Friesland te zien, of laat je leiden door één van de routes die het verhuurbedrijf zelf heeft gemaakt. Veel meren in Friesland zijn met elkaar verbonden, dus je hoeft niet op één plek te blijven en kan bijna heel Friesland ontdekken. In veel dorpjes en Friese steden kun je je bootje gewoon in het centrum aanleggen. Even genieten van een koud biertje, wat fris of een ijsje in Sneek, Sloten of Eastermar en dan weer lekker door.

Skûtsjes zijn de regionale trots van Friesland en dat is niet zo gek! Deze majestueuze schepen hebben een belangrijke rol in de geschiedenis van Friesland en het is fascinerend om te kijken hoe de teams op de skûtsjes zo’n enorm zijlschip kan bemannen en het kan tranformeren naar snelle en wendbare boten. Wist je dat het mogelijk is om een keer mee te varen met een skûtsje? Vaar bijvoorbeeld op De Rot, die in de haven van Rottevalle aangemeerd ligt.

Klik hier om meer te lezen over De Rot, het allereerste ijzeren skûtsje.

AquaZoo 

Op vakantie met de kinderen? Dan is Aquazoo een heel leuk uitje in Friesland. In deze dierentuin in Leeuwarden vind je veel verschillende dieren, van ijsberen tot otters, en van wasberen tot binnenkort zelfs tijgers! Als je van waterdieren houdt, dan ben je al helemaal op je plek! In Aquazoo wonen bijna negentig soorten waterdieren. Daarnaast zijn er ook speeltuinen en speurtuinen in de dierentuin, wat het extra leuk maakt voor kinderen.

Kaartjes kopen bij Aquazoo kan gewoon bij de kassa, maar je kan ook online jouw kaartjes alvast kopen. Ga dan naar: www.aquazoo.nl

De Waddenzee

Dit is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland en staat ook op de Unesco Werelderfgoedlijst. De Waddenzee is een groot leefgebied voor verschillende soorten vogels, vissen en ook zeehonden kun je soms zien. Daarnaast kun je gaan wadlopen, je loopt dan over de boden van de Waddenzee tijdens laagtij. Dit is een unieke ervaring die je niet op heel veel andere plekken krijgt. Ga nooit zonder begeleiding het wad op, want hij tij kan heel onvoorspelbaar zijn voor mensen die er geen verstand van hebben. Voor je het weet sta je midden in de waddenzee terwijl het water snel oprukt. 

Fries Museum 

Als je van musea ’s houdt is het Fries Museum een echte aanrader. Je zult hier alles zien over de geschiedenis van Friesland. Bijvoorbeeld de bodemschatten uit de Friese terpen, de elf steden of de schilderijen van Gerrit Benner. Dit museum is in de Friese hoofdstad Leeuwarden en is zeker het bezoeken waard. 

Tip; Het Fries Museum is erg populair, maar er zijn ook veel galerijen in Leeuwarden die jaarlijks veel minder bezoekers tellen. Toch is de kunst die hier wordt tentoongesteld ook zeker een bezoekje waard. En wist je dat je in Leeuwarden ook buiten de musea veel kunst kan vinden? Stadskunstenaar Cotecreate heeft bijvoorbeeld een prachtige muurschildering gemaakt. Benieuwd naar deze kunstenaar? Klik hier voor haar verhaal!

Sneek & het Sneekermeer

Sneek is één van de leukste steden in Friesland. Het stadje staat vooral bekend door het historische Sneeker Waterpoort. Sneek heeft daarnaast het grootste zeilfeest op de binnenwateren van Nederland en is een echte aanrader. Daarnaast heeft het gezellige winkelstraten en rijksmonumenten. Sneek ligt gelegen aan het Sneekermeer en je kan zo vanaf de stad het meer opvaren. 

Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 1 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws gisteren
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 18 apr, 08:00
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00