Links op de foto René Schers van Circ en rechts Marco ten Hoor, academiedirecteur Hotel Management School.
Links op de foto René Schers van Circ en rechts Marco ten Hoor, academiedirecteur Hotel Management School.

NHL Stenden installeert eerste BioTransformer bij Hotel Management School

Educatie

LEEUWARDEN - Duurzaamheid en toekomstgericht ondernemen staan hoog op de agenda van Hotel Management School van NHL Stenden Hogeschool. Het is een vast onderdeel geworden in het studieprogramma en krijgt zeker nu de gas- en energieprijzen stijgen en afvalkosten toenemen, steeds meer aandacht. Vanaf vandaag wordt dit nog meer zichtbaar door het inzetten van een BioTransformer in restaurant Wannee. Het keuken- en restaurantafval wordt niet meer afgevoerd, maar door de eigen vergister omgezet in biogas om mee te koken. Het bijproduct, vitaal biowater, wordt voor eigen groenvoorziening gebruikt.

No waste

Hotels en restaurants in Nederland produceren per jaar 55 miljoen kilo aan foodafval. Dit zijn onder andere borden met restjes, snijafval uit de keuken en koffiedrab uit de bar. Bij circulair ondernemen in de horeca ligt een sterke focus op het tegengaan van deze voedselverspilling, dus no waste. Marco ten Hoor, academiedirecteur van Hotel Management School, is enthousiast over de komst van de vergister: “De aantrekkingskracht van circulair ondernemen groeit. Dit is een goed moment om duurzaamheid naar een volgend niveau te brengen en past ook helemaal binnen onze visie om studenten af te leveren die klaar zijn voor de toekomst en het verschil kunnen maken. Futureproof Gamechangers!” Hotel Management School heeft hierbij de handen ineengeslagen met Circ, het bedrijf dat zich richt op het omzetten van organisch restmateriaal in energie. René Schers, medeoprichter Circ: ‘’We willen een positieve vibe creëren rond de energietransitie, zowel zon-, wind- als biogas energie want er is heel veel mogelijk. We zijn nooit klaar en zoeken altijd naar meer en betere oplossingen’’.

Duurzaamheid in de praktijk

Studenten van de Hotelschool krijgen duurzaam ondernemen al vanaf het begin van de opleiding met de paplepel ingegoten. In het Notiz Hotel en in restaurant Wannee werken de studenten al lange tijd met lokale en duurzame producten en wordt water en energie al hergebruikt. Albert Kooij, chefkok van restaurant Wannee en oprichter van Dutch Cuisine: ‘’De BioTransformer is hierop een zichtbare aanvulling en daarmee onderdeel van het leerproces. Op deze manier ervaren de studenten daadwerkelijk de voordelen van duurzaam ondernemen in de Hospitality in plaats van alleen iets abstracts uit de boeken’’.

Afbeelding
Reis terug in de tijd op dinsdag 9 augustus Lezersreis 1 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden heeft nu literaire ontmoetingsbank en Sprekende stenen Samenleving 17 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Wat ik leerde op het korfbalveld Column 19 uur geleden
Afbeelding
Over Dames Gaan Voor, uit een vliegtuig springen en series kijken Persoonlijke verhalen gisteren
Afbeelding
Deutz liefhebbers gezocht voor Flaeijelfeest! Evenement gisteren
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: CO2 Waanzin Column 2 jul, 08:00
Afbeelding
1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe woonruimte door herbestemming Duurzaamheid 1 jul, 20:00
Afbeelding
Woning aan de Bijenhofstraat gesloten vanwege overtreding Opiumwet Politie 1 jul, 18:00