Afbeelding

NHL Stenden Hogeschool blij met mix van zeventig nationaliteiten

Algemeen

De Week van de Internationale Student van 16 tot en met 22 november is een mooie gelegenheid om eens na te gaan hoe het ervoor staat bij NHL Stenden Hogeschool en ‘de’ internationale student. De hogeschool met campussen in binnen- en buitenland is blij met die internationale aanwezigheid, dat verrijkt het onderwijs en de mensen.

Twaalf procent van alle studenten komt uit het buitenland, het zijn er dit jaar 847 om precies te zijn. Caroline de Vries, teamleider Internationale Marketing & Communicatie, vertelt: “Wij zorgen met ons team voor de instroom van internationale studenten. Dat doen we onder andere door beurzen in het buitenland te bezoeken, door evenementen op onze hogeschool te organiseren, door samen te werken met andere (opleidings)partners en doordat we een netwerk aan agenten en decanen hebben die voor ons bemiddelen om kwalitatief goede studenten voor onze locaties in Nederland te interesseren. Goede internationale studenten zijn een verrijking voor onze Nederlandse studenten.”

Leeuwarden, en Nederland in het algemeen, ligt goed in de markt. “We hebben hier een goede prijs-kwaliteit-verhouding. Kwalitatief goed onderwijs tegen een prima prijs en ook de huisvesting is hier goed te betalen in vergelijking met steden als Utrecht en Amsterdam. Bovendien is Nederland een veilig land. Nederland ligt voor Aziatische studenten in het middelpunt van Europa van waaruit ze makkelijk door heel Europa kunnen reizen.”

“Dit jaar hebben we een groei van 27 procent van het aantal studenten dat van buiten Europa komt. Het aantal buitenlandse studenten uit de EU is met 18 procent gestegen. Wij zijn blij met deze groei, want deze studenten verrijken onze ‘international classroom’. Door met elkaar te samenwerken en studeren, leer je begrip te hebben voor elkaars cultuur en achtergrond.”

Klaar zijn voor de wereld

“Het past in ons streven om studenten op te leiden die klaar zijn voor de wereld, die over grenzen heen durven te kijken en die overal op de wereld aan het werk kunnen na hun studie. Bij ons maken ze kennis met andere culturen zodat ze er later ook mee om kunnen gaan op een constructieve manier.”

Op zaterdag 16 november houdt NHL Stenden Hogeschool een Open Dag, ook voor internationale studenten. “Het mooie is dat er zelfs studenten langs komen uit landen als Peru, Maleisië en Vietnam, de Verenigde Staten en zelfs Zuid Afrika, die ons online of via een tussenpersoon hebben gevonden en geïnteresseerd zijn geraakt. Het leidt ertoe dat we bij NHL Stenden studenten van ruim zeventig verschillende nationaliteiten hebben, vanuit China en Vietnam tot Zimbabwe, Bulgarije en zelfs de Seychellen.”

Warm en uitnodigend

Al die mensen uit al die landen komen naar Leeuwarden – of all places – om te gaan studeren. Hoe dat studenten uit bijvoorbeeld wereldsteden als Shanghai bevalt? Caroline: “Leeuwarden is voor hen klein en overzichtelijk waar je bij de markt op het Zaailand andere studenten en docenten kunt treffen, ze vinden het warm en uitnodigend. Een activiteit als Meet the Mayor – waarbij ze burgemeester Sybrand van Haersma Buma onlangs hebben ontmoet – bevalt ook goed.

Op Youtube kun je een serie filmpjes vinden die gaat over hoe buitenlandse studenten van NHL Stenden typische Nederlandse dingen leren ontdekken in en rond de stad Leeuwarden. Zoek op ‘student life’ en bijvoorbeeld de aflevering ‘Dutch snacks in Leeuwarden’. Dat is ook gewoon erg leuk om te zien, samen plezier hebben is net zo belangrijk als samen werken.

Afbeelding
Tips voor het kiezen en optuigen van je kerstboom Wonen 2 uur geleden
Afbeelding
Vernieuwd Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert 12 miljoen in Friese Mienskip Samenleving 16 uur geleden
Afbeelding
Veel minder Friezen verhogen eigen risico voor zorg Zorg & Welzijn 18 uur geleden
Afbeelding
De gezelligste kerstmarkten in Friesland Evenement 22 uur geleden
Afbeelding
Amaryllis presenteert nieuwe editie van vrijwilligersmagazine. Samenleving 8 dec., 08:00
Afbeelding
Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier Natuur 7 dec., 18:00
Afbeelding
Kleine groep Friese jongeren rookt dagelijks Zorg & Welzijn 7 dec., 15:00
Afbeelding
Jongeren bundelen krachten voor betaalbaar wonen en duurzame gemeenschappen Wonen 7 dec., 12:00