Afbeelding
Foto: Siska Kroondijk

Sjoukje helpt mensen als zangbevrijder: “Zing maar ‘au’.”

Cultuur

SLOTEN - Kinderen kunnen zo heerlijk onbevangen zingen, maar zodra we ouder worden lijken velen last te hebben van schaamte. Het zingen stopt, of er wordt alleen gezongen onder de douche of in de auto. Ook Sjoukje van der Land hield als kind van zingen, maar dat kwam op de achtergrond toen ze als volwassene ging werken in het basisonderwijs. Zang speelde een bijrolletje in haar leven, tot ze het boek ‘Jouw ziel wil zingen’ van Jan Kortie las. Ze ontdekte dat zang veel meer kan zijn dan alleen een kunstvorm: “Als je zingt van binnenuit kun je jezelf helen.”

Sjoukje van der Land komt uit een Fries gezin waar veel muziek klinkt. “Mijn vader speelde orgel en ik kan mij herinneren dat we regelmatig meezongen met platen. Ook wij als kinderen leerden een instrument, ik speelde lang dwarsfluit, en ik zat bij een kinderkoor.” Ondanks dat ze geniet van muziek maken en zingen, kiest ze voor een ander beroep. Als leerkracht in het basisonderwijs zingt ze weliswaar regelmatig met haar klas, maar dat was maar een klein onderdeel van haar werk: “Op een gegeven moment kwamen mijn collega’s er wel achter dat ik graag met muziek bezig was. Ze vroegen mij of ik ook in hun klas muziekonderwijs wilde geven. Ik heb toen de opleiding tot muziekdocent gevolgd en rolde ook de koorwereld in als dirigent.”

Muziek speelt steeds meer een belangrijke rol in het leven van Sjoukje, maar het begint pas echt te spelen als Sjoukje het boek ‘Jouw ziel wil zingen’ van Jan Kortie las en kennismaakte met stembevrijding: “Stembevrijding gaat in feite erover dat je zingt van binnenuit, in plaats van buitenaf. Als je van buitenaf zingt, doe je je best om zo mooi mogelijk te zingen. Dat deed ik ook altijd. Ik leerde mijzelf technieken aan zodat mijn stem mooi klonk. Ik wilde conformeren aan de norm, hoe ik dacht dat je hoort te zingen.” Zingen van binnenuit, vertelt Sjoukje, is heel anders: “Het gaat er niet over hoe goed je zingt, maar dat je jouw gevoelens, pijn en emoties een klank geeft. Dat je voelt wat in je leeft.”

Als ze het boek uit heeft besluit Sjoukje zich meer in Stembevrijding te verdiepen en gaat naar een open dag van de Academie voor Stembevrijding: “Ik wist gelijk, dit is het. Het voelde bevrijdend.” Ze volgt de opleiding en richt een bedrijf op: Praktijk Stim. Als ze klaar is met de opleiding stort ze zich volledig op haar bedrijf: “Als stembevrijder help ik mensen die pijn hebben, vooral emotionele pijn. Dat kan iets groots zijn, zoals een trauma of een depressie, maar ik help ook mensen die gewoon even in de knoop zitten, bijvoorbeeld op het gebied van werk of relaties.”

Stembevrijding gaat erover dat je je eigen emoties en pijn leert voelen en dat je ze door zang een klank geeft: “Veel mensen hebben iets meegemaakt waar ze mee worstelen. Het voelt soms alsof dat gevoel vast zit in jou. Tijdens stembevrijding kijken we hoe het komt dat je je niet vrij genoeg voelt om dat los te laten. Wat blokkeert het?” Bij stembevrijding geef je geluid aan iets waar je misschien geen woorden voor kan vinden: “Veel mensen vinden zingen fijn omdat ze klaar zijn met praten. Je gaat bezig met dat waarmee je worstelt, zonder dat je erover hoeft te praten.” 

Sjoukje geeft individuele sessies, maar organiseert ook regelmatig workshops. Maandelijks is ze in Lewinski in Sneek om met mensen  mantra’s te zingen. Naast individuele sessies geeft ze ook regelmatig worskhops stembevrijding: “Een individuele sessie en een groepssessie zijn niet met elkaar te vergelijken. Bij een workshop heb je ook te maken met wat anderen voelen en doormaken en hoe jij hier weer op reageert. Ook hier kan je veel over jezelf leren.” Voelen mensen dan geen schaamte of angst als ze in een groep moeten zingen: “Vaak wel ja, maar dat mag je dan ook voelen! Bijzonder is dat je zingt zonder opdracht. Iedereen zingt zijn eigen lied, maar uiteindelijk wordt het een mooi, harmonisch geheel, zonder dat iemand zich heeft aangepast.”

Sjoukje bewijst in haar dagelijks leven dat cultuur en kunst veel meer kunnen zijn dan het op het eerste gezicht lijkt, dat het je kan helpen om jezelf te ontdekken en helend kan zijn.

Meer informatie over stembevrijding en Sjoukje? Ga naar www.praktijkstim.nl.

Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Boersma Witgoed breidt uit richting Leeuwarden Zakelijk nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Gloednieuwe keuken- en badkamer opstellingen van Sani- en Keukensale Zakelijk nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet 112-Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:33
Afbeelding
Twee mensen gewond bij brand in appartementencomplex in Leeuwarden 112-Nieuws 7 mei, 09:25
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54