Fenna Palsma uit Leeuwarden is plus-size model.
Fenna Palsma uit Leeuwarden is plus-size model. Foto: eigen foto

Fenna Palsma uit Leeuwarden is plus-size model: “Gelukkig komt er steeds meer diversiteit”

Persoonlijke verhalen

LEEUWARDEN - Op woensdag 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag. Deze dag is in het leven geroepen om een ode te brengen aan vrouwen over de hele wereld en tegelijkertijd nog steeds te strijden voor gelijkwaardige kansen. RondOm Vandaag zoekt in dat kader naar inspirerende vrouwen. Fenna Palsma (24) uit Leeuwarden is zo’n inspirerende vrouw. Ze is een (zelfstandig) plus-size model en daarmee een belangrijk voorbeeld voor vrouwen die twijfelen aan zichzelf of aan hun lichaam. RondOm Vandaag spreekt telefonisch met Fenna, terwijl ze op een klus zit in Denemarken. 

Dat een vrouw of model per definitie slank moet zijn om ‘mooi’ te zijn, is allang niet meer van deze tijd. Toch valt er nog een behoorlijke wereld te winnen in acceptatie van elkaar en bovenal jezelf. Best veel mensen zijn tenslotte onzeker over zichzelf. Daarom is het enorm belangrijk dat er voorbeelden zijn, die het aandurven om op een podium te staan. Fenna Palsma is zo’n prachtig voorbeeld, al is dat niet perse haar doel. “Sterker nog, ik had best wel een vooroordeel over de modellenwereld. Ik dacht dat het een beetje ‘high-class’ zou zijn allemaal. Gelukkig valt dat in de praktijk heel erg mee en zie je steeds meer diversiteit in deze wereld.”, legt ze uit. 


Foto: Boy Surminski 

Ik had best wel een vooroordeel over de modellenwereld.

Omgaan met feedback

De Friezin staat stevig in haar schoenen en vertelt dat dat ook nodig is om te slagen in deze branche. “Je krijgt best veel feedback, ook over datgene wat niet goed is. Daar moet je wel over kunnen.” Bovendien ben je als model ook nog eens veel van huis, want op het moment van interviewen, staat Fenna op een vliegveld in Denemarken. “Ik reis voor werk inderdaad regelmatig naar het buitenland, maar ook naar de randstad. Dat is ontzettend leuk, maar best wel intensief. Ik vind het dan ook heerlijk om de rust in Leeuwarden weer op te zoeken.”

Mooie klussen

Fenna heeft als plus-size model prachtige klussen op haar naam mogen schrijven. Zo prijkte ze onder andere al eens op de cover van VOL. Een magazine voor de ‘curvy’ vrouw, die alles biedt op het gebied van body positivity, respect, informatie en de juiste toon. “Het is erg leuk om jezelf terug te zien op een magazine, maar eigenlijk ben ik het meest trots op het geheel. Ik werk als zelfstandige vrouw voor meerdere agency’s en heb sinds kort een lieve vriend. Juist door dat allemaal op een goede manier te managen, maakt mij blij en trots.” 


Foto: eigen beeld 

Hard werk wordt beloond

Een hardwerkende vrouw, die weet wat ze wil. Al is dat nog niet alles. Fenna studeert ook nog aan de kunstacademie in Zwolle, heeft een diploma als ruimtelijk vormgeefster behaald en via een avondopleiding de cursus Feng Shui afgerond. Heb je dus hulp nodig bij het (effectief) inrichten van je huis, ook dan kun je bij Fenna terecht. Waar haalt deze powervrouw haar tijd vandaan? Ze lacht: “Het is inderdaad veel. Ik twijfel ook een beetje om mijn opleiding af te maken. Je moet soms keuzes maken, maar zolang het lukt, ga ik er mee door.”

Afbeelding
LIVEBLOG: Zo reageert de wereld op 'onze' Joost Klein Cultuur 34 minuten geleden
Pluktuin Vreedebest
Het seizoen is weer begonnen voor Pluktuin Vreedebest: "Mijn hobby voor tuinieren is een beetje uit de hand gelopen" Culinair 2 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 4 uur geleden
Afbeelding
Internationale basisschool in gemeente Leeuwarden Educatie 6 uur geleden
Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 20 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 23 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek gisteren
Afbeelding
Op 25 mei Zero Waste Wandeltours in Leeuwarden en Sneek Evenement 16 mei, 12:00