Haise Bosma in het restaurant van Grand Café Z
Haise Bosma in het restaurant van Grand Café Z Foto: Rob Dijkstra

“Ik wil heel graag een plek creëren, waar mensen uit de gejaagde hectische maatschappij een moment van rust kunnen ervaren”

Culinair

LEEUWARDEN - Als Leeuwarder ben je er ongetwijfeld wel eens langsgelopen, dat historische monumentale pand, pal naast het Fries Museum aan het Wilhelminaplein. Daar is Grand Café Z gevestigd. Misschien van buiten niet het meest oogstrelende gebouw, sterker nog: het wordt intern gekscherend ‘het lelijkste gebouw van Leeuwarden’ genoemd, maar je kent het gezegde: beoordeel een boek nooit op basis van de kaft. Grand Café Z heeft namelijk een uniek concept en biedt een warme plek waar iedereen welkom is. Eigenaar Haise Bosma vertelt over zijn inspirerende plannen met het restaurant. 

Het Z-gebouw dateert alweer uit 1964 en is ontworpen door rijksbouwmeester Jo Vegter. Jarenlang heeft het dienst gedaan als een waterleidinggebouw. In november 2017 opent het pand als Grand Café, met zalen, kantoren en flexplekken. Grand Café Z is een dagzaak waar je koffie kunt drinken, lunchen, werken, borrelen, vergaderen, ontspannen en vieren. Daarnaast verhuurt Z diverse zalen, geschikt voor uiteenlopende evenementen van 5 tot 150 personen, voor zowel de zakelijke markt als particulier gebruik. Maar Z wil meer. 


Grand Café Z - Foto: Rob Dijkstra

Een sociale en verantwoorde plek

Nu de coronapandemie eindelijk voor een groot deel naar de achtergrond verdreven is, zijn Haise en zijn team druk bezig met een heuse metamorfose van het restaurant. Haise is een verbinder en wil met zijn concept graag iets voor de maatschappij betekenen. “Deze tijd heeft wel laten zien hoeveel impact je leefstijl heeft op de gezondheid. Ik wil daarom heel graag een plek zijn, waar mensen uit de gejaagde hectische maatschappij een moment van rust kunnen ervaren. Dat gepaard onder het genot van gastheerschap en iets wat verantwoord uit de keuken komt.”

Iedereen is welkom 

Haise bouwt aan een menselijke plek, waar iedereen welkom is. “Een plek waar je in gesprek komt met elkaar en elkaar kunt inspireren. Een plek waar je vanuit verschillende culturen een plekje kunt vinden en praten over het leven. Een plek waar je niet alleen maar op je telefoon zit te kijken om een Instagramwaardige foto te maken, maar laagdrempelig de dialoog aan kunt gaan. Dat is onze missie.”

Een plek waar je niet alleen maar op je telefoon zit te kijken om een Instagramwaardige foto te maken, maar laagdrempelig de dialoog aan kunt gaan. Dat is onze missie.

Verantwoorde producten

Om het sociale en duurzame concept kracht bij te zetten, implementeert Haise een aantal belangrijke persoonlijke waarden in het restaurant, zoals het aanbieden van verantwoorde producten tegen een eerlijke prijs. “Wij bieden bijvoorbeeld cappuccino aan met havermelk, omdat havermelk veel beter schijnt te zijn voor het milieu dan gewone melk. Ondanks dat het iets duurder is, verkopen we dat voor dezelfde prijs. Dat doen we, omdat we graag bij willen dragen aan een duurzame maatschappij”, legt Haise uit. 

Duurzaam karakter

Grand Café Z bevat nog veel meer inspirerende elementen. Zo wordt in de nabije toekomst het glaswerk gemaakt van gerecyclede drankflessen. “Daar starten we binnenkort mee en dat glaswerk is dan ook in Z te koop als drinkglazen, kandelaars, en andere gebruiksvoorwerpen. Dit doen we samen met Pottle.nl uit Leeuwarden.” Daarnaast wordt het koffiedik gebruikt voor het kweken van oesterzwammen. Deze oesterzwammen worden weer verwerkt tot oesterbitterballen en die staan weer bij Z op de menukaart. 

Ervaren horecaman- of vrouw gezocht

Op dit moment zijn Haise en zijn team druk bezig om het concept verder te concretiseren. “Waar wij nu heel erg behoefte aan hebben, is een ervaren horecaman- of vrouw die goed is in het aansturen van een team en past bij onze visie. Iemand die de klappen van de zweep kent en het team op een goede manier kan managen. Dan denk ik aan een stukje dienend leiderschap. Op basis van gelijkwaardigheid leiding kunnen geven.”

Wil jij als barista aan de slag? 

Daarnaast is het team van Z nog op zoek naar gepassioneerde baristas. “We zijn op zoek naar zo’n 30 baristas. Deze zijn in één week nodig op de festivals Psy-Fi en festival Eilân op Terschelling. Daarnaast staan er nog meer festivals en andere mobiele koffieklussen op het programma. We zijn een koffiezaak, dus ook hier kunnen we barista’s gebruiken, maar zeker ook voor deze evenementen. Oftewel, wees welkom!”

Grand Café Z
Zaailand 106
8911BN Leeuwarden
Tel: 058 204 5218
www.zleeuwarden.nl

Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 11 uur geleden
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid gisteren
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 29 apr, 09:00