Afbeelding
Foto: Keramiekmuseum Princessehof

Keramiekmuseum Princessehof vandaag weer open met aangepaste tentoonstelling na inbraak

Cultuur

LEEUWARDEN - Keramiekmuseum Princessehof opent vandaag weer zijn deuren, na een inbraak vorige week waarbij verschillende stukken Chinees keramiek werden gestolen. De objecten maakten onderdeel uit van de tentoonstelling Feest!, waarin onder andere stilgestaan wordt bij het Chinese Nieuwjaar. De afgelopen week is het museum dicht geweest in verband met politieonderzoek. Ook zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen en is de tentoonstelling hersteld met vervangende werken uit het museumdepot, die vanaf morgen te zien zijn.

De inbraak in het Princessehof was gericht op stukken uit de installatie rondom het feest Chinees Nieuwjaar. Elf stukken werden gestolen, waarvan er zeven kapot werden teruggevonden rondom het museum. Van vier objecten ontbreekt nog ieder spoor. Keramiekmuseum Princessehof beschikt over een rijke collectie Chinees porselein en heeft de installatie daarom goed kunnen aanvullen, zodat het inhoudelijke verhaal intact is gebleven. Net zoals eerder wordt het feest geïllustreerd aan de hand van Chinees porselein gedecoreerd met gelukssymbolen, legendes en figuren uit de dierenriem.

Nationaal keramiekmuseum

Het Princessehof is het nationale keramiekmuseum en het enige rijksmuseum in Noord-Nederland, gevestigd in een 18de eeuws stadspaleis, tevens het geboortehuis van M.C. Escher. Het museum vertelt met zijn hoogstaande collectie actuele en relevante verhalen, van keizerlijk porselein uit China, prachtige art-nouveau keramiek en Delfts Blauw tot werk van moderne en hedendaagse kunstenaars en ontwerpers.  De collectie kent een aantal absolute hoogtepunten zoals het keizerlijk porselein uit China, de Japanse Kakiemon beelden en de collectie Nederlandse art nouveau. Naast de vaste presentatie Van Oost en West maakt het museum wisselende spraakmakende tentoonstellingen zoals eerder Made in Holland, In Motion, Gezonken Schatten en de huidige tentoonstelling Feest!. Aan de hand van twaalf uiteenlopende feesten onderzoekt het Princessehof in deze tentoonstelling hoe we in Nederland feest vieren, wat we vieren en met wie. In de tentoonstelling komen het kinderfeest, Chinees Nieuwjaar, Carnaval, Pesach, het studentenfeest, de verjaardag, een selamatan, de bruiloft, Eid al-Fitr (Suikerfeest), Ketikoti, Divali en Kerst aan bod.

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 23 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00