Afbeelding

Kris Callens over de opening van het Fries Museum: “De bezoekers zorgen voor reuring”

Algemeen

LEEUWARDEN - Lange tijd waren de prachtige collecties van het Fries Museum, het Fries Verzetsmuseum en Keramiekmuseum Princessehof niet open voor publiek. Nu mogen ze, mits ze zich houden aan strenge coronamaatregelen, hun deuren weer openen en bezoekers te inspireren door de kunst, cultuur en geschiedenis van Friesland te laten leven. RondOm Leeuwarden sprak met Kris Callens, directeur van de musea, over de afgelopen tijd, de maatregelen en de toekomst.

Over de afgelopen tijd kan Callens kort zijn: “Het was klote”. “Als museum willen we ons publiek verbinden met de collecties die we laten zien,” gaat hij verder, “dat hebben we de afgelopen tijd niet goed kunnen doen.” Natuurlijk heeft de organisatie van het Fries Museum, met daarin het Fries Verzetsmuseum, en Keramiekmuseum Princessehof niet stilgezeten. Zo hebben ze onder andere live-uitzendingen gerealiseerd en hebben ze basis- en middelbare scholen geholpen door knutselmateriaal voor thuis aan te bieden.

De digitale alternatieven die Het Fries Museum ontwikkelde werden boven verwachting goed opgepakt door het publiek. Callens: “Onze online filmpjes werden ontzettend veel bekeken. We zien dit helemaal niet als een bedreiging voor onze bezoekersaantallen in het museum. Uit onze ervaring blijkt juist dat hoe meer mensen ons online volgen, hoe meer mensen ook het museum bezoeken.”

Gelukkig kan ook dat weer. Vanaf pinkstermaandag 12.00 uur was het weer mogelijk om de mooie collecties van de musea te bewonderen. Daarvoor zijn wel wat maatregelen genomen. “Allereerst hebben we zelf een protocol ontwikkeld. Toen het nationale protocol vanuit de overheid bekend werd hebben ons eigen protocol nagelopen en bijgeschaafd,” aldus de directeur, die nauw betrokken was bij de heropening. “We hebben natuurlijk een beperkte capaciteit in het museum, wat erop neerkomt dat we ongeveer 1/10 van ons normale bezoekersaantal kunnen verwelkomen. We zijn hierin wel aan de veilige kant gebleven en kunnen eventueel opschalen als we zien dat alles goed gaat.”

Doordat er veel minder bezoekers worden toegelaten in het museum, wordt je wel gegarandeerd van een unieke ervaring: “Het kan maar zo voorkomen dat je helemaal alleen in een ruimte rondloopt.” Door middel van online reserveringen zorgt het museum ervoor dat er niet te veel bezoekers rondlopen en dat niemand teleurgesteld wordt.

Om de museumervaring niet te veel te verstoren, wordt er in het museum weinig gecontroleerd door medewerkers: “We vertrouwen op het gezonde verstand van onze bezoekers. Bij elke ruimte staat hoeveel mensen er maximaal mogen zijn zodat er genoeg ruimte is om anderhalve meter afstand te bewaren. Als dat niet kan, vragen we de mensen om even te wachten.” In het museum zijn veel plekken waar je je handen kan desinfecteren en op sommige krappe plekjes is een vaste looproute aangegeven. Bij drukke punten, zoals de garderobe, staan medewerkers om alles goed in banen te leiden.

Net nadat de coronacrisis losbarstte diende het Fries Museum de plannen voor de volgende vier jaar bij de provincie in. Een dubbelspannende tijd dus voor Callens: “Naast die meerjarige beslissing is is ook nog veel onduidelijkheid over de compensatie die musea mogen ontvangen om de gemiste inkomsten door de coronacrisis op te vangen. Dat maakt de toekomst voor ons erg onduidelijk. Je moet vooruit kijken met zoveel onzekerheden, dat is lastig. We proberen in beeld te krijgen wat dit betekent voor ons financiële plaatje. Daarnaast komt tegelijkertijd de beslissing van Provinsje Fryslân steeds dichterbij. We zijn druk bezig om plannen te maken om uit de crisis te komen, maar zijn ook bezig om structureel een oplossing te bedenken.”

Normaliter zijn er zo’n 183 vrijwilligers werkzaam bij de musea. Zij bemannen met veel passie de winkel, heten gasten welkom bij de ingang en helpen met het archiveren van de collecties. Veel van hen zitten nu thuis en een deel gaat ook nog even niet naar het museum omdat ze in een risicogroep zitten. Callens staat even stil bij hen: “We missen ze erg. Ze belichamen ons museum en zijn ons gezicht. Ik weet hoe graag ze weer aan de slag gaan en hoop dat ze heel snel weer bij ons kunnen komen.”

Wat Kris Callens ook hoopt, is dat er snel weer meer mensen het museum mogen bezoeken: “De heropening is natuurlijk prachtig, maar de bezoekers zorgen voor de reuring, voor het leven in onze musea. We gaan heel goed kijken hoe het gaat. Als alles goed en veilig verloopt, willen we later deze maand proberen uit te breiden.”

Plan jij binnenkort ook een bezoekje aan het Fries Museum of Keramiekmuseum Princessehof in? Reserveer dan je tijdslot op friesmuseum.nl/tickets of princessehof.nl/tickets. In het Fries Museum is er onder andere de aangrijpende tentoonstelling Oog in Oog met Oorlog, in het Princessehof, ook het geboortehuis van M.C. Escher, vanaf 20 juni een ruimte met een werk van Escher waar je zelf in kan stappen.

Afbeelding
Burgemeester sluit woning Amelandsdwinger vanwege grote drugsvondst 112-Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 17 uur geleden
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 21 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 22 uur geleden
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 23 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 08:00
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 23 apr, 08:00