Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.
Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Column Melissa: Rennen voor mijn vader en de Nierstichting

Column

Mijn vader rent elke week drie keer een marathon. Maar nog voor hij kan starten is zijn batterij al leeg door de auto-immuunziekte ITP en tijdens de wedstrijd wordt hij geteisterd door zware jichtaanvallen. Hij finisht als hartpatiënt met de Ziekte van Bechterew en diabetes. Na de marathon ploft hij op de bank om uit te rusten en twee dagen later loopt hij die hele marathon opnieuw, en opnieuw, en opnieuw.

Die marathon is natuurlijk niet echt, of tenminste, niet zoals je die wel eens op tv hebt gezien. Deze marathon heet dialyse en wordt in Nederland gerend door ongeveer 6.200 mensen, waarvan mijn vader eentje is. Zij zijn afhankelijk van nierdialyse. Voor mijn vader betekent dat drie keer per week hemodialyse in Nij Smellinghe, het ziekenhuis in Drachten. Wetenschappers schatten in dat de impact op het lichaam van een nierpatiënt tijdens dialyse even groot is als de impact op een lichaam wanneer die een marathon rent. Stel je dat eens voor.

Het enige alternatief voor nierpatiënten is transplantatie, maar de wachtlijsten zijn lang. Gemiddeld moet een dialyserende nierpatiënt drie jaar wachten op een nieuwe nier. Dat is drie jaar lang, drie keer per week een marathon lopen. Dat duurt lang. Voor sommige mensen té lang. Volgens de Nierstichting stierven in 2019 67 mensen op de wachtlijst voor een nier. En er gingen 112 mensen van de wachtlijst af, omdat hun conditie zo verslechterde dat ze een transplantatie niet meer aan konden.

Dialyseren is een extreem zware behandeling voor mensen die wachten op een nieuwe nier. Daarom is onderzoek heel belangrijk. De Nierstichting zet financiële middelen in om onderzoek naar nieuwe behandelingen en medicijnen te bekostigen om zo het leven van nierpatiënten te verbeteren. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van een draagbare kunstnier, zodat patiënten minder snel afhankelijk worden van dialyseren en langer gezond kunnen blijven terwijl ze wachten op een nieuwe nier.

Daarvoor is natuurlijk geld nodig. Dit jaar organiseert de Nierstichting, samen met de Bart de Graaf Foundation (Bart de Graaff was zelf ook nierpatiënt) de Dag van Bart. Een sportieve uitdaging om geld op te halen voor deze twee goede doelen. Ik loop dit jaar ook mee, want ik heb persoonlijk gezien hoe verwoestend deze ziekte is. Ik denk niet dat de vijf kilometer die ik ga rennen vergelijkbaar is met de marathon van mijn vader. Maar zwaar wordt het wel.

Wil jij me steunen? Scan de QR-code of ga naar
www.bit.ly/ikwilsteunen en help mee!

Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 11 minuten geleden
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 14 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 20 uur geleden
Afbeelding
Sfeeractie bij laatste training voor halve finale knvb beker in Leeuwarden Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Milde winter leidt tot milde energierekening Duurzaamheid 23 feb, 11:12
Arie Molendijk
Taxatiemiddag in het Post Plaza Hotel in Leeuwarden. Historie 23 feb, 10:00
Afbeelding
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Samenleving 22 feb, 18:00
Afbeelding
Milieu Centraal gaat vrouwen uit Friesland helpen om bewust minder kleding te kopen Duurzaamheid 22 feb, 12:00