Afbeelding

Het organiseren van een uitvaart

Algemeen

Bij het organiseren van een begrafenis of crematie komt heel wat kijken. Bovendien moet een uitvaart in Nederland maximaal zes dagen na het overlijden plaatsvinden. De tijd die je hebt, is dus beperkt. Wij helpen je op weg met een overzicht van de verschillende onderdelen die je moet regelen bij een uitvaart.

Na het overlijden

Als iemand thuis is overleden bel je de huisarts zodat deze de dood officieel kan vaststellen. Bij een overlijden in een verzorgingstehuis of een ziekenhuis regelt de instelling de arts die de dood vaststelt. Je neemt ook contact op met een uitvaartverzorger als je van de diensten van een uitvaartverzorger gebruik wilt maken. Als de dood officieel is vastgesteld mag de laatste verzorging plaatsvinden. De overledene wordt gewassen en aangekleed. Dit mag je als familie zelf doen of je mag de uitvaartverzorger hierbij assisteren. Ook kan je het volledig aan de uitvaartverzorger overlaten.

Begrafenis of crematie?

Als de overledene voor het overlijden niet heeft aangegeven of hij of zij begraven of gecremeerd wil worden, maak je als nabestaanden samen de keus. De uitvaart kan geregeld worden als er aangifte van overlijden is gedaan bij de gemeente en de gemeente toestemming heeft gegeven voor de uitvaart. Zo snel mogelijk na het overlijden bepaal je de uitvaartlocatie en de datum van de begrafenis of crematie. Deze informatie komt op de rouwkaart. Zo zijn belangstellenden tijdig op de hoogte.

Uitvaartkist en bloemen

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten kisten in diverse prijsklassen. Zo kan je een kist kiezen die precies past bij de stijl van de overledene. Ook voor bloemen op en naast de kist laat je je inspireren door het karakter van de overledene. Wordt de overledene opgebaard? In de dagen voorafgaand aan de uitvaart kan je ook bloemen rondom de kist plaatsen en eventueel kaarsen branden. In deze drukke periode is het goed om zo nu en dan de tijd te nemen bij de kist en je verdriet toe te laten.

De dag van de uitvaart

Als uitvaartlocatie ben je tegenwoordig niet meer gebonden aan een kerk of de aula van een crematorium of begraafplaats. Je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld een theater of een sportkantine. De overledene wordt met een rouwauto vervoerd naar de uitvaartlocatie en eventueel vanaf daar naar de begraafplaats of het crematorium. Familieleden nemen vaak plaats in volgauto’s zodat ze zelf niet hoeven te rijden. Ook de afscheidsbijeenkomst kan je helemaal naar eigen inzicht invullen. Vaak wordt er iets verteld over de overledene, is er muziek te horen en worden eventueel gedichten voorgedragen.

Het condoleren

Het condoleren kan je organiseren voorafgaand aan de afscheidsbijeenkomst of daarna. Ook voor de condoleance ben je niet gebonden aan een bepaalde locatie. Kies je er wel voor om dit bijvoorbeeld in de aula van het crematorium te doen dan heb je van tevoren met de medewerkers van het crematorium afspraken gemaakt over de catering. Koffie en cake is allang niet meer de enige optie. Je kan ook kiezen voor een vegetarische lunch, een high tea of champagne met bitterballen. Breng een toost uit op de overledene en haal herinneringen op.

De financiën rondom een uitvaart

Hoe betaal je de uitvaart? Afhankelijk van je wensen kan een uitvaart behoorlijk prijzig zijn. Sluit bij leven al een uitvaartverzekering af zodat je zeker weet dat de uitvaart zoals jij in gedachten hebt ook uitgevoerd kan worden. Je kan kiezen voor een kapitaalverzekering waarbij je nabestaanden een geldbedrag ontvangen om jouw uitvaart te organiseren. Een andere optie is de naturaverzekering waarbij goederen en diensten ter beschikking worden gesteld zoals de uitvaartverzorger, catering, de uitvaartlocatie en een rouwauto. Vergelijk de verzekeringen met elkaar, want onderling zijn er grote verschillen. Kijk voor meer informatie op de website van de rijksoverheid.

Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 10 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 20 uur geleden
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 29 apr, 09:00