Afbeelding

Leasefietsen is het nieuwe autorijden

Algemeen

FRIESLAND - Nederland staat bekend als fietsland. Vanaf vier jaar stappen we al op de fiets naar school en tot na je studie is dat de status quo. Daarna kruipen we met z'n allen massaal achter het stuur om naar ons werk te gaan. Gek eigenlijk. We weten namelijk wel dat fietsen goed voor ons is en auto rijden niet. Ook de overheid vindt het belangrijk dat meer mensen op de fiets stappen en begon het Fietsleaseplan.

Het Fietsleaseplan is in 2019 geïntroduceerd maar kwam toen niet van de grond. Dit kwam, volgens de ANWB, omdat het aanvragen van het leaseplan veel te ingewikkeld was. Zo moest je op de kilometer nauwkeurig bijgehouden worden hoeveel kilometer je privé fietste. Mede dankzij de ANWB is het aanvragen van een Fietsleaseplan in 2020 veel eenvoudiger geworden en dus ook toegankelijker. Met deze regeling krijg je een fiets van de zaak, net zoals je een auto van de zaak zou kunnen krijgen. U kunt ook een fiets private leasen. Dit kan bij de ANWB maar ook bij andere bedrijven. U betaalt dan per maand een afschrijving voor de fiets in plaats van het gehele bedrag in één keer.

Voordelen

Het leasen van een fiets via uw werkgever heeft natuurlijk verschillende voordelen. Voor veel mensen is de aanschafprijs van een e-bike of speed pedelec een enorme financiële drempel. Een leasefiets neemt die drempel weg. Als je werkgever een leaseregeling aanbiedt, dan kun je je leasefiets via de zaak regelen. Als je dit doet dan betaal je, net als bij een lease auto, een vaste bijtelling over de waarde van de leasefiets die je uitzoekt. Deze bijtelling bedraagt 7 procent. Even een rekenvoorbeeldje. Als je een e-bike least met een waarden van 2000 euro, betaal je (afhankelijk van het inkomen) tussen de 4,33 en de 5,75 euro per maand. Een snelle speedbike (bijvoorbeeld een speed pedelec) kost al snel 3500 euro, dan tik je zo'n tien euro per maand af.

Behalve dat je niet in één keer een groot bedrag op hoeft te hoesten, zijn er nog ander voordelen. Zo hoef je reparaties en onderhoud niet te betalen en is de fiets verzekerd. Daarbij geniet je natuurlijk van de voordelen van fietsen. Je wordt fitter en minder vaak ziek, kan genieten van de natuur en legt minder druk op het milieu.

Nadelen

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan het leasen van een fiets. De grootste is dat je waarschijnlijk je reiskostenvergoeding misloopt. Voor veel mensen is dit toch een paar tientjes tot zelfs honderd euro per maand dat je moet missen. Aan de ene kant geef je wel veel minder geld uit aan je reis (denk alleen al aan benzinekosten). Je moet ook weten dat je bij bijna alle leasebedrijven een BKR-registratie krijgt voor het leasen van een fiets. Dit doen ze om te checken of je de betalingsafspraak, die je voor langere tijd maakt, wel na kan komen. Een BKR-registratie kan invloed hebben op je hypotheek. Het zorgt er niet voor dat je helemaal geen hypotheek meer kan krijgen, maar verlaagd wel het bedrag dat kan lenen.

Of een leasefiets bij je past hangt van vele factoren af. Uiteindelijk moet je zelf kijken of jij het ziet zitten. Erover praten met je werkgever is in ieder geval de eerste stap. Succes!

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 15 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00