Afbeelding
Foto: Unsplash

Corona update van de GGD in Fryslân (22 april)

Algemeen

Elke dag deelt RondOm informatie van de GGD met betrekking tot het Coronavirus op hun site. Dit zijn de updates van 21 april 2020. 

De GGD in Fryslân meldt het volgende over het corona virus (wordt elke 24 uur geupdate). 

  • Ziekenhuisopnamen +2, totaal 57
  • Positief geteste personen +9, Totaal 466
  • Overleden personen +1, Totaal 52

De persconferentie in het kort: basisscholen en opvang (deels) open, zomerevenementen afgelast

Gisteren kondigde minister-president Rutte aan dat de basisscholen opengaan, waarbij kinderen ongeveer 50% van de tijd naar school gaan. Het speciaal onderwijs en kinderopvang openen de deuren volledig. Een samenvatting van alle maatregelen kunt u lezen in via ons nieuwsbericht lezen. Check deze link.

Drie redenen waarom het coronavirus Fryslân tot nu toe minder treft

1. De timing van de voorjaarsvakantie
Allereerst speelt de afgelopen voorjaarsvakantie een belangrijke rol. Deze vond in regio Noord één week eerder plaats dan in midden en Zuid-Nederland. Op het moment dat mensen uit Groningen, Fryslân en Drenthe in Italië en Oostenrijk op vakantie gingen, was het coronavirus (COVID-19) daar minder wijdverspreid en kwamen er relatief weinig mensen met het virus terug. Een week later, toen het midden en zuiden van Nederland op wintersport ging naar dezelfde gebieden, had het virus in Italië en Oostenrijk inmiddels flink om zich heen gegrepen. Daardoor kwamen meer mensen uit Midden- en Zuid-Nederland met het virus onder de leden terug naar huis.

2. Minder grote en langdurige feesten, dus minder intensief contact
Ook carnaval gaf het virus, vooral in Noord-Brabant, de kans om om zich heen te grijpen. Het Noorden is geen carnavalsregio en er waren ook weinig andere grootschalige gelegenheden in Fryslân met intensief contact. Kortom: het virus kreeg in het Noorden daardoor minder kans om zich te verspreiden.

Door twee bovenstaande factoren staat Fryslân, samen met Groningen en Drenthe, er relatief goed voor. Gelukkig is het mogelijk ook echt iets belangrijks bij te dragen door deze positie: De noordelijke ziekenhuizen hebben ruimte om patiënten uit zwaar getroffen regio’s op te vangen en zo elders zorgmedewerkers te ontlasten.

3. Alle Friezen oproepen om zich ondanks alles aan de maatregelen te houden
Ondanks onze relatief goede positie in de coronacrisis houdt onze provincie zich aan de landelijke maatregelen. GGD Fryslân en Veiligheidsregio Fryslân roepen alle inwoners en ondernemers op om dit vol te blijven houden. Zoals afstand bewaren tot anderen, zoveel mogelijk thuis werken én leven. Er wordt al een aantal weken een groot beroep gedaan op de loyaliteit van de Friezen met kwetsbare mensen én de zwaar getroffen regio’s. Daar geeft iedereen goed gehoor aan. Daarnaast krijgen wij, net als de andere GGD’en in Nederland, ook de ruimte om meer mensen, vooral zorgmedewerkers, te testen en zo verdere verspreiding te voorkomen.

Wat is de invloed van de schone lucht in het noorden op het coronavirus? 

Hier wordt veel over gespeculeerd. Er liggen twee omvangrijke studies, één Amerikaanse en één binnen 66 Europese landen, waarin de onderzoekers concluderen dat er een verband is. Wie last heeft van luchtvervuiling zou misschien ernstiger ziek kunnen worden. Deskundigen hebben hierover gezegd dat deze twee studies onvolledig zijn én de correlatie nog onvoldoende aantonen. Het RIVM heeft in het onderzoeksprogramma Zembla gezegd misschien binnenkort zelf onderzoek te gaan doen. Ook wil het RIVM onderzoeken of het weer en klimaat invloed hebben op het ontstaan, de ernst en het verloop van het virus.

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00