Afbeelding

Vrijwilligers voor bevoorrading Friese voedselbanken gezocht

Algemeen

Het distributiecentrum in Drachten voor de zeventien Friese voedselbanken heeft dringend behoefte aan vrijwilligers, om te helpen bij het verwerken van de orders. In vakjargon heet het order-picker. Bedrijfsleider Wim Visser van het regionaal distributiecentrum Friesland: “Je moet kunnen lezen en pakketjes in de rolcontainer kunnen zetten, meer hoef je niet te kunnen.” Op dit moment werken er zes vrijwilligers verdeeld over vier dagen per week, dat mogen best 15 vrijwilligers worden.

De baan van order-picker is een vrijwillige functie, oftewel: het is niet de bedoeling dat het een vaste baan is qua aantal uren. Vandaar dat het werk verdeeld moet worden over meerdere vrijwilligers. “We hebben eigenlijk al een jaar onderbezetting. Het plaatsen van advertenties heeft totnutoe niet geholpen, het zou mooi zijn als er mensen bijkomen”, zegt de Drachtster bedrijfsleider die zelf ook vrijwilliger is. Vier dagen per week wordt er gewerkt, van maandag tot en met donderdag, van 09.00 tot 14.00 uur. De vrijwilligers worden over die tijdsduur verdeeld.

Bij Voedselbanken Nederland werken 110.000 mensen en iedereen doet het vrijwillig, van directie tot werkvloer. Wim Visser is gepensioneerd en doet zijn werk ook vrijwillig. De meeste van de vrijwilligers zitten in zijn positie, zijn nog fit en willen graag wat doen. Ook werken er wel eens jonge mensen die ervaring willen opdoen als order-picker, maar die blijven vaak niet lang en stromen door naar betaalde functies.

Naar 17 Friese voedselbanken
Vanuit Drachten worden de zeventien Friese voedselbanken bevoorraad. “Wij krijgen spullen binnen vanuit grote bedrijven, zoals distributiecentra van bijvoorbeeld Albert Heijn, Friesland Campina, Unilever. Daarmee zorgen wij voor ongeveer vijftig procent van de voorraad van de lokale voedselbanken.” Brood en ander tijdelijk houdbaar voedsel wordt door de lokale voedselbanken bij bakkers en winkeliers uit de directe omgeving geregeld.

Zestienhonderd ‘cliënten’ in Fryslân
Zo’n 1600 mensen worden in Fryslân bediend door de voedselbanken. De grootste groep zit in Leeuwarden, zo’n 420, de kleinste in Balk: 17 personen. Het aantal ‘cliënten’ is door de jaren heen redelijk stabiel. “Volgens onderzoeken bedienen de Nederlandse voedselbanken twintig procent van de mensen die het nodig hebben. Dat betekent dat er nog veel meer mensen zijn die om één of andere reden geen gebruik ervan maken.” Onwetendheid kan het niet zijn, dus is het vermoedelijk uit schaamte dat niet iedereen die het nodig heeft naar de voedselbank gaat.

Kerstdrukte aanstaande
Het zou mooi zijn als én iedereen uit de doelgroep bereikt wordt én dat er voldoende vrijwilligers zijn. Mensen die geïnteresseerd zijn in de baan van order-picker, mogen zich melden via e-mailadres w.visser@voedselbankenfriesland.nl of telefoonnummer 06-19055254. “Voor de baan van chauffeur hebben we op dit moment niemand nodig, daar hebben we een wachtlijst van drie personen.” Met de Kerstdagen op komst en een voedselaanbod dat dan meestal erg groot is, zijn extra vrijwillige order-pickers érg handig.

Afbeelding
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 13 uur geleden
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Fries Museum bespaart 145 ton CO2 op jaarbasis dankzij optimalisatie klimaatinstallatie Algemeen 17 mei, 15:00