Afbeelding

Inhaalcampagne HPV-vaccinaties voor jong volwassenen op Friese priklocaties

Zorg & Welzijn

FRIESLAND - Vanaf 30 januari 2023 start GGD Fryslân met het vaccineren tegen humaan papillomavirus (HPV). Dit virus is via intiem contact overdraagbaar en kan zowel bij mannen als vrouwen kanker in de mond of de schaamstreek veroorzaken. Het vaccin bestaat uit twee prikken en is bestemd voor iedereen die geboren is tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. De vaccinatie tegen het HPV is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma dat wordt gecoördineerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). GGD Fryslân geeft de vaccinaties op de 5 priklocaties waar ook de coronavaccinaties worden gegeven: Leeuwarden, Heerenveen, Drachten, Sneek en Dokkum.

Het RIVM organiseert deze tijdelijke aanvullende campagne voor de groep jongvolwassenen (man en vrouw) geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn tegen HVP. Zij worden uitgenodigd om zich kosteloos te laten vaccineren tegen HPV. De campagne wordt als apart onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) uitgevoerd.

HPV-vaccinatie

Meisjes krijgen al sinds 2010 een vaccinatie tegen HPV aangeboden. Sinds 2022 worden ook jongens uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. Daarnaast krijgen in 2022 en 2023 tieners tot 18 jaar, die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn de kans zich te beschermen tegen HPV.  

Inhaalcampagne

Komend jaar is er een eenmalige inhaalcampagne voor iedereen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. Deze doelgroep krijgt in het jaar 2023 de mogelijkheid om zich kosteloos te beschermen tegen HPV. In de eerste weken van 2023 ontvangt deze groep een uitnodiging voor twee HPV-vaccinaties. Met de uitnodiging kunnen zij zelf een afspraak plannen voor beide vaccinaties. Tussen de twee vaccinaties moet minimaal vijf maanden (bij voorkeur zes maanden) tijd zitten. 

Afspraak maken

Voor de HPV-vaccinatie kan via www.hpvafspraak.nl een afspraak gemaakt worden.

Kosteloos

De HPV-vaccinaties voor deze groep zijn alleen in 2023 kosteloos beschikbaar. Wie vóór 1996 geboren en toch een vaccinatie wil tegen HPV kan terecht bij de huisarts. De vaccinatie tegen HPV is dan voor eigen rekening. Meer info lees je op de website van GGD Fryslân: 

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Keuzestress Column 9 uur geleden
Afbeelding
Lionsclub Heerenveen e.o. zamelt in december DE-punten in voor Voedselbank Heerenveen Samenleving 12 uur geleden
Afbeelding
Fotograaf Hans Slot exposeert met prachtige foto's in Bibliotheek Heerenveen Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Je kan nu bekijken hoeveel toeslag je in 2024 kunt krijgen Financieel 17 uur geleden
Afbeelding
Toonkunstkoor Heerenveen zingt de Messiah van Handel Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Subsidieregeling wolfwerende maatregelen uitgebreid Natuur 29 nov., 18:00
Afbeelding
WK voetbal en Olympische Spelen naar Heerenveen? Algemeen 29 nov., 15:00
Afbeelding
Friese Holland's Got Talent-sensatie Amilia showteam komt naar het Posthuis Theater in Heerenveen Cultuur 29 nov., 11:55