Afbeelding
Foto: michaklootwijk

Hoe willen jullie ervoor zorgen dat Heerenveners meer betrokken worden bij de lokale politiek?

Verkiezingen

HEERENVEEN - Er wordt steeds minder gestemd voor de gemeentelijke verkiezingen en dat heeft gevolgen voor de democratie. Hoe minder mensen er namelijk stemmen, hoe minder de gemeenteraad een afspiegeling is van de lokale samenleving. Uit onderzoek blijkt dat mensen die meer betrokken zijn bij de lokale politiek vaker gaan stemmen. Hoe willen de partijen de inwoners van Heerenveen meer gaan betrekken bij de politiek?

In Nederland zien we dat de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen steeds lager wordt. Deze trend kun je ook herkennen in Heerenveen. Op www.verkiezingsuitslag.nl kun je alle uitslagen vinden van de gemeenteraadsverkiezingen in Heerenveen vanaf 1935. In dat jaar was de opkomst nog 85,05%, er waren 11.221 kiesgerechtigden. In 1978 was de opkomst al wat gezakt. Toen kwam 76,62% van de 25.265 kiezers nog opdagen. De laatste keer dat we de gemeenteraad mochten kiezen, in 2018, kwam slechts 55,52% van de 39.763 stemgerechtigde Heerenveners stemmen. 

In een gemeente waar weinig mensen politiek betrokken zijn (bijvoorbeeld door te stemmen), kan het bestuur de burgers niet goed vertegenwoordigen. Het beleid dat het bestuur maakt past dan immers niet bij de wensen en visies die bij een groot deel van de inwoners passen, en de raadsleden kunnen geen signalen oppikken van burgers die kritiek hebben op het beleid of nieuwe ideeën hebben over een bepaald onderwerp in de gemeente. Betrokken zijn bij lokale politiek is dus van belang voor zowel de burger, als de gemeente zelf. 

Wat willen de partijen gaan doen om ervoor te zorgen dat de betrokkenheid van burgers omhoog gaat?

Heerenveen Lokaal: “Wij willen geen doofpotten en boodschappentas affaires meer in Heerenveen, alles moet transparant en helder gecommuniceerd worden met u. Luisteren, overleggen en dan pas handelen, niet alleen maar voorgekookte plannen doordrukken.”

GroenLinks: “GroenLinks pleit voor ‘begin’spraak, waarbij inwoners en maatschappelijke organisaties zo vroeg mogelijk worden betrokken bij plannen. Dit zorgt voor betere plannen, die breder gedragen worden, met meer succes geïmplementeerd kunnen worden en waarbij weerstand achteraf voorkomen wordt. Zo grijpt GroenLinks bijvoorbeeld de energietransitie aan om fors in wijken te investeren. Samen met de Plaatselijk Belangen en wijkverenigingen gaan we ‘wijkgesprekken’ voeren. Inwoners kunnen aangeven hoe we hun buurt kunnen verbeteren. Samen kijken we hoe de energietransitie hierin past, zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen en dat we energie-armoede tegengaan.”

GemeenteBelangen Heerenveen: “Veel bewoners weten zelf heel goed wat er nodig is. GemeenteBelangen wil dus meer burgerparticipatie. Na deze verkiezingen maken we de stap van meepraten naar meebeslissen.”

ChristenUnie: “De ChristenUnie wil Heerenveners blijven uitnodigen om mee te denken en praten over actuele onderwerpen. Regelmatige publicaties in huis-aan-huisbladen en social media ondersteunen dit.”

PvdA: “We gaan verder op de ingezette lijn. Inwoners weten zelf vaak het best wat er in hun omgeving speelt en welke oplossingen mogelijk zijn. Daarom maken wij ruimte voor dorpsvisies en dorpsidentiteit.”

FNP: “Troch de ynwenners earder te belûken by it opstellen fan inisjativen en foarstellen. Krekt as bart is mei it G1000 projekt en it opstellen fan de fisy’s foar de sintrums fan Jobbegea en Akkrum en it opstellen fan de perspektyfnota . Wat wol wichtich is dat der goed kommunisearre wurdt wat der mei de ynbring dien wurdt en dien is. Ek mei de ynwenners dy’t gjin reaksje jûn ha.”

CDA: “In de laatste raadsperiode zijn veel burgers al betrokken bij ontwikkelingen in dorpen en het centrum, er is veel meegedacht bij de omgevingsvisie en ook bij het duurzaamheidsbeleid zijn veel burgers aangehaakt. Het CDA wil bij zo veel mogelijk onderwerpen inwoners betrekken en raadplegen.”

SP: “Een correctief referendum. Zowel alle politieke partijen, als college en ambtenaren moeten naar de inwoners toe. Meer en vaker inspraak bij grote beslissingen.”

D66: “We willen experimenten met nieuwe vormen van inspraak en jongeren betrekken bij de gemeentepolitiek door het Kindervragenuur te introduceren.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 18 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 30 apr, 10:00
Afbeelding
Inschrijving Schoon Belonen Heerenveen geopend Politiek 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00