Afbeelding
Foto: michaklootwijk

Hoe gaat jullie partij ervoor zorgen dat in 2050 alle woningen van het gas af zijn?

Verkiezingen

HEERENVEEN - In 2050 moeten alle gemeenten in Nederland van het aardgas af zijn. Dat betekent dat in Heerenveen ook alle gebouwen verwarmd moeten worden met alternatieve verwarmingsmethoden zoals stadswarmte of elektrische verwarming. Dat gaat nog een flinke klus worden. Hoe willen de partijen dat gaan doen?

Allereerst even de huidige staat van Heerenveen, want we weten wel dat het een grote klus wordt, maar eigenlijk nog niet hoe groot die klus precies wordt. Uit cijfers van het CBS blijkt dat veruit de meeste woningen in Heerenveen nog worden verwarmd met gas, zo’n 90%. Als je dan kijkt naar de huidige woningvoorraad van Heerenveen (hoeveel woningen er nu zijn), kunnen we concluderen dat er zeker nog 25.000 woningen van het aardgas af moeten. 

Een deel van de plannen om Heerenveen aardgasvrij te maken, staat nu al beschreven in de Transitievisie Warmte 2021. Hierin staat onder andere al dat de meeste wijken in Heerenveen waarschijnlijk gebruik kunnen gaan maken van stadswarmte en dat de buitengebieden vooral gebruik gaan maken van elektrisch verwarmen, in de vorm van een warmtepomp. Deze plannen zijn echter niet in steen gebeiteld en kunnen aangepast worden. 

Daarom vragen we de partijen: hoe gaat jullie partij ervoor zorgen dat in 2050 alle woningen van het gas af zijn?

Heerenveen Lokaal: “Wij vinden dat huidige oplossingen voor klimaatproblemen geen problemen worden in de toekomst, eerst de huidige problemen oplossen zoals de stroomvoorziening.”

GroenLinks: “De klimaatcrisis is de grootste opgave van onze tijd. Het tegengaan van de opwarming van de aarde vergt al onze daadkracht, creativiteit en wil tot samenwerking. Wachten kan niet meer: we moeten nú de handen uit de mouwen steken. Gemeenten hebben hierbij een regierol en moeten concrete invulling geven aan de Regionale Energie Strategieën (RESsen). De gemeenten moeten ervoor zorgen dat in 2050 alle huizen van het gas af zijn en zijn aangesloten op een alternatieve warmtebron. Dat kan alleen door klimaat en duurzaamheid bovenaan de politieke agenda te plaatsen.”

GemeenteBelangen: “Door alle lokale kennis te gebruiken en de burgers er actief bij te betrekken. We moeten energiearmoede tegengaan. Leg de rekening niet alleen bij de burger neer!”

ChristenUnie: “De ChristenUnie is voor het oprichten van een energiearmoedefonds voor burgers die geen middelen hebben om het huis goed te isoleren. Energiecoaches zijn voor iedereen bereikbaar.”

PvdA: “We geloven in een gezamenlijke aanpak van woningcorporaties en particulieren. We zorgen er voor dat iedereen mee kan doen en voorkomen energiearmoede.”

FNP: “Dit kin wannear de lanlike oerheid mei in regeling komt dat it foar elk helber en betelber is om de wenning fan it gas te heljen..”

CDA: “Het CDA staat achter het duurzaamheidsprogramma van de gemeente. Om woningen gasloos te krijgen is het goed dat er pilot-projecten zijn op basis van vrijwilligheid. Om het verbeteren van woningen voor alle burgers bereikbaar te houden zijn er goede financiële regelingen uit Den Haag nodig.”

SP: “Prestatieafspraken maken met verhuurders. Voor koopwoningen subsidie voor lagere inkomens.”

D66: “Door inwoners te inspireren en helpen via het Ee´n voor e´e´n groener-platform, de opvolging van de LEEF experimenten, het duurzaamheidsfonds en de inzet van een energieadviseur.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 10 uur geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 15 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 17 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 26 apr, 18:00
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 26 apr, 15:00
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 26 apr, 12:00
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 26 apr, 10:00