Heaven Open Air wordt gehouden op P6.
Heaven Open Air wordt gehouden op P6. Foto: Thirawut Kluebkaeo (TK Photography)

‘We zijn altijd op zoek naar doorbrekende artiesten’

Evenement

HEERENVEEN - Het festivalseizoen is weer begonnen en echte liefhebbers staan te springen om, na twee lange coronajaren, weer los te kunnen op hun favoriete muziek. Voor festivalorganisaties breekt weer een leuke tijd aan en ook zij staan te springen om de beste muziek te presenteren aan een groot publiek. RondOm Heerenveen praat even bij met Gerrit Kooystra, organisator van Heaven Open Air en het nieuwe festival Heerenveen Live. 

Samen met Gerrit de Boer komt Gerrit Kooystra dertien jaar geleden op het idee om een evenement te organiseren in het centrum voor housemuziek. Kooystra: “Het was een andere tijd toen, festivals waren in het noorden van Nederland helemaal nog niet zo populair. We hadden geen hoge verwachtingen en rekenden op ongeveer vierhonderd bezoekers. Het eerste jaar kwamen er al 4000 mensen op af, dat hadden we niet voorspeld!” Blijkbaar was er veel vraag naar een evenement voor house-, techno- en dancemuziek in het noorden van Nederland en Heavenly Open blijft zich ontwikkelen: “Op een gegeven moment groeiden we uit onze jas, dus verhuisden we naar P6.” Ook de naam van het festival veranderde en heet al een aantal jaar Heaven Open Air. 

Ondanks hun snelle groei blijft het festival vasthouden aan haar identiteit: “De bouwstenen zijn inderdaad altijd gelijk gebleven”, vertelt Kooystra daarover. “We willen een dag vol geluksmomenten creëren. Het moet echt een mini get-away zijn. Daarom hebben we veel aandacht voor onze rand-programmering. Heaven Open Air is inmiddels veel meer geworden dan alleen muziek. Er is veel aandacht voor de aankleding, het voedsel dat we aanbieden en de service. Een voorbeeld: we willen ervoor zorgen dat een bezoeker nooit hoeft te wachten bij de bar of de toiletten.”

Heaven Open Air is een driedaags festival. De eerste dag staat dit jaar helemaal in het teken van jaren ‘90 en ‘00 muziek en op de tweede dag kun je rekenen op de vetste namen die optreden op meerdere stages. Nieuw dit jaar is het jongerenfestival op de derde dag. Kooystra: “Dit organiseren we in samenwerking met de gemeente. Tijdens het After Corona Festival kunnen jongeren van 12 tot en met 17 jaar genieten van bekende artiesten als Broederliefde en Bizzey, om te vieren dat de coronacrisis eindelijk voorbij is.”

Grote namen en lokaal talent

Heaven Open Air onderscheidt zich ook door elk jaar weer artiesten aan te trekken die net op dat moment doorbreken. Als voorbeeld noemt Kooystra de artiest Snelle, die drie jaar geleden al in Heerenveen optrad: “Nu is hij niet meer weg te denken uit de Nederlandse popscéne, maar wij waren één van de eerste Noord-Nederlandse evenementen die hem hadden uitgenodigd.” Dit jaar wist het Heerenveense festival Flemming vast te leggen: “Een paar maanden geleden hadden maar weinig mensen van hem gehoord, nu kent iedereen hem.” Dat Heaven Open Air de grote namen weet te trekken, betekent niet dat er geen ruimte is voor lokaal talent. Kooystra: “We houden ook altijd onze open ogen voor opkomende artiesten of lokale talenten, die zijn net zo welkom.”

Heerenveen Live

Steeds meer werd de line-up van Heaven Open Air een mix tussen DJ’s en popartiesten met bands. Kooystra: “We zijn van mening dat die combinatie niet optimaal is. Artiesten met bands hebben iets anders nodig dan DJ’s.” Daarom besloten ze dit jaar voor het eerst om twee festivals te organiseren. Heaven Open Air blijft dé plek voor de DJ’s en voor de bands werd een nieuw festival tot leven geroepen: Heerenveen Live. Ook hiervoor is een indrukwekkende line-up geregeld. Onder andere Snelle, Maan, Mart Hoogkamer en Kraantje Pappie zijn op 9 en 10 september in Heerenveen.

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 12 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 18 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 22 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00
Afbeelding
Delta Impuls schiet uit slof en is zeker van lijfsbehoud Sport 22 apr, 10:00
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00