Het eerste van afgelopen seizoen
Het eerste van afgelopen seizoen Foto: Facebook VV Jubbega

Met verse aanwinsten wil Jubbega knallen dit seizoen

Sport

JUBBEGA - Koen Steg (22) is een van de nieuwste aanwinsten voor het eerste team van VV Jubbega. Overgekomen van ACV uit Assen, sluit hij komend seizoen aan bij het vlaggenschip. 

Geboren en getogen in Appelscha, inmiddels woonachtig in Groningen, heeft de veelzijdige speler gekozen om de transfer te maken naar Jubbega. Een bewuste keuze, laat de linksback weten. “Het is voor mij een nieuwe en duidelijke uitdaging. De club heeft bepaalde ambities. Van wat ik heb gehoord, is dat we volgend seizoen in de top willen meedraaien van de eerste klasse. Ik denk dat ik daarin ook belangrijk kan zijn. Maar we moeten eerst de start van de competitie maar even afwachten, dan weten we waar we staan.”

Duidelijke plannen

Wat Koen deed overtuigen om voor Jubbega te kiezen, waren onder andere de duidelijke plannen van de club. “Het is een echte dorpsclub met een enthousiaste achterban en het leeft heel erg. Daar hou ik ook van, dat je ergens voor speelt en daarbij de steun van de zijkant krijgt. Dat je het met zijn allen doet. Ik heb zin om dat dorpsgevoel mee te maken.” Om van een topclub uit de stad naar een dorpsclub als Jubbega te gaan zal wel even wennen zijn, maar: “Daar wen je vanzelf aan, dat moet je gewoon even de tijd geven.”

“Ik kom van een hoger niveau, de derde divisie. Dat wil ik wel laten zien. Dat ik dat niveau hier kan vasthouden.” Vorig seizoen was Koen linksback, een aanvallende, diepgaande back die ook op het middenveld of in het centrum kan spelen. “Je wordt niet voor niets gehaald. Je moet wel wat laten zien en dat verwachten ze ook van mij. Dat vind ik niet erg, want dat wil ik zelf ook. Je wordt gehaald van buitenaf, dan wil je jezelf wel bewijzen.”

Na al een paar jaar bij ACV te hebben gevoetbald, was Steg toe aan een andere uitdaging. Nadat hij al eerder nadacht over een transfer, gaat hij in januari in gesprek met de club. “Ik kende de club natuurlijk wel, met Appelscha speelde ik er wel eens tegen. Maar je ziet de laatste jaren toch dat de club aan het klimmen is, waardoor je gaat nadenken of dat niet iets is voor mij.”

Gas d’r op

Koen heeft een goed linkerbeen, is rustig aan de bal en neemt ondanks zijn leeftijd een hoop ervaring mee, aangezien hij uit een hogere divisie komt. Verder heeft hij ook een goede inspeelpass en kan hij op meerdere posities uit de voeten. “Bij ACV hadden ze ook hoge verwachtingen qua fitheid. Daar heb ik vorig seizoen heel veel aan gehad. Dat ga ik hier ook nodig hebben, gas d’r op en er samen tegenaan gaan.”

“Ik heb al verschillende mensen gezien op de club, die bijna altijd aanwezig zijn: dat gaat van het veld in orde maken, of kantine werk. Zoiets maakt de club wel heel sterk en dat motiveert mij ook om  alles er uit te halen. Wij moeten hen een goed resultaat kunnen geven.”

“Mijn persoonlijke doel is om te laten zien dat ik ondanks een lagere klasse, mijn niveau kan vasthouden, fit kan blijven en dat ik kan laten zien dat ik goed kan voetballen. Ik wil belangrijk zijn voor de ploeg. Ik heb er veel zin in. Het is wel even anders, maar ik wil er alles uit halen.”

Lars Douma

Lars Douma is twintig jaar en was vorig seizoen assistent-trainer voor de onder zeventien team van SC Heerenveen. Vorig jaar gaf hij training aan meerdere teams bij Burgum, toen iemand van SC Heerenveen hem opmerkte. Zo is hij de club binnen gerold. 

Toevallig

Maar deze nieuwe trainersklus kon hij niet meer bij Burgum voetballen, wat met haar eerste team op de zaterdag speelde. Dus was hij opzoek naar een ander team op ongeveer hetzelfde niveau. Puur toeval kwam hij in Heerenveen Allard van der Meer tegen, die ook werkzaam was bij Jubbega. Na een aantal gesprekken op de club werd de knoop doorgehakt en was Lars nu een speler voor het eerste van Jubbega. 

“Vorig jaar was mijn eerste jaar in het eerste van Burgum, ik heb daar mijn hele jeugd gespeeld. Ik kende daar iedereen, trainde een aantal teams. Maar het paste niet meer. Het is nog wel even wennen, want hier ken ik nog bijna niemand, naast Allard. ” 

“Burgum was net gedegradeerd naar de tweede klasse zaterdag, dat is wel vergelijkbaar met Jubbega die op zondag tweede klasse spelen.” Net zoals Koen heeft Lars nog maar een training meegedaan, maar hij merkt wel meteen dat de club een echte familieclub is, een hele hechte club. “Ik was bij de laatste wedstrijd van het seizoen, de gezelligheid die er hangt, de volle kantine en al het publiek dat er was.”

Lars speelde vorig seizoen voornamelijk rechts centraal, maar heeft ook als zes en rechtsachter gespeeld. “Ik vind mijn inspeelpass, opbouwende kwaliteiten en inzicht mijn beste kwaliteiten. Ik heb voor komend seizoen niet echt een persoonlijk doel, ik wil gewoon zoveel mogelijk spelen, dat is belangrijk voor mijn ontwikkeling.”

Lars heeft zin in volgend seizoen. Hij gaat met goede met deze nieuwe uitdaging aan en heeft zin om weer te voetballen. “Ik heb nu nieuwe mensen om mij heen, andere spelers en ik leer steeds nieuwe mensen kennen. Dat is alleen maar goed voor mij als speler.” 

Wolter Rozenberg is iemand die al wat langer bij de club zit. Inmiddels zit hij meer dan 40 jaar in het bestuur, en is sinds zijn negende al lid. Hij bevestigt wat de twee nieuwe spelers denken over de club. “Het is echt een dorpsclub. Er is altijd veel publiek aanwezig, dat is al heel lang zo.” 

Jongens van de club

Volgens Wolter moet de kern van de teams bestaan uit eigen jongens. “We zijn de laatste jaren flink aan het klimmen, dat is vrij snel gegaan. Dat konden wij niet met alleen maar eigen spelers. We hebben best wel wat spelers van buitenaf gehaald, maar nog steeds meer dan de helft komt van de club. Dat is ook ons doel. We steken veel tijd en moeite in de jeugd, en dat betaalt zich uit. Vorig jaar hebben een stuk of vier jongeren zich aangesloten bij de A-selectie, en zij hebben regelmatig met het eerste meegedaan.” Ook zal er volgend seizoen voor het eerst een onder 23 elftal zijn, om de overstap van jeugd naar eerste elftal makkelijker te maken. 

Volgend seizoen is het doel dus om bovenin te eindigen. Dit is dit seizoen extra belangrijk vanwege de versterkte degradatie. De teams die in de bovenste helft eindigen spelen namelijk het seizoen daarna weekendvoetbal. Maar “We kunnen van alles roepen. Die jongens moeten het doen. Ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken, we hebben vorig seizoen laten zijn dat wij daartoe in staat zijn.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 17 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 23 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 23 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00