Afbeelding

Gemeente Heerenveen wil Europese kansen beter benutten

Politiek

HEERENVEEN - Gemeente Heerenveen wil actief aan de slag om kansen vanuit Europa beter te benutten. Ongeveer 70% van alle Europese wet- en regelgeving heeft direct invloed op gemeenten. Daarnaast zijn er veel Europese fondsen en netwerken die als vliegwiel benut kunnen worden bij de realisatie van lokale en regionale maatschappelijke opgaven. Heerenveen wil toewerken naar actieve deelname aan Europese projecten en hiermee haar zichtbaarheid buiten de landsgrenzen vergroten. De gemeenteraad besluit in de raadsvergadering van 25 januari op welke thema’s wordt ingezet in Europa.  

Wethouder Hedwich Rinkes: “Er liggen volop kansen op de thema’s waar lokale en Europese prioriteiten overlappen. Vanuit Heerenveen willen we inzetten op circulariteit, mobiliteit en logistiek en (top)sport in relatie tot welzijn en gezondheid.” Naast deze thema’s zijn er ook kansen op het gebied van biodiversiteit, klimaatadaptatie, participatie, arbeidsmarktvraagstukken en de leefbaarheid van dorpskernen.

Europese samenwerking als middel 

Het gaat hierbij niet om nieuw beleid, maar wel om een duidelijke, strategische en gerichte inzet om Europese samenwerking en fondsen meer te gebruiken om lokale opgaven en bestaand beleid op te pakken. Meer inzet op Europa is daarmee een middel en geen doel op zich.

Niet alleen halen, maar ook brengen 

Het doel is niet alleen om geld op te halen uit Europa. Door aan te sluiten bij Europese kennisnetwerken kan de gemeente haar netwerk over de grens uitbreiden. Buitenlandse partners kunnen ons inspireren met nieuwe perspectieven en zijn vaak een vereiste om een Europese project- en subsidieaanvraag te kunnen doen, en om Europees beleid te kunnen beïnvloeden. Naast halen wil Heerenveen ook actief bijdragen aan Europa. Heerenveen heeft veel kennis en netwerken op het gebied van sport en circulariteit. 

Succes in Europa behalen we niet alleen 

Provincie-breed wordt er ingezet op meer Europese samenwerking. Onlangs ging een grote delegatie van Friese bestuurders en ambtenaren naar Brussel voor de European Week of Regions and Cities.

Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:37
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 17 mei, 15:00