Geart en Salim namen een koude duik tijdens de afgelopen winterse dagen.
Geart en Salim namen een koude duik tijdens de afgelopen winterse dagen.

‘Je gezondheid en veiligheid moeten centraal staan’

Gezondheid

HEERENVEEN - Sinds Wim Hof zijn boek ‘De Wim Hof Methode’ uitbracht in 2020 zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in de voordelen van kou en koud water. Ook Geart de Jong uit Nieuwehorne maakte via Wim Hof kennis met koudetraining en heeft zich de afgelopen acht jaar verdiept in de oosterse traditie van koudeharding. Hij geeft workshops en trainingen over dit onderwerp. Ook hij ziet dat steeds meer mensen benieuwd zijn naar kou: “Kou is inderdaad heel goed voor je lichaam en je geest, maar je moet niet zomaar wat doen. Lees je goed in voor je het koude water in gaat!”

Geart maakte al in 2016, eerder dan de meeste mensen, kennis met koudeharding: “Ik las het boek van Wim Hof en werd daardoor getriggerd.” Per toeval ontmoet hij tijdens zijn werk als eco-coach twee mensen die zich bezighouden met kou, waaronder Ewout Staartjes, die uiteindelijk zijn leermeester wordt. Geart ervaart eerst zelf de voordelen ervan: “Toen ik voor de eerste keer het koude water in ging dacht ik; waar ben ik aan begonnen? Maar het gevoel daarna, dat overtuigt je helemaal. Je voelt je daarna zo euforisch en gelukkig.”

Hij vertelt dat de kou een stressreactie veroorzaakt in je lichaam, waardoor er heel wat gebeurt: “Ten eerste komen er heel veel stofjes vrij door die reactie. Je bloeddruk en je hartslag gaan omhoog en je kerntemperatuur gaat omhoog. Door die processen is kou goed voor je stofwisseling, voor je immuunsysteem en voor je hart- en vaatstelsel. Bovendien bouw je een soort koude schild op, waardoor je het minder snel koud hebt.” Geart is absoluut overtuigd van de gezondheidsvoordelen: “Die zijn overigens ook allang bewezen. Koudeharding is een eeuwenoude traditie, vooral in Scandinavische landen, Rusland en Oekraïne, en wordt al decennialang onderzocht.”

Het is dan ook geen wonder dat steeds meer mensen benieuwd zijn naar de effecten die kou op je lichaam kan hebben. Toch waarschuwt Geart wel dat je niet zomaar het koude water in moet plonzen: “De stressreactie van je lichaam is zo intens, dat je het kan vergelijken met een topsportprestatie. Het is echt een aanslag op je lichaam.” Zomaar in een ijsbad springen of vanuit je bed zo de koude sloot in, dat raadt Geart af: “Ten eerste moet je je lichaam trainen, net als een topsporter. Dat betekent dat gewenning heel belangrijk is, net als luisteren naar je lichaam.” Hij vertelt hoe hij het in zijn trainingen aanpakt: “We beginnen nooit met een koud lichaam. Een warming-up met cardio- en krachtoefeningen zorgt ervoor dat ons lichaam warm genoeg is om de kou in te gaan. Pas dan gaan we het water in, meestal maar een minuut.” Navoelen is ook belangrijk: “Hoe voel je je? Voel je je goed of heb je ergens last van? Bij klachten kun je beter wat rustiger aan doen.” “Ambitie is de grootste valkuil,” denkt Geart. “Veel mensen denken dat je zo lang mogelijk in het water moet blijven, maar bij kou is het kwaliteit boven kwantiteit. De grootste voordelen ervaar je al in de eerste minuut in het koude water. Je gezondheid moet centraal staan.”

Ervaring Salim

De allerbelangrijkste tip die Geart je wilt meegeven, is om je goed te laten informeren: “Het boek ‘Helende kou’ van Ewout Staartjes kan ik van harte aanbevelen en op mijn website (www.sterktrochkjeld.nl) of www.winterzwemmen.nl staat ook veel informatie.” Je kan ook altijd contact opnemen met Geart, hij organiseert regelmatig workshops voor geïnteresseerden. Tijdens de afgelopen winterse dagen nam Salim een duik met Geart: “Het was een fantastische ervaring. Terwijl je je lichaam voor de koude dip klaar stoomt, bereid je tegelijkertijd ook mentaal voor. Het positieve effect voelde ik direct! Als je met je bovenlichaam het water ingaat en je ademhaling onder controle hebt, voel je al gelijk een positief effect. Het is een voldoening omdat het gelukt is en je voelt je gelijk scherp en actief!”

Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 19 mei, 09:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:37
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 17 mei, 15:00