Oud-profvoetballer Niklas Tarvajärvi is gelukkig als trainer bij VV Heerenveen.
Oud-profvoetballer Niklas Tarvajärvi is gelukkig als trainer bij VV Heerenveen. Foto: Tineke Schutten

VV Heerenveen start aan een bijzonder seizoen

Sport

HEERENVEEN - Op maandag 8 augustus begint VV Heerenveen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Een bijzonder seizoen, want de Feansters starten voor het eerst sinds de oprichting in 1920 met prestatievoetbal op zaterdag. Net als vele andere Friese zondagverenigingen, maakt VV Heerenveen horizontaal de overstap naar de eerste klasse zaterdag. RondOm Vandaag spreekt er over met oud-profvoetballer en trainer van VV Heerenveen, Niklas Tarvajärvi. 

Prestatievoetbal op zaterdag, het is tegenwoordig een trend geworden in het amateurvoetbal. Ook bij VV Heerenveen ontkomen ze daar niet aan. Volgens trainer Niklas Tarvajärvi, die inmiddels aan zijn derde jaar als trainer begint bij de Feansters, kan deze stap de club weer van de nodige impulsen voorzien. “Je zag de afgelopen jaren al dat het steeds lastiger werd om op zondag een fatsoenlijk team op de been te brengen. Daarnaast zie je overal dat er steeds minder mensen langs de lijn staan op zondag. Dat is natuurlijk jammer, maar daarom was het voor ons gewoon beter om de overstap te maken”, legt Niklas uit. 

Een grote selectie

De voortekenen zijn goed, want Niklas heeft in drie jaar nog nooit zo’n brede selectie tot zijn beschikking gehad. Met een selectie van maar liefst dertig spelers, kan de Finse trainer met goede moed de competitie tegemoet zien. “Dat vind ik heel mooi, want het is toch de vraag of er jongens weggaan na zo’n overstap. Het feit dat er zelfs jongens zijn die niet altijd kunnen in verband met werk op zaterdag, maar wel bij ons willen blijven voetballen, beschouw ik als een groot compliment.” 

Mix van talent en ervaring

Verder wordt de selectie aangevuld met een aantal ervaren jongens uit de regio en drie afvallers van sc Heerenveen. Niklas is benieuwd naar het niveau van de selectie, het zaterdagvoetbal en de ploegen uit de eerste klasse E. Dat was vorig jaar nog district noord, maar dit jaar is dat oost geworden. “Dat is wel een kleine domper”, lacht Niklas. “Ik zag letters staan in onze competitie, die heb ik nog nooit eerder gezien”, vertelt hij met een knipoog. 

Meer voetballende ploegen

Niklas had natuurlijk gehoopt om zich met VV Heerenveen te kunnen meten met de Friese clubs in district noord, maar zal zich neer moeten leggen bij de beslissing van de KNVB. Dat neemt niet weg dat de trainer en zijn selectie ontzettend veel zin hebben om zich te meten in de eerste klasse E. “We hebben een voetballend team, met heel veel jonge spelers. Het is voor ons een mooie uitdaging om ons in deze klasse te laten zien. Ik denk dat we voetballend het niveau zeker hebben, maar fysiek is natuurlijk wel een vraagteken. Hoe snel kunnen de jonge jongens zich aanpassen op seniorenniveau. Al verwacht ik in deze klasse wel meer voetbal en minder kick en rush, zoals we vaak op zondag tegenkwamen. Dat wordt gewoon heel erg leuk om mee te maken”, beschouwt Niklas enthousiast. 

Spelers beter maken

Het doel van Niklas is om de spelers in hun kracht te brengen en beter te maken. Verder heeft VV Heerenveen nog geen bovenliggende doelstellingen. “Laten we ons eerst maar even focussen op een plek te vinden in het zaterdagvoetbal. We willen vanuit onze eigen kracht de competitie aangaan: aanvallend voetbal, waarin we kijken waar de ruimtes liggen.” Een vaste formatie heeft Niklas dan ook niet, maar hij brengt graag variatie. “Ik start wel graag vanuit een 4-3-3 formatie, maar altijd met een twist. We willen zoveel mogelijk de creatieve spelers benutten.”

Heerenveen voelt als een thuis

Voor Niklas voelt het als een eer om zijn eerste klus als trainer bij VV Heerenveen mee te maken. “Heerenveen is als een thuis voor me en dat ik trainer mag zijn bij de tweede club uit Heerenveen is natuurlijk geweldig. Ik heb een topsportmentaliteit en ga voor het hoogst haalbare, dat wil ik ook op de jongens overbrengen. Daarin is VV Heerenveen gewoon een hele goede leerschool voor mij, want ze geven mij alle ruimte en de club heeft zelf ook een duidelijke visie waar ze heen willen. We willen leuk en attractief voetbal op de mat leggen, wat mensen aantrekt. Met de overstap naar het zaterdagvoetbal hopen we ook de jeugd weer meer bij het eerste te betrekken. De club weer aanzien geven, dat is nu het grote doel. Daar gaan we alles aan doen.”

Afbeelding
Afbeelding
sc Heerenveen bindt ook Almere City aan zegekar en boekt derde thuisoverwinning op rij Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 3 dec., 12:00
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Liefde op het eerste gezicht! Column 2 dec., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 1 dec., 18:00
Afbeelding
“Beleef een levensechte game bij House of VR!" Zakelijk 1 dec., 12:00
Afbeelding
Weerbaarheidstraining voor sekswerkers in Friesland Zorg & Welzijn 1 dec., 10:00