Anna Kristina Brouwer is geopereerd aan endometriose.
Anna Kristina Brouwer is geopereerd aan endometriose. Foto: Anna Kristina Brouwer

“Ik ben emotioneel en opgelucht tegelijkertijd”

Persoonlijke verhalen

HEERENVEEN - Opluchting, blijdschap, verdriet en pijn: het zijn allerlei emoties die door het lichaam van Anna Kristina Brouwer vloeien, nadat ze eindelijk geopereerd is aan haar endometriose. Een ongeneselijke baarmoederziekte waarbij weefsel, dat lijkt op baarmoederslijmvlies, gaat woekeren buiten de baarmoeder en voor enorme buikpijn en steken zorgt. Jarenlang kreeg ze in Nederland niet de hulp waar ze zo naar verlangde. “Er zijn in Nederland gewoon te weinig specialisten op endometriose gebied”, vertelde ze in haar laatste interview. En dus besloot ze een operatie te ondergaan in Engeland, met succes.

Tot de wortel aan toe

Op dinsdag 8 maart is het zover: Anna wordt na jaren van pijn en stress eindelijk geopereerd aan haar endometriose. Een operatie waarbij de endometriose “tot de wortel aan toe” verwijderd wordt. Dat verloopt goed, zo schrijft ze: “Gelukkig kan ik jullie vertellen dat de operatie goed is verlopen. De chirurgen hebben alles kunnen verwijderen bij mijn baarmoeder, darmen, eierstok en urinewegen. Daarnaast ontdekten ze tijdens de operatie ook nog endometriose op de blaas en op mijn buikvlies. Hierdoor hebben ze mijn buikvlies volledig moeten verwijderen, aangezien het zo erg was aangetast.”

Opgelucht en emotioneel

De operatie heeft dan ook enorm veel impact op het lichaam van Anna. “Op dit moment heb ik erg veel pijn en moet ik vaak overgeven. Ademhalen, bewegen of praten gaat moeizaam. Ik ben emotioneel en opgelucht tegelijkertijd! Opgelucht omdat alles nu eindelijk weggehaald is en emotioneel omdat de artsen me hier in Nederland zo lang niet serieus hebben genomen. Jarenlang zijn mijn klachten genegeerd, ik moest maar “leren leven” met de pijn, wat paracetamols nemen en ademhalingsoefeningen doen. Bizar eigenlijk!”, legt ze uit. 

“Luister naar je lichaam, want alleen JIJ kent je lichaam het beste.”

Luister naar je lichaam

De endometriose blijkt erger dan gedacht en daarom wil Anna het volgende meegeven: “Luister naar je lichaam, want alleen JIJ kent je lichaam het beste. Niemand anders weet wat jij voelt of wat jij meemaakt. Wanneer een arts je klachten dus niet serieus neemt, laat je dan niet tegenhouden door hem/haar. Vecht door en geef niet op.”

Afbeelding
Verhalen uit de samenleving op 3 juni met Harmen Brouwer en Eelco Engelsma Persoonlijke verhalen 10 uur geleden
Afbeelding
Gemiddeld minste misdrijven per inwoner in Friesland 112-Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Tip voor interieurliefhebbers: bezoek de showroom van interieurmerk By SIDDE in Heerenveen Wonen 15 uur geleden
Afbeelding
Slechts klein deel Friezen gaat op babymoon Persoonlijke verhalen 22 mei, 10:00
Afbeelding
Uitgeverij Hartklopper georganiseerd een boekenevenement Algemeen 21 mei, 15:00
Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 19 mei, 09:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00