Overlast van steenmarters, vogels of ander ongedierte? Daan kan u helpen!
Overlast van steenmarters, vogels of ander ongedierte? Daan kan u helpen!

Dit mag je wél doen tegen de steenmarter

Natuur

FRIESLAND - Steenmarters, vogels, insecten en andere ongedierte kunnen heel wat woongenot van u ontnemen. Ze maken herrie, veroorzaken schade aan uw huis en zorgen voor onaangename geurtjes. In zijn dagelijkse leven helpt Daan Constandse van Bestrijding Service Friesland heel wat mensen die hinder ervaren van onwelkome gasten. Het geheim om écht van ongedierte af te komen is volgens hem door je huis goed af te sluiten: “Alleen door je woning te voorzien van ongediertewering zorg je voor een langdurige en duurzame oplossing.” Daan staat onder andere woningeigenaren bij die last hebben van steenmarters en vogels. 

Steenmarters veroorzaken steeds meer overlast in Friesland. Deze slimme roofdieren zetten soms zelfs hele woonwijken op de kop. Geluidsoverlast in de nacht, stank en schade aan isolatie zijn slechts een paar voorbeelden van welke schade deze dieren kunnen aanrichten. Veel mensen die last hebben van de steenmarter grijpen naar huis, tuin en keukenoplossingen, zoals hondenhaar, licht- en geluidsflitsen of doen zelfs de radio in de nacht aan. Allemaal tijdelijke oplossingen, weet Daan: “Soms werken dergelijke oplossingen even, maar uiteindelijk wint hun territoriumdrift.” Een steenmarterprobleem vraagt om een langdurige én duurzame oplossing, zeker met in het achterhoofd het feit dat de dieren beschermd zijn. 

“In Nederland mag je de steenmarter niet verstoren en dus niet bestrijden. Wat je wel mag doen, is ervoor zorgen dat ze simpelweg niet binnenkomen.” Denkt u last te hebben van steenmarters, dan staat Daan graag voor u klaar: “Eerst doe ik een inspectie: is er echt overlast van de steenmarter of wordt de overlast veroorzaakt door iets of iemand anders, zoals door muizen. Als ik heb weten vast te stellen dat er inderdaad een steenmarter actief is, ga ik op zoek naar alle toegangswegen. Hiervoor gebruik ik onder andere wildcamera’s. Samen met de klant maak ik duidelijke afspraken over de weringsmaatregelen en de prijs en dan ga ik aan de slag. Ik breng de wering aan, Bijvoorbeeld aluminium marterprofielen voor onder de dakpannen.” Indien toegankelijk ruimt Daan uiteraard ook de prooidieren, uitwerpselen en eierschalen op. Nadat de weringmaatregelen zijn genomen kan de steenmarter niet meer naar binnen en dus geen overlast meer veroorzaken. 

Overlast van vogels

Niet alleen steenmarters kunnen heel wat overlast veroorzaken, ook van vogels kun je veel last hebben, zeker als ze jouw dak hebben uitgekozen om hun nest in te maken. Naast geluidsoverlast veroorzaken vogels daarnaast tijdens het bouwen van hun nest ook schade aan de isolatie en het nest kan gaan stinken of vervelende insecten aantrekken. “De meeste vogeloverlast wordt gemeld in het voorjaar, maar je mag een vogelnest tijdens het broedseizoen (half maart tot half juni) niet verstoren. Helaas kun je dus niet zoveel doen als iemand al overlast ervaart. Heeft u dus dit voorjaar last gehad van een nest onder uw dakpannen of zelfs onder uw zonnepanelen (een geliefde plek voor bepaalde vogelsoorten), dan is dit de tijd om actie te ondernemen.” Daan komt bij u langs om de situatie in te schatten en maakt met u afspraken over welke maatregelen genomen moeten worden. “Na het nemen van de maatregelen bespreek ik ook met de klanten of ze misschien andere nestplekken willen creëren in hun tuin.Veel mensen vinden vogeltjes in de tuin namelijk heel gezellig, maar de overlast niet zo.”

Ervaart u overlast van vogels, steenmarters of ander gespuis? Neem dan vooral contact op met Bestrijding Service Friesland. Daan denkt graag met u mee over de passende oplossing om voorgoed van de problemen af te komen. Ga naar zijn website www.bestrijdingservicefriesland.nl, mail naar info@bestrijdingservicefriesland.nl of bel met 06 43064444.

Afbeelding
Afbeelding
Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 19 mei, 09:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:37
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 17 mei, 15:00