Kan jij je kinderen nog begrijpen wanneer ze internetslang gebruiken?
Kan jij je kinderen nog begrijpen wanneer ze internetslang gebruiken?

Internetslang: Dit is waar je kinderen het over hebben

Educatie

FRIESLAND - De kinderen en jongeren van tegenwoordig spenderen veel tijd op het internet. Op TikTok, Instagram, Snapchat en Reddit pikken ze allemaal (vooral Engelse) termen op die vervolgens hun weg vinden naar de Nederlandse taal. Ben je ouder dan, laten we zeggen, dertig jaar, dan sta je vaak al met je mond vol tanden. Waar hebben ze het toch over? Deze internetslang moet je zeker kennen, als je je kinderen wilt begrijpen. 

Ick

Ick is iets (vaak een handeling) waar je op afknapt. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat roken of schelden een ick is, maar vaak gaat het om een hele specifieke handeling die alleen voor jou een ick is. Bijvoorbeeld wanneer iemand met zijn handen op zijn knieën slaat wanneer hij aankondigt te vertrekken of het hebben van een gek loopje. 

Cringe

Veel ouders moeten deze term weleens gehoord hebben. Cringe is zowel een werkwoord, wat zoiets betekent als je generen, als een bijvoeglijk naamwoord, waar het iets genants is. Als je als ouders bijvoorbeeld helemaal losgaat bij het dorpsfeest, dan kan je tiener zeggen: ‘Dat is zo cringe’. Een tiener die jeugdfilmpjes ziet, zal kunnen zeggen: “Ik cringe zo hard.”

Vibe (-check)

Vibe staat voor een relaxte, chille omgeving. Bij een vibecheck kijk je dus of een omgeving jouw een goed gevoel geeft. Daarnaast kan het ook betekenen dat iets (bijvoorbeeld muziek) je op een positieve manier raakt. Het kan ook nog een bepaalde emotionele staat betekenen. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd: “Wat is jouw vibe, gaan we naar de stad of blijven we thuis?” Viben kan ook nog een werkwoord zijn, wat zoiets betekent dat je beide op dezelfde manier denkt en dus goed met elkaar over weg kan gaan. Dan zeg je: “Ik vibe echt met jou.”

Nepo Baby

Een nepo baby is een kind van een beroemd persoon, die bekend is geworden en/of populariteit geniet dankzij nepotisme. Nepotisme is wanneer iemand begunstigd wordt vanwege zijn/haar familie. Nederlandse ‘nepo baby’s’ zijn bijvoorbeeld André en Roxeanne Hazes, Eloise van Oranje, Dave en Donny Roelvink, Merlijn Kamerling, en Linda en Johny de Mol. 

Cap of no cap

Cap (het engelse woord voor pet) betekent liegen of iets dat niet waar is. No cap is dus iets wat wel waar is of wel klopt.

Rizz

Iemand met rizz is iemand die charismatisch is en goed kan flirten.

Dilf of Milf

Een dilf is een ‘daddy I like to fuck’ en een milf is een ‘mommy/mother I like to fuck’. Kortom, dit zijn mensen van leeftijd die iemand knap en seksueel aantrekkelijk vindt. 

Spill the tea

‘Spill the tea’ is het delen van een sappige roddel. Tea is tegenwoordig dus niet alleen meer een kruidig, warm drankje maar staat ook voor een roddel of gerucht. Je kan bijvoorbeeld zeggen: “Ik zag Josefine vandaag lunchen met een vreemde man!” Waarop je dochter zegt: “Spill the tea!”

GOAT

GOAT staat voor Greatest Of All Time en is een eretitel voor bekende mensen, vaak sporters. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Sven Kramer is een absolute GOAT.”

Finsta

Een finsta is een nep Instagram account, vaak bedoeld om ouders/verzorgers voor de gek te houden.

Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 19 mei, 09:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:37
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 17 mei, 15:00