Afbeelding

Tijdelijk afsluiten van gas kan leiden tot gezondheidsproblemen

Gezondheid

FRIESLAND -  De hoge gasprijs dwingt steeds meer mensen tot ingrijpende maatregelen. Sommige mensen laten hun woning zelfs volledig van het gas afsluiten zonder een veilig alternatief voor verwarming en warm water, zoals een warmtepomp of warmtenet. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal waarschuwt dat dit geen goede oplossing is, omdat er schade aan de woning kan ontstaan en er een groot risico is op gezondheidsproblemen. 

De meeste huizen in Nederland verwarmen nog met een cv-ketel op aardgas. Wanneer je daar de gasaansluiting tijdelijk af laat sluiten om kosten te besparen, komt er geen warm water meer uit de kraan en kun je de woning niet meer centraal verwarmen. Dat laatste is niet zonder risico’s. Een minimale temperatuur in huis is nodig om schimmelvorming of houtrot te voorkomen. Wordt het te koud en vochtig in huis, dan vergroot dat ook het risico op gezondheidsproblemen, zoals luchtwegklachten. ‘Wij adviseren daarom om het gas níet tijdelijk af te sluiten, maar zo min mogelijk te verwarmen. Zorg daarbij dat het in huis minimaal tussen de 12 en 15 graden is’, aldus Suzanne Hoogers van Milieu Centraal. ‘Maar in ongebruikte ruimtes kan de verwarming nog lager.’

Andere oplossingen

Als je je woning tijdelijk van het gas laat afsluiten, moet je daarvoor betalen. Ook als je de aansluiting weer wilt gaan gebruiken. Sommige mensen kiezen hier toch voor en proberen bijvoorbeeld hun woning te verwarmen met waxinelichtjes en terracotta potten. Slecht voor luchtkwaliteit in huis, volgens Hoogers, en ook nog eens kostbaar. ‘Als je de kosten voor het af- en aansluiten optelt bij de kosten van de waxinelichtjes, dan kun je voor minder geld ook een energiezuinige elektrische deken of een infraroodpaneel aanschaffen. Dat is goedkoper, gezonder én effectiever.’ Als je zo min mogelijk gebruik maakt van de verwarming, helpt het om jezelf warm aan te kleden, eventueel met thermokleding. En verwarm alleen de woonkamer en hou de deuren in huis goed dicht.

‘Blijf wel altijd goed ventileren. Hiermee haal je koudere lucht naar binnen, maar houd je de lucht in huis gezond en voorkom je schimmelvorming’, adviseert Hoogers.

Hulp bij zorgen

Maak jij je zorgen om de hoge energierekening en weet je niet hoe het nu verder moet? Vraag bij je gemeente na of je recht hebt op een toeslag op je energierekening of kijk of je tot een betalingsregeling kunt komen met je energieleverancier. De stichting Geldfit, www.geldfit.nl, kan je ook verder op weg helpen.

Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 13 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 15 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 21 uur geleden
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 23 uur geleden
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00