De overheid heeft een flinke zak geld over voor woningverduurzaming.
De overheid heeft een flinke zak geld over voor woningverduurzaming.

De vernieuwde ISDE subsidie

Financieel

FRIESLAND - Per 1 januari 2022 zijn er een aantal dingen veranderd bij de ISDE subsidie. Er zijn wijzigingen in de subsidiebedragen van isolatiemaatregelen en warmtepompen en zijn de voorwaarden voor het minimaal aantal vierkante meter ruimer. RondOm Vandaag zet alle wijzigingen op een rij.

Allereerst in het kort; wat is de ISDE subsidie? Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) maakt de overheid het aantrekkelijker voor woningeigenaren om hun huis energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld door het isoleren van de woning of door een zonneboiler of (hybride) waterpomp aan te schaffen. In 2022 is een budget van 228 miljoen euro beschikbaar voor zonneboilers, hybride waterpompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Er is nog een extra 30 miljoen euro beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Voor de ISDE moet je tenminste twee energiebesparende maatregelen uitvoeren. 

Wijzigingen

Dit jaar zijn de subsidiebedragen van isolatiemaatregelen en warmtepompen verhoogd en zijn ook de voorwaarden voor de minimale vierkante meter ruimer. De isolatiemaatregelen gelden echter alleen voor woningeigenaren. Zakelijke gebruikers kunnen onder ruimere voorwaarden ook subsidie krijgen voor zonnepanelen en kleine windturbines. 

Warmtepompen

Woningeigenaren hebben recht op een hoger subsidiebedrag voor de aanschaf van een warmtepomp die na 1 januari 2022 is geïnstalleerd. Dit hogere bedrag is afhankelijk van het energielabel en het thermisch vermogen van de warmtepomp

Zonneboilers

Vanaf 26 februari heeft u recht op een verhoogd subsidiebedrag voor zonneboilers. Dit geldt voor aanvragen die na 26 januari zijn ingediend en waarbij de zonneboiler op of na 1 januari is geïnstalleerd. 

Isolatiemaatregelen

Ook de subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen is dit jaar omhoog gegaan. Hoe hoog die bedragen precies zijn kun je op de website van het RVO vinden. Deze hogere subsidiebedragen gelden voor isolatiemaatregelen die na 31 december zijn uitgevoerd of aangebracht. De minimale oppervlakte-eisen zijn ook ruimer, waardoor je sneller aanspraak kan doen op de ISDE. 

Let op, vanaf 2022 is het helaas niet meer mogelijk om vloer- en bodemisolatie te combineren om aan de isolatiewaarde-eis te voldoen. 

Zonnepanelen en windturbines

Zakelijke gebruikers kunnen subsidie aanvragen voor zonnepanelen en kleine windturbines. Hiervoor zijn er in 2022 ook nieuwe wijzigingen. De bovengrens van een gezamenlijk vermogen van 100 kWP komt te vervallen voor zonnepanelen. De eis voor de windturbines, dat er gezamenlijk rotoroppervlak moet zijn van ten hoogste 500 vierkante meter, vervalt ook. 

Stand van zaken 2021

Het beschikbare subsidiebudget voor de ISDE in 2021 door zakelijke gebruikers en particulieren bedroeg in 2021 124 miljoen euro. In 2021 zijn er volgens de RVO 43.073 aanvragen ingediend voor 94.341 apparaten en/of maatregelen. De deels geschatte claim van al die aanvragen bedraagt bij 97 miljoen euro. Voor isolerende maatregelen is een bedrag van 57,1 miljoen euro geclaimd. Op de website van RVO kun je zien wat voor isolerende maatregelen zijn uitgevoerd. 

Meer informatie over de ISDE vind je op: www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde

film Vanmiddag Zal Het Regenen, met Joke Tjalsma als Bes.
Fabuch, het eerste professionele film- & theaterproductiehuis met volledige dagbesteding Cultuur 7 uur geleden
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00