Koud douchen: niet prettig, wél goed voor de rekening
Koud douchen: niet prettig, wél goed voor de rekening

Goedkoop gas besparen: het kan!

Financieel

FRIESLAND - Of je nu het klimaat wil beschermen of je portemonnee, veel mensen willen momenteel gas besparen. Dat kan op heel rigoreuze manieren; door je huis te isoleren of bijvoorbeeld een warmtepomp te installeren. Goede oplossingen, maar voor de meeste gezinnen onbetaalbaar. Wist je dat je met kleine gedragsveranderingen ook al wat gas kan besparen? 

Zet de thermostaat een graadje lager

Veel mensen doen dit al, maar het is het toch waard om te benoemen: zet de thermostaat een graadje lager. Is het normaal 22 graden Celsius binnen, dan kan je hem naar 21 of zelfs 20 zetten. Per graad bespaar je al snel zeventig euro per jaar. Ben je een koukleum, trek dan warme kleding aan, draag sloffen en leg wat dekens bij de bank. In bed kun je een kruik of een pittenzak gebruiken. Wat ook slim is, is om de verwarming in de nacht naar 15 graden Celsius te draaien. Sommige mensen denken dat dit slecht is, omdat het huis dan in de ochtend opnieuw warmgestookt moet worden, maar dat is niet waar. Als je in de nacht de kachel aanlaat, verlies je juist veel warmte terwijl niemand er eigenlijk van geniet. Zonde! Heb je vloerverwarming, laat die dan op zeventien graden Celcius staan. Besef wel dat vloerverwarming langzamer opwarmt, waardoor de kans groot is dat je de verwarming hoger zet (dan nodig) om het sneller warm te krijgen. Niet doen want dát kost meer energie dan de vloerverwarming op een vaste temperatuur te laten staan!

Wees kritisch over je douchegebruik

Vaak willen mensen geen concessies doen bij het douchen. Toch is het goed om er kritisch naar te kijken. Douche je stiekem te lang? Probeer eens iets korter te douchen. Met één minuutje minder bespaar je al. Denk ook eens na over een waterbesparende douchekop, dit scheelt al gauw 45 euro per jaar. Is misschien geen heel groot bedrag, maar alle kleine beetjes helpen. Ben je een echte diehard? Douche dan eens koud óf vang het water dat je laat stromen voor het warm is op. Daarmee kan je de planten water mee geven of je kan het water gebruiken om mee schoon te maken.

Schaf tochtstrips aan

Sommige huizen houden warmte binnen beter vast dan anderen. Vooral oude huizen staan bekend om hun slechte isolatie. Als je last hebt van tocht, dan is er waarschijnlijk iets mis met de isolatie. Niet iedereen heeft geld om hun huis beter te isoleren, hoewel dit dankzij verschillende subsidies wel aantrekkelijker wordt. Simpele tochtstrips kunnen al een verschil brengen en zijn betaalbaar. Het scheelt al snel zestig euro in het jaar.

Breng radiotorfolie aan

Een radiator geeft ook warmte af aan de achterkant, terwijl dat niet nodig is. De warmte trekt in de muur, waardoor je er niets aan hebt. Door op de achterkant radiatorfolie aan te brengen zorg je ervoor dat alle warmte die de radiator afgeeft, in de woning blijft. Radiatorfolie bespaart ongeveer zeven euro per vierkante meter, per jaar.

Isoleer de CV-leidingen

De leidingen van en naar de CV-ketel verliezen veel warmte. Zonde, zeker als ze door koude ruimtes gaan. Je kan gemakkelijk zelf de leidingen isoleren. Dit bespaart ongeveer veertig euro per jaar. 

ISDE-subsidie

Bovenstaande tips kun je gebruiken om makkelijk geld te besparen op de gasrekening. Toch is het ook goed om te kijken naar de mogelijkheden om rigoureuzer te besparen door isolatiemaatregelen uit te voeren. Heb je dit jaar geld over, bijvoorbeeld vakantiegeld of een mooie erfenis, dan is het het echt waard om dit te bestuderen. Een deel van je geld kan je terugkijken dankzij de ISDE-subsidie en de rest verdien je terug met lagere maandlasten en meer waarde op je woning.

Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 13 uur geleden
Afbeelding
Podiumtechniekdag op 23 maart in De Lawei Cultuur 16 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 19 uur geleden
Afbeelding
Van houten skûtsjes naar ijzeren skûtsjes door Jelmer Kuipers Historie 23 feb, 18:00
Afbeelding
Taxatieavond in Hotel Drachten. Historie 23 feb, 15:00
Het team van Albert Heijn De Marke
Albert Heijn De Marke even dicht voor verbouwing Algemeen 23 feb, 13:21
Al eerder werd er gestunt met grote kortingen bij TinQ.
TinQ stunt opnieuw: 33 minuten tanken voor €1,33 in Drachten Algemeen 23 feb, 12:01
Afbeelding
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Samenleving 22 feb, 18:00