Peter Wouda (Links) en Willem Mulder (Rechts)
Peter Wouda (Links) en Willem Mulder (Rechts) Foto: Jelmer Kampen (Rondom Vandaag

Een bloeiend ecosysteem midden in Heerenveen

Algemeen

HEERENVEEN - Midden in Heerenveen ligt een kilometer lange strook puur natuur. Met een breedte van twintig meter is dit een zo goed als ongerept stukje bos waar mens en natuur in harmonie leven.

Dit stukje natuur komt uit het hoofd van Louis Le Roy. Een in Amsterdam geboren Nederlandse tekenleraar met een fascinatie voor de natuur. Hij was de aanstichter van de zogenaamde ecokathedralen. Een plek waar er midden in de stad of dorp een stukje natuur wordt aangelegd wat voor de rest met rust wordt gelaten. Het enige wat er gebeurt is minimaal onderhoud. “Het is een plek waar mens, plant en dier eindeloos samenwerken, zonder dat iemand de baas is”, zegt Peter Wouda, beheerder van de Heereveense ecokathedraal en vrijwilliger voor Le Roy tuinen sinds de jaren ‘90. In die tijd kwam hij in contact met de bedenker van dit systeem. Zo heeft hij stapelen en de visie van Le Roy geleerd.  

In deze tuin worden er bouwwerken gestapeld van overgebleven straatmateriaal, zoals tegels en stoepranden. De bedoeling is dat de natuur deze bouwwerken in de loop van de tijd overneemt. De ecokathedraal in Heerenveen is in de jaren ‘60 aangelegd, net zoals de woonwijk om de kathedraal heen. Eerst was het plan dat er gewoon een strookje gras zou komen, maar Le Roy had andere ideeën. Hij wilde dat de natuur zichzelf ging ontwerpen. Nu, bijna zestig jaar later, is de plek uitgegroeid tot een uniek stukje groen waar de hele buurt gebruik van maakt. Zo groeien er kruiden en fruitbomen die door omwonenden worden geplukt en in het eten worden gebruikt. Ook worden er wilde groentesoorten geplant, die niet zijn gemuteerd voor de consument. Aan het uiteinde van het park staan naaldbomen, en een vijver waar kikkers en salamanders zitten. 

Elke woensdagochtend is Peter Wouda aanwezig om minimaal onderhoud te verrichten en om bouwwerken te stapelen. Hij is niet de enige vrijwilliger die dit doet, zo zijn er op woensdagochtend nog twee andere vrijwilligers aanwezig: Willem Mulder en Harry de Vries. Willem kan over alles wat er groeit in het bos vertellen. Elk bloemetje, elk kruidje, elk besje, elk vogeltje, Willem Mulder kan er van alles over vertellen. “Laatst zag ik een pestvogel, dat is een klein vogeltje, die op de besjes af komen en die het dan oppikken. Daar moet je echt tegen aanlopen, anders zie je hem niet.” Daarnaast zijn er nog ongeveer 50 andere vrijwilligers actief die helpen het park schoon te houden en zelf bezig gaan met het stapelen van bouwwerken, wat dient als een soort woonwijk voor insecten, spinnen en muizen. 

Achterin de kathedraal is een klein podiumpje gebouwd, waar af en toe voorstellingen worden gehouden en waar mensen gewoon kunnen zitten. Zo begint op 7 mei de voorstelling van Arcadia, waarin kunst naar de bossen wordt gehaald en wordt gekeken naar “hoe we hier een paradijs op aarde kunnen maken”, zegt Peter Wouda. Een ander onderdeel is van Leeuwarden: City of Literature. Jongeren maken in deze voorstelling een eigen versie van een boek uit de 14e eeuw.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 13 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 15 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 19 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00