Afbeelding
Foto: Marleen Annema

Theatercollectief Illustere Figuren viert tienjarig jubileum met voorstelling ‘Titaantjes’

Cultuur

FRIESLAND - Tien jaar geleden begonnen zeven ambitieuze makers het theatercollectief Illustere Figuren vanuit hun passie voor theater maken en hun drive om Nederland te veroveren en de wereld een stukje beter te maken. Het jubileum vieren ze met de voorstelling Titaanjes, het jubileum waar het voortbestaan van Illustere Figuren van afhangt, die ze op verschillende plekken in het land opvoeren, waaronder de Sluisfabriek in Drachten en De DOAS in Leeuwarden, waar ze ook hun vaste repetitieplek hebben. Reden genoeg om in gesprek te gaan met Joeso Peters, hij was één van de makers die aan de wieg stond van dit unieke collectief. 

“We zijn ooit begonnen in een klein studentenappartement in Leeuwarden, er kwam een hele doos wijn aan te pas,” steekt Joeso van wal. Tien jaar geleden kwamen zeven theatermakers samen omdat ze vanuit hun opleiding Docent Theater behoefte kregen om zelf voorstellingen te maken in plaats van het docentschap: “We wilden een platform om te maken en omdat de kansen vanuit een docent theater opleiding in het werkveld kleiner zijn, doen we het samen. Samen sta je sterker.” Zo kwam het dat Joeso Peters, samen met Tim Verbeek, Zen Roorda, Raymond Muller, Joachim Rümke, Karel Hermans en Thomas van Ek in 2013 hun theatercollectief, wat de naam Illustere Figuren kreeg, inschreven bij de Kamer van Koophandel. 

Naast de wil om theater te maken, ontstond het collectief ook vanuit een jongensachtige bravoure: “Ik weet nog dat we in het eerste jaar onze missie en visie beschreven: ‘Illustere Figuren houdt zich geen illusies voor door te denken dat het binnen één jaar Nederland heeft veroverd. Dit ziet het collectief toch eerder als een tweejarenplan.” 

Joeso zelf droomde al langer om theateracteur te worden, maar kreeg op de acteursopleiding te horen dat hij nog niet genoeg levenservaring had: “Wat doe je dan als jong mens? Dan ga je reizen om die ervaring wel te krijgen. Ik vertrok naar Ierland en daar werd ik gebeld door Karel. Hij vertelde mij dat hij zelf een hele leuke opleiding deed, Docent Theater, en dat dat ook wat voor mij was.” Joeso start met de opleiding, met in het achterhoofd de gedachte dat hij later nog altijd de acteursopleiding kon doen. Elke maker van Illustere Figuren heeft zo zijn eigen verhaal, toch zijn ze op hetzelfde pad terecht gekomen. 

Vanuit eigen beleving

Het theatercollectief maakt voorstellingen vanuit wat hen bezighoudt. Hun eerste voorstelling ging over suïcide, gelijk een zwaar onderwerp: “Iemand van ons had in de krant gelezen dat er een persoon op het spoor was gesprongen. Voordat de trein die persoon echter aanreed, duwde iemand anders hem van het spoor, terwijl de redder zelf wel door de trein geraakt werd.” De makers deden veel onderzoek naar het thema en maakten samen de voorstelling. Die werd uiteindelijk goed ontvangen en speelden ze onder andere voor de Kracht van Beleving, een theaterburo voor podiumkunsten over maatschappelijke thema’s. 

Sinds die eerste voorstelling is er veel veranderd, er zijn onder andere drie makers gestopt, maar nog steeds maken ze voorstellingen vanuit hun eigen belevingswereld. Het begint allemaal bij de wens iets te maken over en met een bepaald onderwerp: “Toen ik voor het eerst een tuin had, ben ik heel veel gaan lezen over grond. Op dat moment speelde dat ook heel erg in mijn omgeving door de stikstofkaarten,” geeft Joeso als voorbeeld. “Ik wilde dus ontzettend graag iets maken over grond.” Een ander voorbeeld is dat één van de makers een voorstelling wilde maken waarin het hele podium volstaat met een kindertreinspoor: “Dan ga je anders denken; hoe maken we hier een voorstelling omheen die ook een maatschappelijke context heeft.” Inmiddels denken de makers overigens wel na over hoe ze ook andere verhalen de ruimte kunnen geven: “We zijn met vier heteroseksuele, witte mannen. We zijn ons ervan bewust dat we daarin homogeen zijn en willen ons podium ook gebruiken om andere stemmen te versterken.”

Hoogtepunten

In de afgelopen tien jaar zijn er enorm veel hoogtepunten de revue gepasseerd, vertelt Joeso: “Voor mij was de voorstelling over de Renault 4 van mijn vader heel bijzonder. Die auto erfde ik toen hij overleed. Ik bracht hem in die auto naar zijn laatste rustplaats, onderweg ging de auto stuk, we moesten hem weer naar huis duwen. Tim, die ook aanwezig was bij de begrafenis, stelde voor om over de auto een voorstelling te maken en onderzoek te doen naar alle vorige eigenaren en naar de band die ik had met mijn eigen vader. Het hele maakproces was zo uniek. Met z’n vieren reden we in dat autootje door heel Nederland, op zoek naar zijn verhaal.” Ook aan de uitverkochte voorstelling in Utrecht of de voorstelling in de stampvolle Grote Kerk in Vries brengen warme herinneringen naar boven: “Het is bijzonder om dit te doen met vrienden.”

Titaantjes

Hun tienjarig jubileum viert Illustere Figuren met de voorstelling Titaantjes, waarin ze onderzoeken wat er overgebleven is van hun jeugdig idealisme: “We leggen ons naast de Titaantjes uit het boek van Nescio uit 1915 en onderzoeken wat er van onze idealen terecht is gekomen. Zijn we, net zoals de personages uit dat boek, van gedreven wereldverbeteraars veranderd in stakkerig wijze mannetjes?” De voorstelling wordt op 7 oktober gespeeld in Molkfabryk Burgum en op 8 oktober twee keer in de DOAS in Leeuwarden. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.illusterefiguren.nl.

De toekomst

Hoewel de ondertitel ‘het jubileum waar het voortbestaan van Illustere Figuren van afhangt’ het wel doet vermoeden, is Joeso niet bang dat Illustere Figuren binnenkort wordt opgedoekt: “We hebben het echter nooit vanzelfsprekend gevonden dat we deze plek verdienen en vragen ons vaak af waarom nou juist Illustere Figuren bestaansrecht heeft. In de toekomst willen we daarom ook teruggeven aan jonge theatermakers, want ook wij zijn in het begin geholpen door andere makers.” Daarnaast blijven ze spelen over maatschappelijk relevante thema’s. Op de hoogte blijven kan op hun website of op sociale media.

Meer weten over Illustere Figuren of een kaartje kopen voor Titaantjes? Ga naar www.illusterefiguren.nl.

Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 5 uur geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 8 uur geleden
De nieuwe vestiging opent op 11 mei.
E-Bike Center Heerenveen opent nieuwe vestiging Zakelijk nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:37
Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 3 mei, 08:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00